Crypto Stratégia – 2024.02.23 – Új Kereskedési ötlet

A legfontosabb tudnivalók

  • A piaci adatok kezdenek az ETH-al kapcsolatos fokozott spekuláció jeleit mutatni a jelentős első féléves katalizátorok előtt. Ezt bizonyítja a CME növekvő OI-ja és a kiugró futures implikált volatilitás.

  • Annak ellenére, hogy a piac a Bitcoin közelgő felezésére koncentrál, okkal gondolhatjuk – és ezt a precedensek is alátámasztják -, hogy az ETH/BTC arány elérte az aljpontját, és az ETH rövid távon elkezdi visszanyerni a Bitcoinhoz viszonyított magas béta arányát.

  • A bitcoin ETF-ekbe történő nettó beáramlás csökkenése nem feltétlenül ad okot aggodalomra, de felveti a kérdést, hogy a BTC kezd-e visszatérni a technológiai részvényekkel való régi, erősen korrelált kapcsolatához. Ezt a tendenciát továbbra is figyelemmel fogjuk kísérni.

  • Kereskedési ötlet – Annak ellenére, hogy a közelmúltban 5 dollárról 8 dollárra emelkedett, a FIL továbbra is 96%-al az ATH alatt van. Számos narratív alapú és fundamentális hátszéllel a háta mögött úgy gondolom, hogy a FIL egy meggyőző rövid/középtávú kereskedési lehetőséget jelent ezeken a szinteken. A Solanával való integrációból eredő narratív alapú hátszelek, valamint a likvid stakeből származó potenciális fundamentális lökések bizonyos fokú bizalmat ébresztenek a FIL kockázat/nyereség arányában a következő 1-3 hónapban.

  • Alapstratégia – Az első negyedéves kilátásaink némi ellenszelet vártak, és úgy tűnik, hogy a kezdeti turbulencia egyelőre alábbhagyott. A kriptóba irányuló áramlások továbbra is erősek, és a BTC-el szembeni árfolyamok továbbra is visszafogottak. Fenntartjuk, hogy az ETH, az L2-k és az STX meggyőző idioszinkrikus felfelé ívelő lehetőséget kínálnak a rövid távú katalizátorok miatt.

Az ETH relatív lendületben

A Solana sikere és a Bitcoin tartós dominanciája miatt sokan gyorsan leírták az ETH-t. Kétségtelen, hogy az ETH-nak saját kihívásokkal kell szembenéznie, beleértve a komplex moduláris stacket és a Layer 2 megoldások potenciális kannibalizálását, amelyek bár kulcsfontosságúak az ETH skálázási ütemtervében, néha széttöredezhetik a likviditást és a felhasználókat. E problémák ellenére az ETH továbbra is halad előre a széles körű skálázási ütemterve mentén. Véleményem szerint a ciklus ezen szakaszában alulértékeltnek tűnik, és néhány rövid távú katalizátornak kell támogatnia a felhasználást és a spekulatív érdeklődést.

Az egyik ilyen katalizátor a sokat vitatott Dencun frissítés, a másik pedig a függőben lévő spot ETF-ek körül forog, egy olyan téma, amellyel már alaposan foglalkoztunk. Bár nem módosítottam az ETF jóváhagyás esélyeit, továbbra is úgy látom, hogy ez egy érmefeldobás lesz (50-50%), a SEC májusban esedékes, az ARK ETF kérelemmel kapcsolatos döntését megelőzően spekulatív lendületre számítunk, függetlenül az eredménytől.

Ami a jóváhagyást illeti, álláspontom szerint egy ETH ETF-et a BTC ETF-ekhez hasonló kritériumok alapján kellene jóváhagyni, de nincs garancia arra, hogy a SEC nem talál politikai indíttatású okot az elutasításra, esetleg a DeFi-el vagy a stakekkel kapcsolatos aggályokra hivatkozva. A május 23-ikai határidőhöz közeledve minden bizonnyal további meggyőződéseket fogok kialakítani a döntés körül.

