Miért értik félre a Bitcoint a szakértők, és miért nem képesek megjósolni a jövőt

Csatlakozz ingyenes discord közösségünkhöz

Szia! WSBKing Jani vagyok a Cryptofolio Hungary alapítója! Főként az intézményi gondolkodásmóddal foglalkozom. Amennyiben ez érdekes lehet számodra csatlakozz az ingyenes discord csatornánkhoz! Friss piaci információkat, számos oktatóanyagot és egy szuper közösséget találsz nálunk!

Miért értik félre a Bitcoint a szakértők, és miért nem képesek megjósolni a jövőt?
A világ számos szakértője rendszeresen úgy gondolja, hogy olyan dolgok lehetetlenek, amelyek később valósággá válnak.

A Bitcoin és a kriptovaluták koncepcióját, mint egy új monetáris pénzügyi rendszer alapját, sok pénzügyi szakértő „sci-fi”-nek nevezi, különösen a meglévő intézményekben magas hatalmi pozícióban lévők.

Bitcoin, kriptovaluták és a repülés
Nagyon kevesen értik a kriptovaluták valódi célját és értékét, mint a következő internetet, az értékinternet alapját. Az internet a fizikait tükrözte digitálissá – a fizikai üzletek digitális üzletekké váltak. Az értékek internete tükrözi a hagyományos pénzügyi rendszert digitális pénzzé, intelligens szerződésekké, bizalmasabb kereskedéssé és teljes decentralizációvá.

Repülés?

Ma már mindannyian természetesnek tartjuk a repülést, de a történelem legnagyobb tudományos elméi ezt lehetetlennek tartották egészen addig, amíg a Wright-fivérek, Wilbur és Orville Wright (a Wright-fivérek) megalkották az első gyakorlatban működő repülőgépet, ami az első irányítható, motorral hajtott, levegőnél nehezebb eszköz volt a történelemben. Az észak-karolinai Kill Devil Hillsben, négy mérföldre (8 km-re) délre az észak-karolinai Kitty Hawktól 1903. december 17-én

A repülés korábban lehetetlen volt…

Sokan azzal érvelnek, hogy a Bitcoin egy Ponzi-séma, hamis dolog, és nincs belső értéke. Ezek a kritikusok jellemzően kiváló szakemberek, gyakran szakterületük csúcsán álló személyek.

A jövő megértéséhez hasznos megérteni, hogy a múltbeli találmányok, amelyekre úgy tekintünk most, hogy „mindig itt vannak és természetes részei az életünknek”, hogyan kerültek egykor komoly kritikákba, vagy hogyan itélték el egyenesen a “szakértők”.

Lord Kelvin (1824. június 26.–1907. december 17.) a londoni Royal Society elnöke volt, amikor ezt a jóslatot megfogalmazta. Lord Kelvin világszakértő volt, karrierje és tudása csúcsán, amikor ezt az idézetet megtette. Ezt az állítást Wilbur és Orville Wright (a Wright testvérek) 1903. december 17-én bebizonyitotta, hogy HAMIS.

Hogyan mondhatta Lord Kelvin, az első brit tudós, akit a Lordok Házába emeltek, hogy valami lehetetlen, ami hamarosan lehetségessé vált?

Lord Kelvin nagy tudású tudós volt. Az abszolút hőmérsékletet Kelvin egységben adják meg tiszteletére. Lord Kelvin a hőmérséklet alsó határáról (abszolút nulla), is ismert volt, hogy ennek helyes értékét körülbelül –273,15 Celsius-fokban vagy –459,67 Fahrenheit-fokban határozta meg. A Glasgow-i Egyetemen fontos munkát végzett az elektromosság matematikai elemzésében és a termodinamika első és második törvényének megfogalmazásában, és sokat tett a fizika feltörekvő tudományágának egységesítéséért a modern formájában. 

Kelvin gondolkodása Annak ellenére, hogy Lord Kelvin zseni volt, teljesen elvetette a repülés valószínűségét, noha magas szintű intelligenciája miatt ezt tisztán kellett volna látnia.

A „ Kelvin-gondolkodás ” kifejezést használom , amikor egy intelligens ember elvet egy olyan ötletet, amelynek előfordulásának valószínűsége van.

A Kelvin-féle gondolkodás az egész médiában tükröződik, amikor a Bitcoin és a kriptovaluták kulcsfontosságú szerepét kell megérteni a bolygón elsöprő következő innovációs hullámban.

