FED, Választások, Adósságplafon – Minden összefügg

A legfontosabb tudnivalók

⚫ A FOMC ülése egy hét múlva lesz, mivel a Fed-nek a választások előtt néhány nappal el kell navigálnia a kamatdöntést és az elnök sajtótájékoztatóját.
⚫ Csütörtök: negyedéves GDP-t tesz közzé Washington.
⚫ Választások: A szenátusban túl szoros az állás.
⚫ Kedd: A szenátusért folytatott küzdelemben döntő pillanat lehet.
⚫ Az amerikai államadósság felső határának emelésének politikája.


Míg az elkövetkező két hétben Washingtonban minden politikai szem a félidős választások végső előkészületeire és a Kongresszus irányításáért folytatott küzdelemre szegeződik, addig a piacok a csütörtöki, harmadik negyedéves GDP közzétételére és a Fed Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) november 1-2-i ülésére összpontosítanak. A FOMC az elnöki ülés utáni sajtótájékoztatóját és a gazdaságról szóló megjegyzéseit a hírciklus közepébe helyezi hat nappal azelőtt, hogy Amerika a szavazó urnákhoz járulna. Mivel minden felmérés azt mutatja, hogy a szavazók a gazdaságra és az inflációra összpontosítanak, a Fed döntése potenciális politikai futballpályává válik, mivel mindkét oldal záró érveit hozza.

Véleményem szerint a FOMC ülésének időzítése némileg furcsa, mivel a Fed célja az évek során az volt, hogy megpróbáljon a washingtoni napi politikai csatározások felett maradni. Nehéz látni, hogy Powell elnök mit mondhat, amit nem használnak fel a választási vita utolsó napjaiban.

Úgy tűnik, közel egyhangúság van abban, hogy a Fed a novemberi ülésen 75 bázisponttal emeli az alapkamatot, de a kulcs az elnöknek az ülést követő sajtótájékoztatója lesz. Nyilvánvalóan el fogja magyarázni, hogy az infláció elleni küzdelem, a továbbra is emelkedett fogyasztói árindex és a feszes munkaerőpiacok megkövetelték a bizottságtól a cselekvést. Ha azonban túl optimistának tűnik a jövőt illetően, a republikánusok kritikusan fognak nyilatkozni, a túl borúlátó előrejelzés pedig a demokratáknak fog ártani. Azzal, hogy a döntést ilyen közel helyezte a választásokhoz, a Fed politikai szempontból nem nyerhető helyzetbe hozta magát. A FOMC ülései legtöbbször csak a közgazdászokat érdeklik, de a kamatváltoztatási politikai döntések időszakában az ülések mindig nagy hírnek számítanak. Az, hogy a novemberi ülésre napokkal a választások előtt kerül sor, nem kőbe vésett szabály, összeállítottunk egy érdekes grafikont, amely azt mutatja, hogy számos választási ciklusban a FOMC a választások után ülésezik:

Forrás: Fundstrat

Választások

Az elmúlt héten nem történt olyan esemény, amely megváltoztatta volna azt az alapvető nézetet, hogy a republikánusok valószínűleg átveszik az irányítást az amerikai képviselőház felett, és hogy a szenátus irányításáért folytatott küzdelem továbbra is túl szoros ahhoz, hogy meg lehessen mondani.

Bár általános véleményem szerint a jelöltek vitái ritkán változtatják meg a választások kimenetelét, vannak kivételek, és a holnap esti lehet egy ilyen kivétel, amikor Pennsylvania alkormányzója, John Fetterman találkozik kihívójával, dr. Oz. Fetterman a nyár folyamán a legtöbb felmérésben jelentős előnnyel vezetett, de az elmúlt hetekben Oz felzárkózott, és a verseny most már eldöntöttnek tűnik. A központi kérdés Fetterman egészségi állapota és az, hogy mennyire épült fel májusi súlyos agyvérzéséből. Fetterman vegyes eredményeket ért el a nagyinterjúkban, és időnként zárt feliratozó készülékre volt szüksége ahhoz, hogy teljesen megértse a kérdéseket. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy képes-e a szenátusban szolgálni, ahol a vita a munkaköri feladat lényege lehet. Ha bebizonyítaná, hogy képes megállni a helyét egy Dr. Oz-szal folytatott vitában, az visszavezethetné a demokratákhoz.

A felmérések továbbra is szoros versenyt mutatnak Nevadában, ahol Cortez Masto demokrata szenátor ellenfele a republikánus Adam Laxalt, egy híres nevadai republikánus név örököse. Amellett, hogy szoros a verseny a visszavonuló republikánus képviselői székért Pennsylvaniában, a republikánusok még OH-ban, NC-ben és WS-ben is védik a helyüket, ahol a legtöbb felmérés szerint a republikánusok vezetnek, de az eredmények a hibahatáron belül vannak. A georgiai demokrata képviselői hely szintén szoros, de a hivatalban lévő Warnock szenátor már egy hónapja vezet a kihívó Walkerrel szemben.

Nate Silver sokat figyelt FiveThirtyEight közvélemény-kutató előrejelzése szerint a demokratáknak 58 százalék esélyük van arra, hogy megőrizzék a szenátus feletti ellenőrzést, ami a múlt havi 71 százalékos csúcsról csökkent.

Adósságplafon

Az elkövetkező hetek egyik figyelni való kérdése az államadósság felső határának emelése. Az adósságplafon 1917-re nyúlik vissza, és politikai kompromisszumként az első világháború elleni küzdelemhez szükséges adósságnövelést tette lehetővé. Ma már politikai akadályt jelent, amelyet le kell küzdeni, és az elmúlt 100 évben több mint 90 alkalommal emelték meg. A Kongresszus számára ez mindig is nehéz kérdés volt, még az 1970-es években is és azóta se változott.

A jelenlegi, 31,4 T dollárnyi adósságplafont 2021 végén állapították meg, és úgy tervezték, hogy a 2022-es választásokig tartson. Bár az amerikai pénzügyminisztérium feladata, hogy értesítse a kongresszust, ha az adósságplafon emelésére van szükség, úgy vélik, hogy a jelenlegi plafon valamikor jövőre elérkezik. Ez szükségessé teszi a plafon emelését annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az amerikai állampapírok nemteljesítése – ami egyértelműen elfogadhatatlan politikai kimenetel.

Felmerült, hogy a demokraták megpróbálnák az adósságplafon emelését a Kongresszus decemberi, választások utáni béna ülésszakán elfogadtatni, de ez kihívást jelenthet, mivel az új Kongresszus január 3-i hatalomátvétele előtt csak kevés törvényhozási nap áll rendelkezésre. A vitát nem segítette, hogy Biden elnök a múlt héten azt mondta, hogy az adósságplafon megszüntetése “felelőtlenség” lenne. McCarthy republikánus vezető folytatja azt a politikai retorikát, hogy az adósságplafont nemzeti hitelkártyaként emlegeti. Valamikor jövőre a pénzügyminisztérium hivatalosan is értesíteni fogja a Kongresszust az adósságplafon határidejéről, és a DC-ből érkező címlapkockázat meredeken emelkedni fog. Ezt a kérdést az elkövetkező hónapokban figyelemmel kell kísérni.

Cryptofolio AIO Indikátor - várólista
Iratkozz fel a legújabb indikátorunk várólistájára, hogy azonnal értesülj az indulásról, és biztosítsd magadnak az alapítói kedvezményt.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x