A kompozíció örömei: Minden befektetőnek: Elmélkedések az életről és a tanulásról

Van egy Charlie Munger-történet a türelmes befektetés művészetéről, arról a tulajdonságról, amelyről könnyű beszélni, de nehéz prédikálni, és Gautum Baid jól mondja el. A 99 éves Munger több mint 50 éve olvassa a Barron’s magazint. Ez idő alatt egyetlen megvalósítható ötletet talált, egy olcsón értékelt autóalkatrészgyártó céget, amelyet részvényenként 1 dollárért vett meg, és néhány évvel később 15 dollárért adott el. A befektetésen körülbelül 80 millió dolláros nyereséget ért el.

Ezután a 80 millió dollárt átadta az értékbefektető Li Lu-nak, aki több mint 400 millió dollárt csinált belőle. “Nem volt sok ötletem” – mondta Munger – “nem találtam könnyen, de egy ötletre lecsaptam”.

A példa a befektetési folyamatomnak és Baid egyik kedvenc könyvének, a The Joys of Compounding című nemzetközi bestsellernek az egyik legfontosabb elemét szemlélteti. A valódi türelem értékét nehéz túlbecsülni egy olyan befektetési környezetben, ahol rengeteg a zaj és nagyon kevés a jel. A minőségi befektetések nem mindig jönnek, így a képesség, hogy üljünk, üljünk, majd lecsapjunk, olyan tulajdonság, amely csak keveseknek adatik meg. A rendkívüli türelem, a halasztott kielégítés és a bátorság a bátor cselekvéshez mind hozzájárultak Munger hatalmas sikeréhez, és segítettek abban, hogy milliárdossá váljon. Ahogy Munger mondja, jellem kell ahhoz, hogy az ember hónapokig, néha évekig üljön a készpénzzel és ne tegyen semmit, amíg a megfelelő lehetőségek be nem kopogtatnak. A befektetésben az aktivitásért nem jár feltétlen jutalom.

Ebben a Cikkben kiemelem ezt és más időtálló tanulságokat Baid könyvéből, amely mesterkurzus a befektetés, a mentális modellek, a keretrendszerek és a kamatos kamatozás előnyeinek élvezete az élet minden területén. Baid a Stellar Wealth Partners India Fund alapkezelője és ügyvezető partnere, egy olyan befektetési partnerség, amelyet az eredeti Warren Buffett-féle partnerségi díjstruktúra mintájára alakítottak ki. Az alap székhelye az Egyesült Államokban van, és hosszú távú, fundamentális és értékorientált megközelítéssel fektet be tőzsdén jegyzett indiai részvényekbe.

Íme a legfontosabb tudnivalók.

Késleltetett kielégülés

Munger, Warren Buffett, Joel Greenblatt és más legendás befektetők, mint Peter Lynch, nem úgy szereztek vagyont, hogy pánikba estek a recesszió idején, 2008-ban vagy 2020-ban eladták a részvényeiket, vagy néhány negatív szalagcím alapján impulzív befektetéseket hajtottak végre. Nem, ők részben annak köszönhetik vagyonukat, hogy képesek voltak figyelmen kívül hagyni a zajt, a borúlátó hangokat és a szakértőket. A késleltetett kielégítésnek köszönhetően újra és újra gyarapították vagyonukat. Ahogy Baid elmagyarázza, sok nagyszerű befektető azért verte meg az S&P 500-as referenciaértéket hosszú éveken keresztül, mert több éves, nem pedig heti, havi vagy negyedéves távlatokban gondolkodtak. A nagy befektetők hajlamosak úgy is gondolkodni, mint a tulajdonosok, akik egy vállalkozást vásárolnak, nem csupán egy részvényt.

“Ha minden, amit csinálsz, hároméves távlatban kell működnie, akkor sok emberrel versenyzel” – mondta egyszer Jeff Bezos. “De ha hajlandó vagy hétéves időhorizonton befektetni, akkor most már ezeknek az embereknek a töredékével versenyzel.”

Baid kiemeli a Stanford Egyetem híres mályvacukor-kísérletét, amelyben a 4 és 5 éves gyerekeket nehéz választás elé állították: Egy pillecukrot azonnal megenni, vagy várni 15 percet, és két pillecukorral jutalmazni. Ez az időpreferenciákat teszteli. A magas időpreferenciájú diákok azonnal akarják a mályvacukrot, mert természetüknél fogva a jelent jobban értékelik, mint a jövőt.

40 év adatai után a tanulmány megállapította, hogy azok a diákok, akik 15 percet vártak mindkét mályvacukorral, magasabb SAT-pontszámokat, alacsonyabb szintű kábítószerrel való visszaélést, kisebb valószínűségű elhízást, jobb stresszre adott válaszokat, jobb szociális készségeket és jobb eredményeket értek el számos más életmérésen.

