Az adósságplafonról szóló tárgyalások szünetelnek

A legfontosabb tudnivalók

  • A képviselőházi republikánusok “szüneteltetik” az adósságplafonról szóló tárgyalásokat, miután McCarthy házelnök a hét elején optimista hangot ütött meg.
  • A republikánus Freedom Caucus ellenzi az adósságplafonról szóló bármilyen megállapodást, kivéve a tárgyalások kiindulópontjaként korábban elfogadott törvényjavaslatot.
  • Biden elnök vasárnapi visszatérése a G7-ek japán találkozójáról segíthet a tárgyalások újraindításában.

Péntek délben az adósságplafonról szóló tárgyalásokat a Fehér Házzal vezető republikánusok bejelentették, hogy megnyomták a “szünet gombot”, kijelentve, hogy csalódottak a Fehér Ház csapata által képviselt álláspontok miatt. Ez azt követően történt, hogy csütörtökön megnőtt az optimizmus, amikor McCarthy házelnök újságíróknak azt mondta, hogy látja az utat a megállapodáshoz. Mi történt?

A széles republikánus támogatás megszerzése bármilyen adósságplafon-megállapodáshoz mindig is nehéz feladat volt, mivel sok republikánus szinte minden körülmények között ellenzi az adósságplafon emelését. A konzervatív republikánusok adták a szavazatokat a házelnök eredeti csomagjához, de csak azután, hogy a törvényjavaslat közel 5 milliárd dollárral csökkentette a kiadásokat, és csak 2024 áprilisáig emelte a plafont. A rövid plafonemelés az egész adósságvita visszakerült volna Washingtonba, amikor a 2024-es választások már javában zajlanak – amit a DC-ben a legtöbben el akartak kerülni.

Csütörtökön késő este a nagyhatalmú konzervatív republikánus Freedom Caucus bejelentette, hogy ellenez bármilyen megállapodást, és azt az álláspontot képviseli, hogy a szenátusnak csak a képviselőházi törvényjavaslatot kellene elfogadnia – ami nyilvánvalóan nem fog megtörténni. A képviselőházi törvényjavaslatnak valójában nem volt kétpárti támogatása, és csak egy szavazattal ment át a Házon! Ironikus módon a négy NEM republikánus szavazat a Freedom Caucus tagjaitól származott.

Nyilvánvaló, hogy valamikor egyezségre kell jutni, mivel az USA bármilyen meghosszabbított fizetésképtelensége elfogadhatatlan mind az USA, mind a világgazdaság számára. Úgy tűnt, hogy kialakult egy olyan megállapodás kerete, amely magában foglalja a Covid el nem költött pénzének (becslések szerint 60 milliárd dollárnyi) visszaadását az államkincstárnak.A republikánusok támogatták az energetikai projektek gyorsított engedélyezését, valamint az új költségvetési évre vonatkozó finanszírozás némi korlátozását. A republikánusok támogatták a szövetségi élelmiszer- és egészségügyi programok egyes résztvevőire vonatkozó szigorúbb munkakövetelményeket, de ez a progresszív demokraták ellenállását váltotta ki, noha a Fehér Ház támogatott néhány reformot ezen a területen.

A lényeg az, hogy az elnök vasárnap tér vissza japán útjáról a G7-ek találkozójára, és ez lehet az az esemény, amely újraindítja a tárgyalásokat a kulcsfontosságú szereplőkkel.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x