A TÖKÉLETES ÚTMUTATÓ

MI A BITCOIN?

Teljes útmutató az első digitális valutáról

Mi az a Bitcoin? Hogyan működik a Bitcoin? Miért érdemes a Bitcoint használni? Mi ez a digitális valuta, amiről mindenki beszél? Ebben a kezdő útmutatóban minden kérdésére választ adunk! A Bitcoin bonyolult lehet, de nem kell annak lennie. Segítünk megérteni, mi is az a Bitcoin és hogyan működik részletesen.

A Bitcoin az első decentralizált digitális valuta. Ezt a digitális valutát a készpénzhez, vagy az aranyhoz lehetne hasonlítani, amelyet a weben olyan egyszerűen lehet átutalni, mintha egy e-mailt küldenél. A Bitcoinra többféle leírás létezik, például digitális készpénz, elektronikus valuta, virtuális valuta, vagy kriptopénz.

A Bitcoin technológiában az a forradalmi, hogy egy egyenrangú hálózatból áll, ahol egyetlen harmadik fél sem ellenőrzi a valutát. Más szóval a Bitcoin decentralizált. A Bitcoint röviden a következőképpen jellemezhetjük: A Bitcoin egy független, globális és nyilvános főkönyv, amelyet értékek átvitelére és tárolására használnak.

✅ Azért független, mert egyetlen állam, bank vagy intézmény sem tudja ellenőrizni vagy manipulálni a Bitcoin-hálózatot. Más szavakkal, úgy küldhetsz és fogadhatsz Bitcoint, hogy nem kell harmadik félre támaszkodnod.

✅ Globális, mert mindenki gyorsan és olcsón, bármikor és bárkinek a világon bárhová küldhet pénzt. Senki sem szabhat korlátozást arra vonatkozóan, hogy ki vehet részt benne és ki nem.

✅ Nyilvános, mert mindenki láthatja a tranzakciókat a főkönyvben, ugyanakkor anonim, mert a tranzakciókat nem lehet személyekhez kötni. Bárki részt vehet és segíthet a hálózat biztonságának megteremtésében azáltal, hogy letölti és tárolja a megosztott főkönyv egy példányát.

Ez az útmutató a következő kérdésekre ad választ: Mi a Bitcoin? Honnan származik a Bitcoin? Mi a pénz? Miben különbözik a Bitcoin a normál valutáktól? Miért érdemes a Bitcoint használni? Hogyan működik a Bitcoin? Ki irányítja a Bitcoint? Mik a Bitcoin hátrányai? Hogyan juthatsz Bitcoinhoz? Melyik oldalon lehet a legjobban Bitcoin-t vásárolni?

Készen állsz? Jól van! Itt az ideje, hogy elkezdjünk Bitcoinozni →

Honnan jön a Bitcoin?

A bitcoint 2009-ben hozta létre egy Satoshi Nakamoto nevű névtelen fejlesztő (valószínűleg álnéven). Több emberről is állították, hogy ő Satoshi, de nem tudjuk biztosan, hogy ki az illető személy vagy csoport, és valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni. A kriptopénz a pénzügyi válság után jött létre, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a globális pénzügyi piac instabil.

A Bitcoint úgy tervezték, hogy független és decentralizált legyen, hogy egyetlen személy vagy csoport se tudja irányítani a Bitcoin-hálózatot. Satoshi Nakamoto 2008 októberében tette közzé a Bitcoinról szóló White paper-t. Ebben egy olyan elektronikus készpénzrendszert írt le, amely harmadik felek beavatkozása nélkül, peer-to-peer alapú. (A dokumentum itt olvasható: bitcoin.org/bitcoin.pdf).

Nem bízhatsz harmadik félben

De hogyan jönnek létre a bitcoinok? Ahhoz, hogy elmagyarázzuk, honnan származik a bitcoin, meg kell értenünk, honnan származik a bankszámládon lévő pénz. Ha nincs aranyad vagy bármilyen fizikai valutád, akkor minden tranzakcióról nyilvántartásnak kell lennie. Más szóval, egy főkönyv, amely nyomon követi, hogy kinek mennyi pénze van. A bankszámládon lévő pénz csak egy szám egy adatbázisban. Amikor a bankkártyáddal vásárolsz valamit, akkor a bank főkönyvében kell ellenőrizned, hogy van-e elég pénzed, amivel fizethetsz. Ez egy központosított rendszer, ahol egy vállalat ellenőrzi a pénzed főkönyvét. Ha megnézzük a történelmet, világossá válik, hogy nem szabad harmadik félre bíznunk a pénzünket.