A késleltetett kielégítés fegyelme, írja Baid, úgy épül fel, mint egy izom. Ahelyett, hogy úgy éreznénk, hogy be kell szállnunk egy forró részvénybe, vagy a jövő héten gyors nyereséget kell elérnünk, Baid bemutatja, hogy a vállalkozások megítélése, nem pedig a részvényárfolyamok megítélése az érték. A részvényárfolyam végül a mögöttes üzletet tükrözi, nem pedig fordítva. Amikor a menedzsmentcsapatok végrehajtják a feladatokat, a részvényárfolyam gyakran követi őket.

Vegyük például a közös részvényportfóliómat a barátommal. 2019-es indulása óta 74,1%-kal teljesített jobban, mint az S&P 500-as referenciaindex: . Bármikor, különösen a 2022-es medvepiac idején, okosan hangzó okokra hivatkozhatnánk, hogy a portfólió számos részvényét eladjuk. Tavaly ősszel a kiválasztott részvények közül sokan több mint 20%-ot estek a piaci mélypontokon, köztük az Apple, a Microsoft, a Tesla és az Nvidia. A késleltetett elégedettség és a türelem azonban kifizetődött volna azoknak a befektetőknek, akik ezeket a pozíciókat tartották, mivel a piac október óta meglehetősen jelentősen helyreállt. Arról nem is beszélve, hogy ezekhez további kitettséget adtunk hozzá, ami jelentősen megnövelte az összeget.

Gautum Baid, alapkezelő és bestseller író

Befektetési ellenőrző listák

Sok csúcsbefektető esküszik az ellenőrző listákra, hogy az elveikhez igazodjanak. A befektetéstől függetlenül mindig visszatérnek a kérdések meghatározott listájához. Baid négy fordított kérdést tesz fel magának befektetés előtt. Munger játékkönyvéből lopott egy lapot, és inverz kérdéseket használ, amikor befektetést keres. Milyen okok szólnak amellett, hogy ne vegyük meg a részvényt? Baid mindig ezt kérdezi:

 • Hogyan veszíthetek pénzt ezen a befektetésen?
 • Miért nem éri meg a részvény?
 • Mi romolhat el a növekedés vélt mozgatórugóival?
 • Mi a piac implikált növekedési rátája a részvény jelenlegi értékelésének vs. az én saját jövőbeli növekedési rátára vonatkozó feltételezésem között?

Hasonlóképpen, Baid folyamatosan megkérdőjelezi önmagát és a befektetéseit. Hol tévedhetek? Milyen tényeket hagyhatok figyelmen kívül? Mik a lehetséges vakfoltjaim? A minőségi befektetők tudják, hogy változtatniuk kell a véleményükön, ha a tények ezt szükségessé teszik. Nem csak remélik, hogy igazuk van. Madártávlatból értékelik a helyzetet, és keresik, hol tévedhetnek. Aztán ennek megfelelően változtatják meg a véleményüket.

Néha a kevesebb több

A mai piac a kattintásokról, a “szakértőkről”, a következő nagy részvényekről, a fogyasztásról és az opciókról szól. A lehetőségek végtelenek. Baid azonban óva int a túltelítettségtől és a bonyolultságtól. Az egyszerűség művészetét tanítja, attól kezdve, hogy hogyan fektetünk be, hogyan kapjuk a befektetési kutatásokat, egészen addig, hogy hány pozíció van a portfóliónkban. Az egyszerűséghez olyan nyugalom kapcsolódik, amely akár a minimalizmussal is határos lehet.

Gautam szerint az igazi gazdagságot a személyes szabadság és a szabadság, nem pedig a monetáris valuta vagy a pénz alapján mérik. Azt is tudja, hogy az igazi gazdagság azt jelenti, hogy ellen kell állni a kimaradástól való félelemnek, amit az emberek legalább száz éve éreznek, ahogy Baid a FOMO klasszikus példájával, Isaac Newton 1720-as londoni tőzsdei dübörgésével illusztrálja. A befektetők évszázadok óta ugyanazokat a hibákat követik el, függetlenül a technológiai fejlődéstől. Háromszáz évvel később a befektetők megismételték Newton hibáit a Covid-19 piac 2020-as és 2021-es magasságai és mélypontjai során.

