A Pénz Pszichológiája

Morgan Houselnek és feleségének házra volt szüksége. 2016 júniusában járunk, és megállapodtak abban, hogy nem fognak érzelmi döntést hozni az élet egyik legjelentősebb kötelezettségéről. Ez lett volna az első otthonuk, ahol a karácsony reggelét ünneplik majd, és ahol a barátokat háztáji grillpartikra várják. A fiuk körülbelül hat hónapos volt. Úgy döntöttek, hogy a türelem kulcsfontosságú lesz a keresésük során. Nincs érzelmi lakásvásárlás. Semmi hirtelen mozdulat.

Miután megláttak egy szépnek tűnő házat a Zillow-on, elmentek a feljáróhoz, hogy körbejárják az ingatlant. “Hű, ez tetszik” – mondta a felesége. “Azt mondtuk, hogy ó, Istenem, ez tökéletes” – emlékszik vissza Housel. “Azt mondtuk egymásnak: “Meg kell vennünk ezt a házat most azonnal”.”

“Szeretem ezt a példát arra, hogy még ha azt hiszed is, hogy érzelemmentes ember vagy, és mindent megteszel azért, hogy azt mondd, hogy nem leszel érzelmes, néhány dolog mégis érzelmes” – mondja Housel. “Nem szabad úgy tenned, mintha a lakhatás, a gyerekek vagy a pénz nem lenne érzelmes. A befektetés nagy része nem egy “táblázat”, hanem érzelem.”

Housel, a The Collaborative Fund partnere, a The Motley Fool és a The Wall Street Journal korábbi rovatvezetője 2020-ban jelentette meg A pénz pszichológiája című nemzetközi bestsellerét. A könyv 19 rövid történetből áll, amelyek azt vizsgálják, hogyan gondolkodnak az emberek a pénzről, és hogyan lehet jobban megérteni az élet egyik legfontosabb témáját. Két és fél év alatt több mint 3 millió példányban kelt el. Howard Marks, az Oaktree igazgatója szerint Housel “Megfigyelései olyan dolgokat mondanak, amelyeket még nem mondtak ki, és van értelme”. James Clear szerző szerint “mindenkinek kellene egy példányt birtokolnia”.

E hónap elején volt egy beszélgetés Housellel Seattle környéki otthonából a könyvének időtálló tanulságairól, arról, hogy mit tanult a legjobb befektetők tanulmányozásából, és néhány kedvenc mentális modelljéről, amelyek segítségével jobban eligazodhat a piacokon. Spoiler: Housel új könyve ősszel jelenik meg. Igyekszünk a tanulságokat összefoglalni, amik tényleg hasznosak..

Kezdjük az időhorizontokkal. Az amerikai részvények átlagos tartási ideje 2022-ben körülbelül 10 hónap volt, szemben az 1970-es évek közepén mért több mint öt évvel. Miért nehéz türelmesnek lenni a befektetéseinkkel?

Azt hiszem, ennek nagy része az, hogy sokan azt mondják, hogy hosszú távon vannak benne, de a hosszú távú csak rövid távú időszakok sorozata, amit meg kell tapasztalni és el kell viselni. Ez olyan, mintha a Mount Everest lábánál állnánk, és azt mondanánk, hogy én most feljutok a csúcsra. Ez nagyszerű, de most már naponta fel kell gyalogolnod a hegyre, és a piaci volatilitással kell foglalkoznod. Néhány befektető rossz szolgálatot tesz magának, amikor azt mondja: “Hosszú távon benne vagyok. Nem kell gondolnom a rövidtávra”. Nem, a rövidtávra gondolni kell, azt még meg kell tapasztalni.

Arról írt, hogy nehéz nem csinálni semmit, ami hosszú távú befektetőként gyakran a legjobb lépés. Miért van ez így?

Amikor a piacok 10%-ot esnek, az olyan, mintha azt kérdeznék: “Mit csinálsz a pénzeddel?”. Talán jobb lenne azt kérdezni, hogy “Mit nem csinálsz?”. Egyszerűsítsd le. Erről írt a könyvben: Szerintem befektetőként nehéz tétlennek lenni, mert szinte minden más életcélban van összefüggés az aktivitás és az eredmények között.