Ehelyett a Bitcoin-hálózat egy nagy közös főkönyvből áll, amely az összes tranzakciót tartalmazza az idők során. A különbség a jelenlegi rendszerünkhöz képest az, hogy egyetlen állam, bank vagy intézmény sem ellenőrizheti a főkönyvet. A bankszámládon lévő pénz valójában nem a te pénzed. Ehelyett a bank tartozik neked ezzel az összeggel.

A Bitcoin esetében ez a te pénzed, amit te magad irányítasz, mintha digitális arany lenne. Nem kell harmadik félben bíznod, hogy pénzt küldj és fogadj. Erről hamarosan bővebben, de előbb meg kell értenünk, mi is valójában a pénz, hogy megértsük a Bitcoint.

Mi a pénz?

Mi a pénz valójában? A Bitcoin pénz? Erről már volt szó, és meg kell értenünk, mi a pénz és hogyan működik ahhoz, hogy lássuk, miért értékes a bitcoin. A pénz egyszerűen az áruk és szolgáltatások cseréjének eszköze. Azzal kezdődött, hogy az emberek árukat cseréltek árukért: Adok neked két halat egy csirke ellenében. Nehéz volt azonban kiszámítani valaminek az értékét, amikor mindenki más fizetőeszközt használt. Végül az emberek megegyeztek egy közös fizetési módban, mert úgy vélték, hogy annak értéke van.

Ahhoz, hogy valami értékes legyen, korlátozott készletnek kell lennie. Ezért működött jól az olyan nemesfémek, mint az arany, az ezüst és a bronz. Az aranyérmékkel való fizetés sokkal könnyebbé tette a kereskedelmet. Voltak azonban hiányosságai is. Nem volt praktikus ezt a nehéz fémet magunkkal cipelni, és nehéz volt kisebb egységekre osztani. Civilizációnk tovább fejlődött, és ezeket a problémákat egy olyan dologgal oldottuk meg, amit pénznek nevezünk.

A fiat valutának nincs mögöttes értéke.

A bank ekkor az aranyadat tárolta neked, és a bankjegyekkel tudtad bizonyítani, hogy egy bizonyos mennyiségű aranyad van a bankban. A bankjegyeket bármikor becserélhetted a bankban lévő, ezzel egyenértékű mennyiségű aranyra. Ma már mások a szabályok. A legnagyobb valuta, a dollár 1933-ban hagyta el az úgynevezett aranyszabályt. Ezt követően a valutát teljes mértékben a központi bank irányítja, és nincs korlátja annak, hogy mennyi bankjegyet lehet nyomtatni. Ez azt is jelenti, hogy a bankjegyekért nem kapunk aranyat. Az olyan valutát, amelynek nincs mögöttes értéke, fiat valutának nevezzük. Hogyan lehet egy dollárnak értéke, ha nincs mögöttes értéke, és a kínálat nem korlátozott? Jó kérdés.

Ez a rendszer korlátlan hatalmat ad a központi bankoknak arra is, hogy manipulálják a valutájukat például az infláción keresztül. A legtöbb központi bank célja az évi 2%-os inflációs ráta, hogy csökkentse a valuta értékét. Ez talán nem hangzik soknak, de ez azt jelenti, hogy 35 év alatt a pénzed 50%-át elvesztetted. Hová tűnt a pénzem? Jó kérdés.

Az alábbiakban válaszolunk ezekre a kérdésekre, és elmagyarázzuk, hogyan oldja meg a Bitcoin ezeket a problémákat.

Miben különbözik a Bitcoin a normál valutáktól?

A fiat valutáknak csak azért van értékük, mert hiszünk benne. A boltos azért fogadja el a pénzedet, mert az illető hisz abban, hogy a valutának másnap is lesz értéke. Ugyanakkor van egy központi hatóság, amely ellenőrzi ennek a valutának az értékét. Ennek következtében a központi bankok korlátlan hatalmat kapnak, amelyet arra használnak, hogy a társadalomtól származó pénzt újraosszák a bankoknak, amelyek aztán pénzt kölcsönöznek a vállalatoknak. Az állam és a bankok úgy vélik, hogy ez az “újraelosztás” indokolt, hogy fellendítse a növekedést, és arra késztesse az embereket, hogy többet vásároljanak. Hogy ez helyes vagy helytelen, azt majd eldöntöd Te.