Február eleje óta az ETH árfolyama érezhetően emelkedett a BTC-hez képest, és az ETH csendesen emelkedett vissza a 3 000 dolláros szintre.

Ezt a fokozatos emelkedést a spekulatív tőke jelentős beáramlása kísérte. A CME-n a futures open interest (OI) ugrásszerűen megnőtt, és ETH-ban kifejezve megközelítette az eddigi legmagasabb értéket.

FIL Presents Compelling Upside

Továbbá, a futures implikált volatilitás a május 23-i ETF határidő körül megugrott, ami azt jelzi, hogy a kereskedők várakozásai szerint a piaci volatilitás ezen időpont körül megnő.

Míg egyesek azzal érvelnek, hogy a BTC a közelgő felezés miatt továbbra is a piac középpontjában marad, én nem feltétlenül ellenkezek, azonban úgy vélem, hogy az ETH visszaszerzi a BTC-el való történelmi magas béta arányát, ami az utóbbi időben hiányzott.

Érdekes megjegyezni, hogy az ETH/BTC arány a legutóbbi feleződés előtt érte el az aljpontját, ami gyaníthatóan megismétlődhet, különösen, ha figyelembe vesszük az alacsony ETH/BTC arányt közvetlenül a Bitcoin ETF-ek elindítása előtt, ami potenciális jelölt a hosszú távú aljpontra.

Kereskedési ötlet:(FIL)

Annak ellenére, hogy a közelmúltban 5 dollárról 8 dollárra emelkedett, a FIL továbbra is 96%-al az ATH alatt van. Számos narratív alapú és fundamentális hátszéllel a háta mögött úgy gondoljuk, hogy a FIL ezen a szinten meggyőző kockázat/nyereség arányt kínál.

Mi a Filecoin és hogyan működik?

A Filecoin kihasználja a blokklánc technológiát, hogy decentralizált tárolási piacot hozzon létre. Lehetővé teszi, hogy bárki részt vegyen tárolási szolgáltatóként, akik FIL-t keresnek azzal, hogy fel nem használt tárolóhelyeiket felajánlják az ügyfeleknek. Az ügyfelek fizetnek a szolgáltatóknak az adatok tárolásáért vagy elosztásáért, a tranzakciókat és a tárolás bizonyítékait a Filecoin blokkláncán rögzítik. A hálózat egyedülálló konszenzusmechanizmusa, a Proof-of-Replication (PoRep) és Proof-of-Spacetime (PoSt) biztosítja az adatok helyes és biztonságos tárolását az idők során.

Filecoin vonzás

A Filecoin tavaly jelentős növekedést tapasztalt több kulcsfontosságú teljesítménymutatóban. A hálózatban jelentősen nőtt a teljes tárolókapacitás, amely meghaladta az 1800 PiB (pebibájt) értéket, ami a tárolási szolgáltatók robusztus és növekvő hálózatát jelzi. Jelentősen nőtt a tárolók kihasználtsága és az aktív tárolási ügyletek száma, ami a Filecoin hálózat növekvő elfogadottságát és használatát tükrözi a decentralizált tárolási igényekhez.

