Adósságplafon és FOMC fókusz

A legfontosabb tudnivalók

  • A képviselőház egy szavazattal a republikánusok adósságplafonról/költségvetéscsökkentésről szóló törvényjavaslatát szűkszavúan elfogadja.
  • Adósságplafon-stratégia: House tiszta törvényjavaslat vs House Rs tárgyalni.
  • A demokraták közül többen sürgetik a két fél közötti tárgyalásokat. X időpontot még nem állapítottak meg.
  • A Fed ülésezik és szerdán kamatdöntést hirdet.

A múlt héten a képviselőház republikánus képviselői szűken elfogadták az adósságplafonra és a kiadások csökkentésére vonatkozó javaslatukat. A jogszabály 1,5 T dollárral, vagy 2024. április 1-jéig növelte az adósságlimitet, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Sok republikánus általában ellenzi az adósságplafon emelését. A szavazás előtti napon a republikánus vezetés nagy lendületet kapott, amikor a pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) becslése szerint a törvényjavaslatban szereplő megszorítások tíz év alatt 4,8 T dollárral csökkentenék a kiadásokat.

Az adósságplafonról szóló törvényjavaslat elfogadása komoly próbatétel volt Kevin McCarthy házelnök vezetése számára. Végül alig tudott egy szavazatot kiharcolni, a végeredmény 217 igen és 215 nem szavazat volt. Végül négy republikánus szavazott a vezetésük ellen, de a jelentős költségvetési megszorítások és a szociális jóléti programokra vonatkozó új, szigorú munkakövetelmények ígérete olyan keretet adott a többi konzervatív republikánus képviselőházi tagnak, amelyet támogatni tudtak.

McCarthy házelnök számára létfontosságú volt a győzelem, mivel játéktervének kulcsa, hogy rávegye Biden elnököt és a szenátusi demokratákat, hogy üljenek le vele tárgyalni, és próbáljanak meg egy kétpárti költségvetési és adósságplafonról szóló törvényjavaslatról tárgyalni. Mint a házelnök a republikánus terv elfogadása után kijelenthette – csak a republikánus Ház fogadta el ténylegesen az adósságplafon emeléséről szóló törvényjavaslatot.

A házelnök kihívásának középpontjában azonban az áll, hogy csak úgy tudta átvinni a törvényjavaslatát a célvonalon, hogy olyan megszorításokat tartalmazott, amelyek soha nem mennek át a szenátuson, és a Fehér Ház sem fogja jóváhagyni őket. A mérsékeltebb republikánusok közül néhányan, akik támogatták a törvényjavaslatot, mint a költségvetési tárgyalások megkezdésének eszközét, világossá tették, hogy nem valószínű, hogy megszavaznának egy olyan végleges jogszabályt, amely ilyen mély megszorításokat tartalmaz.

A képviselőház által elfogadott törvényjavaslattal az igazi kihívás most kezdődik, mivel a két félnek meg kell néznie, hogy van-e valamilyen középút. A republikánusok betartották kötelezettségvállalásukat, hogy nem csökkentik a társadalombiztosítást, a Medicare-t vagy a védelmet, ami azt jelenti, hogy a teljes 4,5T dollár más programokban volt, és szükségszerűen mély megszorításokat kellett eszközölniük néhány területen.A republikánus törvényjavaslat számos olyan tiszta energiával kapcsolatos intézkedést is visszavágott, amelyek a tavalyi demokrata központi jogszabályban, az inflációcsökkentő törvényben (IRA) szerepeltek, valamint más szociális jóléti programokat is, beleértve a veteránoknak szóló veteránprogramoktól kezdve a korábban élelmiszerbélyegként emlegetett gyermekétkeztetésig.A zárószavazás közeledtével, amikor a házelnök rájött, hogy mennyire bizonytalan a mozgástere, kénytelen volt visszaállítani az etanol adókedvezményeinek csökkentését, ami azzal fenyegetett, hogy az iowai képviselők elveszítik a törvényjavaslat támogatását. Az etanol az amerikai kukoricatermelés hatalmas felhasználójává vált, ezért a középnyugati republikánusok támogatják.

Most a labda a Fehér Ház és a szenátusi demokraták térfelén van, akik stratégiát dolgoznak ki a republikánus alternatívával szemben. A Fehér Ház kitart azon álláspontja mellett, hogy az amerikai kormány teljes hitele és hitelképessége nem képezi alku tárgyát, és egy tiszta adósságnövelő törvényt akar. A képviselőház fellépése óta azonban egyre több demokrata sürgeti az elnököt, hogy üljön le McCarthyval és kezdjen tárgyalásokat.

A politikai valóság az, hogy a képviselőházi republikánusok 217 IGEN szavazata keményen kiharcolt csúcspont volt a republikánusok számára az adósságplafonra vonatkozó szavazatszámlálásban. A konzervatív republikánus képviselőházi Szabadság-frakció több tagja világossá tette, hogy nem támogatnak semmilyen jövőbeli adósságplafon-emelést, amely nem tartalmazza a múlt heti jogszabályban szereplő összes megszorítást. A képviselőházi törvényjavaslatnak nincs esélye arra, hogy törvény legyen, és a végleges törvényjavaslatnak szüksége lesz a demokraták támogatására, mivel a végtermék valószínűleg több mint négy képviselőházi republikánust veszít.

Bár a pénzügyminisztérium még nem állapított meg egy “X dátumot”, amikor a plafont meg kell emelni, a költségvetési/adósságplafonról szóló törvényjavaslat megszületése McCarthy házelnök vezetésének nagy próbája lesz, mivel a végeredménynek kétpártinak kell lennie. A házelnöknek és az elnöknek közös nevezőt kell találnia.

FOMC ülés

Most kedden és szerdán ülésezik a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), hogy meghatározza a kamatpolitika jövőbeli irányát. A konszenzus szerint a bizottság ismét 25 bázisponttal emeli a kamatokat, de várhatóan ez egy bikás kamatemelés lesz.

Miután a bizottság szerdán befejezi ülését, Powell elnök megtartja hagyományos ülés utáni sajtótájékoztatóját, és azok számára, akik követik a Fed-et és a piacokat, a 20:30-as sajtótájékoztató kötelező tévéadás lesz. Ahogy már korábban írtam, amikor a Fed elnöke az ülés után a sajtóhoz szól, az elnök tudja, hogy megjegyzéseit három héttel később, a jegyzőkönyvek kiadásakor az ülés összefoglalójában tényszerűen ellenőrzik. Az elnököt nem lehet elkapni, ha nem ad tisztességes elemzést a bizottság hangulatáról.

A márciusi ülés jegyzőkönyvéből sokat megtudtunk, amikor világossá vált, hogy a korábbi ülésekhez képest eltérően voltak olyan bizottsági tagok, akik felvetették a szünetelés lehetőségét, különösen az SVB kudarca után, mindössze néhány nappal a FOMC márciusi ülése előtt. A legutóbbi jegyzőkönyv a Fed munkatársainak azon aggodalmát is nyilvánosságra hozta, hogy recesszió lehet a láthatáron. A csökkenő inflációs számok és a gazdaság egyes részeinek lassulása miatt valószínűleg megnő a Fed magasabb kamatlábak felé tartó menetelésének szüneteltetése iránti támogatás. Az elnök ülés utáni megjegyzései és a jegyzőkönyvek ezt követő közzététele a héten dovish hangnemet adhat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x