A Bitcoin ezzel szemben nem így működik, mivel nem központosított, hanem decentralizált. Más szóval, a digitális valuta felett nem egy hatóság dönt. A Bitcoin-hálózatban részt vevő felhasználók együttesen határozzák meg a protokoll szabályait. Ez egy igazságos rendszert eredményez. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi rendszernek vannak hiányosságai, ahogyan a korábbi fizetési eszközöknek is voltak. Ezzel szemben mindig vannak olyanok, akik ellenzik a változásokat, és azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az új technológia fejlődését. A kriptovaluták bevezetése a társadalmunkban azonban elkerülhetetlen, mert megoldják a jelenlegi fiat valutákkal kapcsolatos problémákat.

Milyen értelemben tekinthető a Bitcoin fizetőeszköznek?


A kriptopénzek ellenzői között olyan kijelentéseket lehet hallani, hogy a Bitcoin nem pénznem. Ha megnézzük a valuta definícióját, akkor 3 különböző jellemzője van;

A Bitcoin azonban a pénznemként való használaton kívül sokkal többre is használható. A hálózat úgynevezett intelligens szerződéseket használ, amelyek számos lehetőséget teremtenek. A pénz átutalása egyikről a másikra történetesen a leggyakoribb szerződéstípus.

Miért használj Bitcoint?

Amint azt már kifejtettük, a jelenlegi pénzügyi rendszerrel számos probléma van. A Bitcoin megoldja ezeket a problémákat, és minden szempontból előrelépést jelent. Először is, a Bitcoint maga ellenőrzi. Nincs olyan központosított harmadik fél, aki dönthetne a pénzed felett. Ez a pénzügyi szabadság számos előnnyel jár;

Hogyan müködik a Bitcoin?

Most már meg kell tudnod válaszolni a kérdést: Mi az a Bitcoin? De hogy hogyan működik a Bitcoin, arra már nehezebb válaszolni.

Ahogy korábban említettük, a Bitcoin-hálózatnak van egy nagy főkönyve, ahol minden Bitcoint tárolnak. Minden Bitcoint egy nyilvános kulcshoz kötnek, és ezeknek a Bitcoinnak a tulajdonosa rendelkezik egy privát kulccsal. A nyilvános kulccsal egy új kódsort generál, amely a számlaszámként vagy címként működik. Míg a privát kulcs a jelszó, amellyel hozzáférhetsz a Bitcoin-hoz. A Bitcoin-címed így nézhet ki:

31Uw6L6RiIcdQgPqBkvIofH6CQ7wnMjxC

A Bitcoin tárca (Bitcoin Wallet) a privát kulcsod tárolására szolgál. Ez azt jelenti, hogy a bitcoinjaid valójában nincsenek a Bitcoin Walletben, hanem mindig a nyilvános főkönyvben vannak. Ezért jobb leírás a tárca helyett a kulcstartó.

Bitcoin tárca típusok

Nincs korlátozva, hogy hány Bitcoint küldhetsz tranzakciónként, és amikor a tranzakciót megerősítették, nem tudod megváltoztatni a nyilvános főkönyvben. A Bitcoin-bányászok minden tranzakciót egy kriptográfiai és matematikai probléma megoldásával ellenőriznek. A probléma folyamatosan fejlődik a korábbi tranzakciókból, így a Bitcoin-hálózat nagyon biztonságos.

Minden alkalommal, amikor egy bányász megoldja ezt a problémát, az összes tranzakció az elmúlt 10 percben egy blokkba gyűlik össze. Ez a blokk aztán összekapcsolódik az előző blokkal, és így egy blokklánc jön létre. Ezért nevezik a technológiát blokkláncnak. A következő részben részletesebben bemutatjuk, hogyan működik a Bitcoin-hálózat, és ki irányítja azt.

Ki irányítja a Bitcoin hálózatot?

A Bitcoin a blokklánc technológián alapul, ahol a rendszer matematikát és kriptográfiát használ, nem pedig törvényeket és jogszabályokat, amelyek az emberek hibáit és hiányosságait tartalmazzák. Mivel kriptográfiát használnak, a Bitcoin digitális valutát kriptopénznek nevezik. A Bitcoin volt az első kriptovaluta, de ma már több száz másik kriptovaluta van a piacon.

Az ok, amiért a kriptovaluták nem működtek a Bitcoin bemutatása előtt, a kettős költekezés problémája volt. A Bitcoin ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy egy decentralizált hálózaton alapul, ahol mindenki tárolhatja a közös nyilvános főkönyvet. Ez azt jelenti, hogy nem lehet kétszer elkölteni a pénzt.