Legutóbbi katalizátorok / okok az optimizmusra

  • Integráció a Solanával – A Filecoin integrálódott a Solanával, hogy decentralizált tárolási megoldások biztosításával növelje a Solana blokklánc infrastruktúráját. Ez az integráció lehetővé teszi a Solana számára, hogy a blokktörténetét a Filecoinon tárolja, így az infrastrukturális szolgáltatók, feltárók és indexelők számára könnyebben hozzáférhetővé és használhatóvá válik. Az integráció hátterében az áll, hogy kihasználja a Filecoin decentralizált tárolási képességeit az adatredundancia, a skálázhatóság és a fokozott biztonság érdekében, támogatva a Solana decentralizáció iránti elkötelezettségét. Ez a stratégiai partnerség kiemeli a blokklánc számítási és tárolási szinergiákat, amelynek célja egy rugalmasabb ökoszisztéma létrehozása.
  • Filecoin Virtual Machine (FVM) – A tavaly elindított FVM egy olyan futásidejű környezet, amely lehetővé teszi az intelligens szerződések (szereplők) telepítését a Filecoin hálózaton. Kiterjeszti a Filecoin képességeit a tároláson túl, lehetővé téve a programozható tárolásra és a “compute over data” funkcionalitásokat. Az FVM WASM alapú, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy különböző programozási nyelveken írjanak okosszerződéseket. Úgy tervezték, hogy Ethereum kompatibilis legyen, így a Solidityben jártas fejlesztők könnyen építhetnek a Filecoinra. Az FVM bevezetése rengeteg felhasználási esetet nyit meg, beleértve az adathozzáférés szabályozást, az örökös tárolást és az adatkezelésre és monetizálásra összpontosító decentralizált autonóm szervezeteket (DataDAO). A FIL likvid stakinggel való megjelenésével párosítva az FVM masszív potenciális hajtóerő lesz a közeljövő árfolyamának alakulásában.
  • A Glif közelmúltbeli forrásbevonása és a jövőbeli token bevezetése – A Glif, a Filecoin ökoszisztémán belüli protokoll, nemrégiben 4,5 millió dollárt gyűjtött be a Multicoin Capital által vezetett finanszírozási körben. A Glif likvid bérleti protokollként működik a FIL tulajdonosok és a tárhelyszolgáltatók számára, lehetővé téve számukra, hogy jutalmakat szerezzenek a protokollban való részvétellel. Ez a finanszírozás segít a Glifnek bővíteni szolgáltatásait és növelni a teljes értéket, amelyet lezártak. A Glif a felhasználóknak pontokat kínáló jutalmazási program elindítását tervezi, egy esetleges kormányzati token bevezetésével, amely a veCRV-hez hasonló “vote escrowed” modellt követi. A token és jutalmazási rendszer célja, hogy ösztönözze a részvételt és a kormányzást a Glif ökoszisztémában, ami egy tőkehatékonyabb és elkötelezettebb közösséget ígér a szélesebb Filecoin hálózaton belül.
  • Növekvő kereslet a FIL stakelése iránt (lentebbi kép) – Ez a gondolat kapcsolódik a fenti ponthoz, de a tárolás iránti növekvő kereslet (a FIL díjak növekedése) mellett úgy tűnik, hogy a DeFi-ben egyre nagyobb a kereslet a FIL mint biztosíték iránt. Mivel a Filecoin likvid staking alkalmazásai nagyobb tőkehatékonyságot hoznak a FIL tokenre. Most, ha valaki FIL-et akar stakelni, megteheti, de az iFIL-jét biztosítékként használhatja más DeFi alkalmazásokban. Ez némi plusz keresletet teremthet a FIL iránt. Kezdjük látni a TVL növekedését a filecoinon a likvid staking lehetőségek miatt.
  • spekulatív kereslet egészséges módon növekszik (lentebbi kép) – Az elmúlt néhány nap árfolyammozgása arra utalt, hogy ez egy olyan kereskedés lehet, amelyiknek van némi alapja. A spot volumenek jelentősen megugrottak, miközben a funding ratek viszonylag visszafogottak maradtak.

Növekvő kereslet a FIL iránt

A spekulatív kereslet egészséges módon növekszik

FIL Presents Compelling Upside

A Kereskedés indoklásának összefoglalása

Ezt az átmeneti időszakra taktikai kereskedésnek minősítem, elsősorban azért, mert a FIL-et ebben a helyzetben minőségileg spekulatívabbnak tartom az alapstratégiánkba bevont eszközökhöz képest. Az alapvető aggályok figyelmet érdemelnek; nevezetesen, a jelképes infláció bevezetés utáni stabilizálódása ellenére az éves inflációs ráta továbbra is magas, meghaladja a 30%-ot. Továbbá, a Filecoin díjszintje viszonylag alacsony maradt, ami arra utal, hogy a projekt bevételtermelése még a korábban említett megnövekedett aktivitás mellett sem tartott lépést.

