Az adósságplafonról szóló megállapodás a Kongresszus elé kerül

A legfontosabb tudnivalók

  • A házelnök és az elnök adósság/költségvetés megállapodásra jutott
  • Kedden a Házszabályi Bizottság szavazása, szerdán a Ház szavazása
  • Biden, McCarthy, Schumer, McConnell mindannyian támogatják a megállapodást.
  • Az adósságplafon 2025-ig felfüggesztve

A Fehér Ház és a képviselőház elnöke közötti intenzív tárgyalások után a hétvégén megállapodás született, amelynek elfogadása esetén elkerülhető lenne az amerikai kormány fizetésképtelensége. A múlt héten Yellen pénzügyminiszter közölte a Kongresszussal, hogy a fizetésképtelenség X-dátuma június 5-e. Most jön a neheze: 218 szavazatot kell megszerezni a képviselőházban és 60-at a szenátusban.

Itt egy link a törvényjavaslat nyelvezetéhez, amelyet a Kongresszus mérlegelni fog.

A jó hír az, hogy a kompromisszumos jogszabály szilárd támogatást élvez az összes vezető részéről. Nyilvánvaló, hogy Biden elnök és McCarthy házelnök is támogatja a megállapodást. A törvényjavaslat elfogadásához az első kihívás az lesz, hogy a házelnöknek a republikánus szavazatokat kell megszereznie a Házban. Minden olyan törvényjavaslatnak, amely a képviselőház elé kerül, először egy “szabályt” kell kapnia, amely meghatározza, hogy milyen eljárásokat kell követni a jogszabály tárgyalása során. A “szabályt” az Ügyrendi Bizottság hagyja jóvá. Amikor McCarthy a házelnöki székért harcolt a szavazatokért, beleegyezett abba a konzervatív követelésbe, hogy a Freedom Caucus konzervatív képviselőit nevezzék ki az Ügyrendi Bizottságba. Ha ezek a konzervatív republikánusok ellenzik a törvényjavaslatot, és ellenzik a “szabályt”, akkor szükség lehet arra, hogy a demokraták a többi bizottsági republikánussal összefogjanak, hogy a törvényjavaslatot a parlament elé terjesszék. Az Ügyrendi Bizottság a tervek szerint jelenleg kedd délután üléseztek, és ez lesz az alku első próbája a Házban.

Bár a demokraták ritkán csatlakoznak a republikánusokhoz egy “szabály” támogatása érdekében, érdekükben áll, hogy az adósságplafonról és a költségvetésről szóló megállapodást jóváhagyják, és az elnök és más kormányzati tisztviselők együtt fognak dolgozni a képviselőház demokrata vezetésével a törvényjavaslat elfogadásán.

Már sokat írtak arról, hogy McCarthy és a republikánusok mennyit nyertek az alkuval, de a demokraták nagy előnye az adósságplafon felfüggesztése volt, amely a 2024-es választások utánig, 2025-ig tart. A republikánusok által elfogadott, a kormányzati kiadásokat csökkentő törvényjavaslat csak a jövő év március 31-ig növelte az adósságplafont. Ez egy választási év közepén adósságplafon-válságot okozott volna, ami nem lehetett jó a hivatalban lévő elnöknek. A kétéves felfüggesztés elérése kiemelt prioritás volt a Fehér Ház számára.

A megállapodás megtartja az elnök által javasolt védelmi szintet, valamint a veteránok egészségügyi programjainak finanszírozását, amelyet tavaly a demokrata kongresszus hagyott jóvá. A sokat hangoztatott munkakövetelmények azokat a segélyezetteket érintik, akiknek nincs 18 év alatti gyermekük, és ami fontos, a veteránok és a hajléktalanok nem tartoznak ide.

A megállapodás értelmében a kongresszusnak el kell fogadnia a 12 költségvetési törvényjavaslatot, amelyek az október 1-jén kezdődő új pénzügyi évre a kormány különböző részlegeinek finanszírozását szolgálják, és a megállapodás a nem védelmi célú kiadásokat a tavalyi pénzügyi évben jóváhagyott szintre állítja vissza. Bár a republikánusok némi csalódottságot éreztek amiatt, hogy a kiadási korlátok csak két évre szólnak, reálisan nézve a megállapodással csak ennyit lehet elérni. Alkotmányos kormányzásunk egyik alapelve, hogy az egyik kongresszus nem kötelezheti a másikat, ezért bármilyen megállapodás nem állná ki sem a 2024-es demokrata nyereséget, sem a megosztott kormányzás fenntartását.

A jogalkotási folyamat

A fentieknek megfelelően az első lépés az lesz, hogy a képviselőház szabályalkotási bizottsága elfogad egy “szabályt”, amely a törvényjavaslatot szerdán a képviselőház elé terjeszti. A “szabály” nem engedi majd meg a módosításokat, ami a gondosan kidolgozott kompromisszumos törvények esetében szokásos eljárás. A republikánusok gyakran nehezen szavaznak meg bármilyen adósságplafon-emelést, és valójában a legutóbbi, 2019-es Trump-tervezetnél 132 republikánus szavazott NEM-mel. A házelnök tudja, hogy egyedül a republikánusok szavazataival nem fogja elérni a 218-at, de reményei szerint a 222 képviselőházi republikánus több mint felét sikerül rávennie, hogy támogassa a törvényjavaslatot. A célba éréshez a demokratáknak kell biztosítaniuk a szavazatokat, hogy elérjék a bűvös 218-as számot. A képviselőház demokrata vezetésének az elnökkel együttműködve képesnek kell lennie arra, hogy megszerezze a szükséges szavazatokat.

Mivel a Kongresszusban dolgozott az egyik ismerősőm, amikor a főnökei az elnökkel azonos pártban voltak, személyes tapasztalatból mondta azt, hogy nagyon nehéz szembemenni a pártod elnökének kívánságaival. A demokraták meg akarják tartani a szenátust, és 2024-ben újra meg akarják szerezni a képviselőházat, és mivel Joe Biden lesz a valószínű jelölt, önsorsrontó lenne aláásni az elnök erőfeszítéseit az adósság/költségvetési megállapodás érdekében.

Ez egy hosszú és kihívásokkal teli folyamat volt, de McCarthy házelnök olyan eredményeket ért el, amelyek a korlátozott kiadási korlátoktól kezdve az energiaügyi reformon át a szövetségi jóléti programok bizonyos munkakövetelményeiig terjednek. Talán a legfontosabb, hogy McCarthy stratégiája megfordította a demokraták ragaszkodását ahhoz, hogy a Kongresszus elfogadjon egy tiszta adósságplafonról szóló törvényt. A demokraták számára magas prioritást jelent számukra az adósságplafon 2025-ig történő felfüggesztése.

Ahogy a régi mondás tartja, a kolbászt és a törvényhozást sosem kellemes látni, ha készülnek, ez az alku jól mutatja a lényeget.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x