A Bitcoin önszabályozó és biztonságos

 

Így a rendszer nem igényel karbantartást, mert önszabályozó, és mindenki segít a Bitcoin-hálózat biztonságának megteremtésében. Mivel a főkönyvet több számítógépen tárolják, amelyek számítógépes teljesítményt használnak a matematikai és kriptográfiai problémák megoldására, a Bitcoin-hálózat nagyon biztonságos.

Más szóval, ha a hálózat egyetlen blokkját is meg akarod támadni, akkor hatalmas mennyiségű számítási teljesítményre van szükséged, amihez erőforrásokra és magas energiaköltségekre is szükséged van. Ugyanakkor a matematikai problémát egyre nehezebb megoldani, minél több számítógép vesz részt benne. Ily módon egyetlen felhasználó sem tudja megelőzni a Bitcoin-hálózatot.

Nincs olyan egyes személy vagy csoport, aki irányítani tudná a hálózatot. A Bitcoin protokoll frissítéséhez konszenzusra van szükség. Ez teszi a Bitcoin-hálózatot egyszerre decentralizáltá és demokratikussá.

Mik a hátrányai a Bitcoinnak?

Sok dolog, ami a Bitcoin értékét adja. Az első és legfontosabb, hogy korlátozott a kínálat, ugyanúgy, ahogy az arany is ritka. Ez nyilvánvalóan értéket teremt, mert egyszerű keresletről és kínálatról van szó. Továbbá nincs olyan állam, bank vagy intézmény, amely a hálózat felett dönthetne, mert a Bitcoin decentralizált. A Bitcoin és a blokklánc technológia a következő lépés a társadalom igazságosabb és hatékonyabb rendszere felé vezető fejlődésben.

Ha megnézzük a Bitcoin előnyeit a jelenlegi fizetési módokhoz képest, könnyen megérthetjük, miért növekszik a Bitcoin olyan gyorsan. A Bitcoint könnyen lehet személyről személyre átutalni, ami hasonlóan működik, mint a torrentek. Ugyanakkor rendkívül alacsonyak a díjak, mivel nincs közvetítő vagy harmadik fél. Névtelen, de mégis átlátható, mert nyílt forráskódú. A Bitcoin tranzakciók nem köthetők személyekhez.

A Bitcoin gyorsan növekszik, és több éve jobban teljesít, mint bármely más valuta. Ha megnézzük az aranyat és a dollárt, mindkettőnek több ezer milliárdos piaci értéke van. Ilyen módon a Bitcoin árfolyamának hatalmas felfelé ívelő értéke van. De mint mondtam, a kockázat magas, és az árfolyam ugyanúgy változik, mint minden más valuta. A múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőbeli eredményekre.

A Bitcoin értékének fő okai a következők;

Miért van a Bitcoinnak értéke?

Sok dolog van, ami a Bitcoin értékét adja. Az első és legfontosabb, hogy korlátozott a kínálat, ugyanúgy, ahogy az arany is ritka. Ez nyilvánvalóan értéket teremt, mert egyszerű keresletről és kínálatról van szó. Továbbá nincs olyan állam, bank vagy intézmény, amely a hálózat felett dönthetne, mert a Bitcoin decentralizált. A Bitcoin és a blokklánc technológia a következő lépés a társadalom igazságosabb és hatékonyabb rendszere felé vezető fejlődésben.

Ha megnézzük a Bitcoin előnyeit a jelenlegi fizetési módokhoz képest, könnyen megérthetjük, miért növekszik a Bitcoin olyan gyorsan. A Bitcoint könnyen lehet személyről személyre átutalni, ami hasonlóan működik, mint a torrentek. Ugyanakkor rendkívül alacsonyak a díjak, mivel nincs közvetítő vagy harmadik fél. Névtelen, de mégis átlátható, mert nyílt forrású. A Bitcoin tranzakciók nem köthetők személyekhez.

A Bitcoin gyorsan növekszik, és több éve jobban teljesít, mint bármely más valuta. Ha megnézzük az aranyat és a dollárt, mindkettőnek több ezer milliárdos piaci értéke van. Ilyen módon a Bitcoin árfolyamának hatalmas felfelé ívelő értéke van. De mint mondtam, a kockázat magas, és az árfolyam ugyanúgy változik, mint minden más valuta esetében. A múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőbeli eredményekre.

A Bitcoin értékének fő okai a következők;

0
Would love your thoughts, please comment.x