Haldane gondolkodás A Kelvin-gondolkodásnak van egy megfelelője, amit én Haldane-i gondolkodásnak nevezek.

A haldane gondolkodás akkor fordul elő, amikor valami létezik, de annak használatát, vagy alkalmazását félreértik

Lord Richard Burdon Haldane (1856. július 30. – 1928. augusztus 19.) 1905 és 1912 között volt Nagy-Britannia hadügyért felelős külügyminisztere, amely idő alatt a brit hadsereg „Haldane-reformjait” hajtották végre, amikor megkezdődött a franciák támogatása a németek ellen.
1912 és 1915 között Lord főkancellár volt, majd 1924-ben ismét, 1924-ben pedig a Lordok Házának vezetője. Két évvel korábban, 1905. június 23-án a Wright testvérek a Flyer III-al, a világ első gyakorlati repülőgépével repültek.

“Amikor az emberek megvédik ismert paradigmáikat, megszűnik a fejlődést látó képességük. A jó ötleteket elutasítják . Az új iparágakat mások ragadják meg.”

Egykor a világ felett uralkodó hatalmat, Nagy-Britanniát, az Amerikai Egyesült Államok felülmúlta, mert Amerika új paradigmákat fogadott el és fejlesztett ki.

Bitcoin és kriptovaluták

A kriptovaluta piacon belül és kívül sok a „kelvini gondolkodás” (lehetetlen!) és „haldane-i gondolkodás (nem használható!)”. A történelem ismételten azt mutatja, hogy a kivételesen tehetséges emberek képesek olyan dolgokat mondani, amelyek akkor logikusnak tűnnek, de később logikátlannak és átgondolatlannak tűnik.

Valós költségekkel jár ez a kétfajta gondolkodás, ideértve az első lépések előnyének elvesztését, a munkahelyeket, a gazdasági növekedést és a jólétet.

Miért nem tudják megjósolni a zseniális emberek a jövőt?
A paradigmák arra késztetik a rendkívül intelligens embereket, hogy kizárják azokat a dolgokat, amelyek nem képezik világnézetük részét.

A paradigma fogalmak, vagy gondolkodási minták különálló halmaza , beleértve az elméleteket, kutatási módszereket, posztulátumokat és szabványokat arra vonatkozóan, hogy mi minősül legitim hozzájárulásnak egy területhez.

A megkülönböztetett és legitim szavak jelentik a problémákat. Legitim azt jelenti, hogy „ bizonyított. ” A bizonyított azt jelenti, hogy a találmányt konszenzussal értékelték és validálták . A konszenzus azt jelenti, hogy megfelelő számú ember egyetért a hitelességben, a használatban és az alkalmazásban. Miután ez a megállapodás létrejött, a „ különálló fogalomkészlet” kibővül, hogy megragadja ezt az új tudást. A paradigmát frissítik, terjesztik, és az emberek lassan kezdik látni, hogy a „sci-fi” „tudományos tényekké” válik.

Innováció vs találmány
A Bitcoin és a kriptovaluták, mint minden találmány, találkoznak Kelvin-gondolkodással (lehetetlen!) és Haldane-gondolkodással (nem praktikus!)

A fejlesztés egy meglévő dolog fokozatos javítása. Ez az „időt takarít meg, pénzt takarít meg, olcsóbb, gyorsabb, jobb” folyamat alá tartozik.

Az innováció nem folyamatos fejlesztés – egy lehetségesnek, de valószínűtlennek tartott „létező dolog” továbbfejlesztése. Az innováció illeszkedik a meglévő paradigmákhoz. Minél közelebb van az innováció a paradigma középpontjához, annál inkább „milyen nagyszerű ötlet!” azt mondják. Minél közelebb van egy paradigma határaihoz, annál inkább „hangzik lehetséges, de valószínűtlennek”.

A találmány nem folytonos innováció . Valami teljesen újat hoz létre, amit lehetetlennek ítélnek (például repülés ott, ahol korábban nem létezett). Sok találmány olyan hihetetlen lehet, hogy olyan címkéket kap, mint a sci-fi, vagy akár a mágia .