A fizikai fittség a legjobb példa erre. Ha jó formában akarsz lenni, eddz minden nap. Ha nagyszerű futó akarsz lenni, menj ki és fuss, cselekedj. Ha fizikát akarsz tanulni, menj és olvass el 100 könyvet róla. De a befektetés más. Gyakran, ha jobban akarsz teljesíteni, menj és csinálj valami mást. Ne gondolj többet a befektetésre, ne kereskedj állandóan, és valószínűleg jobban fogsz járni. Annyira ellentmondásos, hogy a befektetésben nincs kapcsolat az aktivitás és az eredmények között.

Nézd meg (Warren) Buffettet és (Charlie) Mungert. Egész nap olvasnak, és csak néhány kiszámított befektetést hajtanak végre itt-ott. Ez lenyűgöző.

Miért van az az érzés, hogy a piacok manapság könnyen megijednek, és a befektetők annyira rövidtávúak?

A kényelem is szerepet játszik. Megnézheti a telefonját, megnézheti a híreket egy részvényről, majd néhány kattintással mozgathatja a pénzét. Nem is olyan régen még fel kellett venned a telefont, felhívnod a brókerét, és máris megkaptad az asszisztensedet. Az asszisztens pedig azt mondta, hogy “Ó, most van egy találkozója, majd visszahív”. Mikor visszahívott, azt mondta, “Oké, akkor 200 dollár a vételi megbízás. Ez nem is olyan régen volt. Mindig is így működött. És 40 évvel ezelőtt nem volt 200 dollár. Inkább 1000 dollár volt egy részvény megvásárlására és eladására. Ez arra késztette a befektetőket, hogy hosszan és alaposan elgondolkodjanak a kereskedésen.

Régebben volt egy fekvőrendőr, és az nagyszerű volt. Most a kényelem rontott a befektetőkön. Sokkal kevesebb volt az érzelmi kereskedés, amikor fel kellett hívni a brókert, és fizetni kellett neki, hogy kereskedjen. Most meg bumm, bumm, bumm, bumm, kész.

Egyes esetekben, különösen 2020-ban és 2021-ben, olyan volt, mint egy kaszinó.

Nos, talán nem egy kaszinó, de a részvényekből drogot csinált. A részvények függőséget okozó droggá váltak. Nagyon erős és kritikus, hogy összhangban legyünk az érzelmeinkkel.

Beszéljünk a dopamin szerepéről a befektetésben. Nemrég írt arról, hogy nem feltétlenül a gyönyörűt vagy a szépet akarjuk, hanem inkább az új dolgok megszerzésével járó érzésre vágyunk.

Ezt az ötletet a tavalyi évben érdekes helyekről kaptam. Az egyik Will Smith volt az életrajzából.

Szerinte híressé válni a világ legcsodálatosabb érzése, híresnek lenni vegyes érzés, a hírnév elvesztése pedig a legrosszabb fájdalom, amit valaha is átélhetsz. Én meg azt gondoltam, hogy hűha, ez az. Nem a hírnévről van szó, hanem a híressé válásról . Ugyanez a helyzet a pénzzel: Nem a gazdagságról van szó. Bár az nagyszerű, az igazi öröm a gazdagság megszerzése .

Van egy Nas (rapper) idézet, amit imádok, ez a következő: “Az emberek nem akkor csodálnak téged, ha van valamid, hanem akkor csodálnak, ha törekszel valamire”.

Ez a két felismerés magyarázza a dopamint. Nem attól kapunk dopamint, hogy van valamink vagy sok vagyonunk. Akkor kapunk dopamint, amikor valami új dologra teszünk szert. Ezért lehet, hogy egy kastélyban élni nagyszerű érzés, de valószínűleg nem olyan nagyszerű, mint egy kastélyt vásárolni.

A sztoikus filozófia egyik kulcsgondolata a vágyaink és elvárásaink csökkentése. Több ezer évvel ezelőtt a sztoikusoknak emlékeztetniük kellett magukat, hogy kevesebbet kívánjanak, ne hagyják, hogy az érzelmeik manipulálják őket.

Abszolút. Ez egy szupererő lehet. Lehet, hogy nem mindig érheted el a 40%-os éves hozamot, de jól járhatsz, ha minőségi eszközökkel haladsz, és évtizedes megközelítést alkalmazol. A befektetésben ironikus, hogy ha elfogadod az alacsonyabb hozamokat, akkor általában azok az emberek lesznek a leggazdagabbak, akik elfogadják az alacsonyabb hozamokat.