Olvasás és ismeretanyag

Baid rámutat, hogy sok sikeres üzleti vezető, feltaláló és befektető önképzéssel rendelkezik. Bár a diplomák segíthetnek, tudják, hogy a tanulási útjuk csak a diplomaosztón kezdődött. Az olvasás ereje képes átalakítani egy befektetőt, mert az emberek egész életének felhalmozott tudásából és információiból néhány óra alatt, saját kezűleg, egy könyv segítségével tanulhat. Én is ha van időm olvasok, Buffett pedig azt mondta, hogy a munkanapja 80%-át olvasással tölti.

Legyen szó vállalkozásokról, trendekről, hírekről, életrajzokról vagy ötletekről, az olvasás az évek során megtérül. Idővel tudat alatt összekapcsolod a pontokat. Az ötletek felszínre törnek. A sok órányi olvasás, amely akár csak egyetlen kiváló befektetési döntéshez vezet, a jól eltöltött időt is megtérítheti. Baid megjegyzi, hogy nehéz lehet számszerűsíteni a tudás felhalmozásának egész életen át tartó előnyeit. Egyetlen jó ötlet egy könyvből millió dolláros befektetési ötlethez vezethet.

“Fejlődj élethosszig tartó önképzéssé a mohó olvasás révén; ápold a kíváncsiságot, és törekedj arra, hogy minden nap egy kicsit bölcsebbé válj” – mondta Munger. “Egész életemben nem ismertem olyan bölcs embert (széles tárgykörben), aki ne olvasott volna állandóan – egyet sem, nullát. Meglepődnél, hogy Warren mennyit olvas – és hogy én mennyit olvasok. A gyerekeim nevetnek rajtam. Azt hiszik, hogy egy könyv vagyok, amiből kilóg néhány láb”.

Alapvető igazságok

Baid számos olyan elvet sorol fel, amelyeket figyelembe kell venni a befektetési út során:

 • Elemezd az eszközöket úgy, mintha résztulajdonos lennél az üzletben.
 • A volatilitás a te barátod, nem pedig ellenséged. Az a képesség, hogy kihasználd a kilengéseket, különösen a lefelé irányulóakat, óriási előny.
 • A két legfontosabb szó a befektetésben: “Biztonsági tartalék”.
 • Gondolkodj az új ötletek értékelésekor az alternatív költségekben. Tartsd magasan az új beruházások küszöbértékét.
 • Gondolkodj valószínűségien, ne determinisztikusan. A jövő bizonytalan, ahogy én is mindig mondom.
 • Értsd meg az ösztönzők erejét.
 • Invertálás, mindig invertálás. Kerüld el a fájdalmat a kérdezéssel: Mi romolhat el itt?
 • Használd az agyad bal és jobb oldalát is, amikor döntéseket hozol. Bal: logikai elemzés, matematika. Jobb: Kreativitás, intuíció.
 • Tanulj másoktól egész életedben.
 • Vizuális gondolkodást alkalmazz az összetett gondolkodás megértéséhez és a gondolatok rendszerezéséhez.
 • Használd ki a hosszú távú kamatozás erejét. Minden nagyszerű dolog a kamatos kamatból származik, beleértve a kapcsolatokat, a képességeket, az egészséget és a gazdagságot.

Baid a végén a kamatozás igen erőteljes gondolatával zárja, amelyet Albert Einstein “a világ nyolcadik csodájának” nevezett. Nem aprózta el a szavakat.

“Hosszú időbe telik bármi értékeset létrehozni” – írja Baid. “Dolgozz keményen minden nap, még akkor is, ha rövid távon nem látszik eredmény. Csináld következetesen, hosszú ideig, anélkül, hogy feladnád. Élvezd a folyamatot, és éld az életed a belső eredménytáblád szerint. Ne hasonlítsd magad másokhoz. Ehelyett mindig arra törekedj, hogy önmagad jobb változatává válj ahhoz képest, amilyen előző nap voltál.

“Bárki, aki mindezeket a dolgokat megteszi, nagy valószínűséggel sikeres lesz az életében” – folytatja Baid. “Pontosan erre gondolt Buffett, amikor azt mondta: ‘A meccseket azok a játékosok nyerik meg, akik a pályára koncentrálnak, nem pedig azok, akik az eredményjelzőt nézik’. Mahatma Gandhi a maga teljes pompájában írta le az összetételt, amikor azt mondta: ‘A hited a gondolataiddá válik. A gondolataidból lesznek a szavaid. A szavaidból lesznek a tetteid. A tetteidből lesznek a szokásaid. A szokásaidból lesznek az értékeid. Az értékeidből lesz a sorsod. Minden egy kis hittel, egy kis gondolattal, egy kis világgal, egy kis cselekedettel, egy kis szokással, egy kis értékkel kezdődik”.

Így működik az összetétel, lépésről lépésre.

A visszajelzéseket szívesen fogadjuk és értékeljük.

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x