A találmányok megtörik a meglévő paradigmákat. Mivel régóta érdekelnek a megszakított innovációk és találmányok, első kézből tudom és tapasztalhattam, hogy a nagyon intelligens emberek mennyire nem tudnak kibújni saját paradigmáik alól. A találmány 6 szakasza (nem innováció)

Hogy segítsek neked a találmányok valódi megértésében, úgy látom, hogy minden találmány 6 különböző fázison megy keresztül:
1. Koncepció (az elképzelést először gondolják ki, és „lehetetlennek” tartják, mert kívül esik a létező paradigmákon)

2. Lehetetlenség (az az idő, amíg az ötlet lehetetlen marad, mivel nem hozták még létre, hanem elméleti és gyakorlati szinten dolgoznak rajta)

3. Találmány (A koncepció, vagy ötlet olyan formává alakul át, ahol a feltalálótól függetlenül használható)

4. Adoptáció (Az a folyamat, amelynek során egy találmány a szkepticizmuson, a „lehetőség lehetőségén” keresztül fejlődik, majd tényekké, majd a korai alkalmazók, adoptálók lassú átvételével, végül az egész rendszerre kiterjedő használattá alakul. PL: Internet 1993-2006), aztán jön:

5. Metamorfózis (A találmányt folyamatosan használják, ami elindítja a találmány és az innováció következő hullámát).

6. Gyűjtemény (a találmányt felváltotta egy új találmány – gondoljunk csak a „Lovaskocsik vs. autó” címre. A lovaskocsik még mindig léteznek, de nem használják tömegközlekedésre, mint korábban. Vagy gondoljunk az LP-rekordokra A CD-k vagy MP3, LP-lemezek gyűjthetővé váltak).

Meddig tartott? Durva becslések szerint a repülőgép kifejlesztése közel 2500 évig tartott. A repülőgép, mint minden más találmány, a repüléssel kapcsolatos múltbeli találmányok metamorfózisára épült.

Sárkányreptetés (Találmány: ~2420 éve),
Léggömb (Koncepció: 534 éve. Lehetetlenség: 224 éve. Feltalálás: 310 éve),
Motor nélküli repülő (Siklógép) (Koncepció: 534 éve. Lehetetlenség: 406 éve. Feltalálás: 128 éve),
Repülőgép (Koncepció: 534 éve. Lehetetlenség: 418 éve. Feltalálás: 116 éve). A paradigmák a tudás növekedésével mindig növekednek. 1900 körül a repülési paradigma így nézett volna ki:

Bitcoin és kriptovaluták

Ez a részlet a Visual Capitalistből azt mutatja, hogy a fizikai bankjegyek és a coinok 2020-ban mindössze 7% volt, és a pénz 93%-a létezett digitális formában. Szó szerint már készpénz nélküli gazdaságban vagyunk.

A pénznyomtatás jelentős költségekkel jár. PL: nyomtatás, terjesztés, tárolás és a biztonság:
 
A pénz mozgatása drága és magas szintű biztonságot igényel:
 
A befizetett pénzt is biztonságban kell tartani:
 
Ha pénzt, aranyat, vagy ezüstöt szállítanak biztonságos tárolóhelyek között, az nagyon drága tervezési, biztonsági és logisztikai szempontból.
 
Az előző példát kiterjesztve az arany légi úton történő szállítása jelentős időt, költséget és biztonságot igényel:

Sebesség, költség, biztonság
A bitcoinnal és más kriptovalutákkal dollármilliárd értékű tranzakciókat dolgoznak fel nap mint nap fénysebességgel, anélkül, hogy ezek szállítást, logisztikát, biztonságot, repülőgépeket, páncélozott teherautókat, igényelnének (+ nem késnek)

Köszönöm hogy elolvastad. Ezeket az információkat azért allítottam össze, hogy segítsen az embereknek megérteni, hogy a nagyon intelligens emberek miért tudják nehezen megérteni, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták hogyan alakítják át a világot. Ahogyan sok szakértő előrejelezte, hogy a repülés soha nem fog megtörténni, sokan ugyanezt teszik a Bitcoinnal és más kriptovalutákkal is.
Vigyázz magadra, hosszú út áll még előttünk!

Csatlakozz ingyenes discord közösségünkhöz

Szia! WSBKing Jani vagyok a Cryptofolio Hungary alapítója! Főként az intézményi gondolkodásmóddal foglalkozom. Amennyiben ez érdekes lehet számodra csatlakozz az ingyenes discord csatornánkhoz! Friss piaci információkat, számos oktatóanyagot és egy szuper közösséget találsz nálunk!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x