A helyes kérdés számomra, ha érted az összetételt, akkor az az exponensről szól. Ez az idő hatványára visszatér. Az exponens az idő. Ez az, ahol az összes erő van. Ha átlagon felüli hozamot tudsz elérni egy átlagon felüli időszak alatt, az nagyszerű. Ha 8%-os hozamot tudsz elérni 50 vagy 60 éven keresztül, akkor elit befektető vagy. De ezt senki sem akarja. Mindenki azt akarja, hogy hogyan tudnék most 15%-ot keresni?

Mindig is így láttam: Ne csinálj semmit, és évente 8%-ot kapsz. Vagy ha át tudsz ugrani ezen a krokodilokkal teli lávagödörön, ahol emberek lőnek rád, akkor 8,5%-ot kapsz évente. Ha kevésbé tudsz a hozamra és jobban a kitartásra koncentrálni, akkor talán jobban jársz.

Az apropó az, hogy ez csak a fiatalabbak esetében működik. Ha 75 éves vagy, nem mondhatod azt, hogy “Ó, én a következő 50 évre fektetek be”. De különösen a fiataloknak a kitartásra kell törekedniük.

Racionalizálhatod, hogy egy 75 éves ember még mindig hosszú távra fektethet be, az örökösökre gondolva. Te lehetsz 90 éves, és befektethetsz a következő évtizedben, amikor generációs vagyont szeretnél építeni.

Az biztos. Abszolút.

Tekintettel az embereket érő zaj mennyiségére, az egyszerűsített megközelítés kiemelkedik. Költs kevesebbet, mint amennyit keresel, spórolj, a többit pedig fektesd be kiváló helyekre, igaz?

Ez annyira egyszerű, hogy szinte hülyeség, és azt hiszem, az emberek nem akarják elhinni, hogy mennyire egyszerű. Azt is fontos tudni, hogy ha Te vagy a házastársad eléri a 75 évet, akkor elég nagy az esélye annak, hogy valamelyikük eléri a 90 évet. Rengeteg 60-as és 70-es éveiben járó ember van, aki azt hiszi, hogy már nincs 30 év előttük. Pedig valószínűleg van. Az emberek tovább élnek, ami segít abban, hogy a pénz hosszabb időn keresztül kamatozzon.

A 30 éves horizonton nem kell aggódnia amiatt, hogy tökéletesen időzítsd a kereskedést vagy elérd a mélypontot. Mindez sok érzelmi sávszélességet igényel. Ezt az időt a családoddal töltheted, vagy azzal, amit szeretsz.

Vannak, akik valóban élvezik a befektetés folyamatát. Ez nagyszerű. De a legtöbb ember nem. Ők inkább a házastársukkal töltenének időt, túráznának, javítanának az egészségükön, olvasnának egy könyvet, szundikálnának, bármi is legyen az. Fel kell ismernünk, milyen szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élünk, amikor léteznek olyan befektetési termékek, amelyek lehetővé teszik, hogy minimális díjakkal részvényeket, cryptokat stb… vásároljunk, és 50 évig békén hagyjuk őket. Ez egy nagy ajándék.

Én 50 éves távlatban vásárolok alacsony költségű indexalapokat, BTC-t, ETH-t, de másoknak nem ajánlom, hogy ezt tegyék. Nem ítélem el azokat, akik másképp fektetnek be, mint én. Egyszerűen elképesztő ajándék, hogy vásárolhatsz, és nem kell semmit sem tenned, és nagyon jó esélyed van (nem 100%) arra, hogy 50 év alatt ezek egy vagyonná fognak összeadódni.

Beszélt erről Buffett-tel. Ha a 60-as éveiben vonult volna vissza, valószínűleg nem lenne ismert név. De ő már több mint 80 éve fektet be, és ez az ő szuperereje: az idő.

Nagyszerű éves hozama van, évtizedek óta 20%-os, de sok éve befektetett. Nem 10 éve, nem 30 éve, hanem 80 éve. Ez nem jelenti azt, hogy neked is ugyanezt kell tenned, mert mindenki más. Mindannyiunknak mások a céljai, a megtakarítási arányai és a költési szokásai. Ez olyan, mint a zene: Van, aki a rapet, a country-t vagy a rockot szereti. Nincs helyes vagy helytelen. A különböző megközelítések működhetnek.

Ha te azt támogatod, hogy partvonalon ülsz, még akkor is, ha a piac forró. Buffett egyetértene azzal, hogy a befektetésben nincsenek kimondott módok, így megengedheted magadnak, hogy ülj és várj a megfelelő dobásra. Szerinted miért olyan fontos az egészséges mennyiségű készpénz tartása?