Mindazonáltal a Solanával való integrációból származó narratív hátszelek, valamint a likvid stakingből származó potenciális fundamentális lökések bizonyos fokú bizalmat ébresztenek a FIL kockázat/nyereség arányával kapcsolatban a következő 1-3 hónapban.

ETF áramlások lassulnak

A hagyományos piacokkal párhuzamosan ezen a héten az ETF beáramlás lassulását figyelhettük meg, ami tükrözi a szélesebb piac óvatos hangulatát. A részvénypiacok az idegesség jeleit mutatták az Nvidia eredményközlését megelőzően, a tényleges vagy becsült eredmények esetleges elmaradása és annak a szélesebb piacra és a gazdaságra gyakorolt hatásai miatti aggodalmak miatt. Ez az aggodalom tükröződött a kriptopiacon is, amely a félelmekkel együtt kezdett el ingadozni.

A legfrissebb ETF áramlási adatok azt mutatják, hogy a szerdai volt az első olyan nap, amikor a BTC ETF-ek nettó kiáramlása január vége óta először fordult elő, 36 millió dollárnyi szerény, de negatív kiáramlást regisztrálva. Ez a csökkenés elsősorban a GBTC-ben történt 199 millió dolláros visszaváltásnak volt köszönhető, ami jelentősen beárnyékolta a más, újonnan indított ETF-ekbe történő beáramlásokat. Figyelemre méltó, hogy a GBTC volt az egyetlen Bitcoin ETF, amelyből ebben az időszakban kiáramlást tapasztaltak, ami arra utal, hogy a közelmúlt piaci bizonytalanságai nem váltottak ki széles körben profitkivonást a január után indított ETF-ek befektetői körében. A kiáramlások ellenére a GBTC kezelt vagyona (AUM) még mindig közel 23 milliárd dollár, még a 7 milliárd dollárt meghaladó kumulatív kiáramlások után is. Összességében január 11. óta a Bitcoin ETF-ek több mint 5 milliárd dollár nettó beáramlást könyvelhettek el, a BlackRock ETF-je 5,6 milliárd dollárt, a Fidelity több mint 3,7 milliárd dollárt, az ARK több mint 1,3 milliárd dollárt és a Bitwise valamivel több mint 1 milliárd dollárt vonzott, ami aláhúzza a befektetők folyamatos érdeklődését e pénzügyi termékek iránt.

Érdekes piaci fejlemény, ahogyan azt a múlt héten említettem már, és még mindig megfigyelés alatt áll, a bitcoin és az amerikai részvények növekvő korrelációja. Az új tőkebeáramlással fennáll a lehetősége annak, hogy a bitcoint és a szélesebb kriptoökoszisztémát ismét a magas bétaértékű technológiai részvényekhez hasonlóan fogják felfogni. A Bitcoin és a QQQ közötti gördülő korreláció nem érte el az előző ciklusban megfigyelt szintet, de az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett, ami azt jelzi, hogy egyre inkább igazodik a tech hangsúlyos részvényindexek teljesítményéhez.

Alapstratégia

Az első negyedéves kilátásaink némi ellenszelet vártak, és úgy tűnik, hogy a kezdeti turbulenciák egyelőre lecsillapodtak. A kriptóba irányuló áramlások továbbra is erősek, és a BTC-vel szembeni árfolyam továbbra is visszafogott. Fenntartjuk, hogy az ETH, az L2s és az STX meggyőző idioszinkrikus felfelé ívelő lehetőséget kínálnak a rövid távú katalizátorok miatt.