Két dolog. 2008-ban, a nagy pénzügyi válság előtt végeztem a főiskolán. Az emberek azt hitték, hogy a világ összeomlik. Nagyon fiatal voltam, és nem volt sok pénzem, de ez volt az a szar pillanat, amikor azt gondoltam, hogy az álláskilátásaim igencsak csekélyek. Annyi pénzem van a bankban, hogy a következő két hónapra kifizessem a lakbért, vagy valami ilyesmi. A többi részvényekben volt. A nettó vagyonom 100%-a részvényekben volt, ami a bikapiac idején nagyszerű volt.

De 2008-ban jöttem rá, hogy a készpénz a függetlenség oxigénje. A pénzügyi függetlenséghez sok készpénzre van szükség. (jelen esetünkben stablecoinok) Nem kell az inflációval vagy a minőségi részvényekkel szemben elvesztett készpénz alternatív költségén fennakadnod. Öt-tízévente van egy olyan vészhelyzet, amikor készpénzre van szükséged. Egészséges, ha van egy olyan készpénzmennyiséged, amelyet egy kicsit túlzottnak érzel, mert ha egy kicsit túlzottnak érzed, akkor tudod, hogy felkészültél a kockázatra, amit nem tudsz elképzelni. Mert annyi kockázat van, amit senki sem tud előre látni.

Az emberek évek óta azt kérdezik, hogy miért tartana egy vezérigazgató ennyi készpénzt a mérlegben? Aztán megtörtént a Covid-19. És azt gondoltam, hogy ó, hát ezért.

Hogyan csökkentheted a zajokat a befektetések világában, hogy tisztán gondolkodj, és ne zavarjanak meg a hírek vagy a részvényárfolyamok ingadozása?

Hogyan csökkenthetem a zajt? Nem tudom. Egész nap pénzügyi híreket olvasok. Egész nap a Twitteren vagyok. Minden nap olvasom a Wall Street Journalt. Tehát nem csökkentem a zajt. De ami fontos, hogy a zaj nem késztet cselekvésre. Azért olvasom a zajt, mert úgy gondolom, hogy a piacok lenyűgözőek. Szerintem a gazdaság lenyűgöző. Nem azért olvasom a zajokat, hogy azt mondjam, ezt kell eladnom vagy azt kell megvennem. Soha, soha, soha, soha.

Rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a média étrendjére. Ha a média étrendje cselekvésre késztet, akkor érdemes alaposabban megvizsgálni, hogy mit csinálsz.

Miért terjedt el a FOMO, vagyis a kimaradástól való félelem a piacokon?

A FOMO-érzés elkerülése kulcsfontosságú tulajdonság. Ha ez sikerül, akkor az emberek 90%-át megelőzöd. 2020-ban az emberek akkor is megduplázták a pénzüket, ha fogalmuk sem volt arról, hogy mit csinálnak. Csak úgy az oldalvonalon ülni, amikor a részvények szárnyalnak, ez nehéz.

Fegyelem kell ahhoz, hogy ne cselekedjünk. Egyes emberek fogékonyabbak a FOMO-ra, mint mások. Vannak, akiket nagyon érdekel egy külső viszonyítási alap. Hogyan látják őket mások? Lehet, hogy a tapsért vagy a figyelemért teszik. De azok az emberek, akik nem fogékonyak a FOMO-ra, általában inkább azzal foglalkoznak, hogyan érzik magukat belül.

Mikor és hol jönnek a legjobb írói és befektetési ötletei?

Sokat sétálok a környéken. Egész nap olvasok. Ha van egy találkozó a naptáramban, amit nem akarok megtartani, akkor egyszerűen lemondom.

Nézzük meg az amerikai elnököt, ő a világ leghatalmasabb embere, aki a legkevésbé tudja ellenőrizni a napirendjét. Sok milliárdosra és vezérigazgatóra is igaz ez. De a lassításnak és a szabadidőnek is van értéke. Ilyenkor születnek a nagy ötletek.

Mint Alan Greenspan, a Fed elnöke elmondta, a napja igencsak be volt táblázva megbeszélésekkel. Egyszer megkérdezték tőle, honnan vannak az ötletei. Azt mondta, hogy minden nagyszerű ötlet a fürdőkádban született. Buffett is ott szerzi a legjobb befektetési ötleteit. Mindezeknél az embereknél, akiknek a napja nagyon be van osztva, amint van egy pillanatnyi szabadidejük, az agyuk úgy kezd el kattogni, ahogyan azt a beosztott idő alatt szerették volna.

5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x