Alap Stratégia Portfólió

Utolsó Újrakiegyensúlyozás

EszközDátumSúlyÁtlagos Beszerzési ÁrJelenlegi ÁrEszköz Hozama
BTC2024.01.0565%24,35651,958111%
ETH2024.01.0510%1,4312,778109%
SOL2024.01.0510%24.16109.44324%
ARB2024.01.055%1.271.9943%
OP2024.01.055%1.703.62116%
STX2024.01.055%0.732.52258%

Hozamok

IndulástólÉves
BTC149%16%
ETH79%27%
Alap Stratégia121%17%

Taktikai Kereskedési Ötletek

EszközDátumHozam
DOGE2023.12.07-5%
FIL2024.02.230%

Kripto Részvények

EszközHozzáadás DátumaHozam
ETHE2023.06.22172%
COIN2023.06.30139%
RIOT2023.06.3033%
MARA2023.06.3077%
WGMI2023.06.3038%

Átlag: 92%

Az alapstratégia egyes elemei mögött álló tézisek rövid összefoglalása:


Bitcoin (BTC): A Bitcoin egy olyan digitális pénzforma, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bárhol a világon, cenzúra nélkül végezhessenek tranzakciókat. Fejlett országokban ez egy népszerű befektetési eszköz, míg a fejlődő országokban akár a hagyományos pénznemek alternatívájaként is funkcionálhat. A Bitcoin rendszere biztonságos és decentralizált, ami azt jelenti, hogy nincs egyetlen központi hatalom, amely irányítaná. Ráadásul hozzájárulhat a zöld energiára való átálláshoz is. A következő nagy változás, amit várunk, az a ‘felezés’, amely 2024 áprilisában esedékes.

Ethereum (ETH): Az Ethereum egy digitális platform, ami lehetővé teszi az úgynevezett intelligens szerződések létrehozását és futtatását. Ez a rendszer alapja lehet egy újfajta, decentralizált internetnek, ahol a felhasználók közvetlenül, közvetítők nélkül cserélhetnek digitális értékeket. Az Ethereum jövőjét egy új típusú befektetési alap, a ‘spot ETF’ piacra kerülése és a dencun frissítés is befolyásolhatja a közeljövőben.

Solana (SOL): A Solana egy gyors és hatékony blokklánc platform, amely különösen alkalmas nagymennyiségű tranzakció kezelésére. Célja, hogy egy gyors, globális és megosztott rendszert hozzon létre. Bár néhányan kritizálják a platformot bizonyos kapcsolatai miatt, a Solana erősnek bizonyult a piacon.

Optimism & Arbitrum: Ezek az Ethereum hálózat kiegészítői, amelyek célja, hogy javítsák a rendszer teljesítményét és csökkentsék a tranzakciós díjakat. Ahogy az Ethereum tovább fejlődik, ezek a platformok egyre népszerűbbé válnak a fejlesztők és felhasználók körében.

Stacks (STX): A Stacks egy innovatív projekt, amely a Bitcoin blokkláncán épül és további funkciókat kínál rajta. A következő fontos események a Bitcoin ‘felezése’ és egy nagy frissítés, amelyek jelentős hatással lehetnek a Stacks sikerére. (nakamotó szintén április)

DOGE (Dogecoin): A Dogecoin egy viccből indult digitális pénznem, amely azonban komoly népszerűségre tett szert. Jelenleg két űrmisszió is kapcsolódik hozzá, ami felkeltette az emberek érdeklődését. Jó lehetőség lehet rövid távon, figyelemmel kísérve a piaci trendeket és az űrmissziók hatásait.

Filecoin (FIL): A Filecoin egy tárhely szolgáltatást nyújtó blokklánc alapú rendszer, amely jelenleg jóval a csúcspontja alatt kereskedik. A Solana integráció és más fejlesztések pozitív hatással lehetnek a Filecoin értékére a közeljövőben.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x