A közelgő vízválság: Víz: Befektetés egy másfajta likviditásért

A vízfelhasználás az elmúlt évszázadban világszerte a népességnövekedés ütemének több mint kétszeresével nőtt, és egyre több régióban – különösen a száraz régiókban – elérte a vízszolgáltatások fenntartható nyújtásának határát.

∼Vízhiány, ENSZ

Az ausztráliai Darling folyóban több millió hal pusztult el az elmúlt hónapokban. Az intenzívebb mezőgazdaság és a Murray Darling medencéjének túlzott használata, valamint a közelmúltban bekövetkezett áradások és a hőhullám olyan émelyítő katasztrófát okozott, amely veszélyezteti a folyó mentén fekvő települések ivóvizét.

Nyugat-Franciaországban erőszakos tüntetések törtek ki a kormány azon döntése miatt, hogy több száz “mega-tározót” építenek, és azokat a régió talajvízkészleteiből szivattyúzott vízzel töltik fel, hogy az ország gabonatermelőit és bortermelőit az egyre gyakoribb nyári aszályok miatt eltartsák.

Az évtizedek óta tartó rossz gazdálkodás miatt Indiában fennáll a veszélye annak, hogy az ország kimeríti értékes és pótolhatatlan felszín alatti vízkészleteit, mivel az ország megpróbálja egyensúlyba hozni a világ legnépesebb országának élelmezéséhez szükséges mezőgazdasági vízfelhasználást és a növekvő középosztály növekvő kommunális vízigényét azzal a rideg valósággal, hogy a világ népességének 17%-a, de a világ édesvízkészleteinek csak 4%-a található itt.

Uruguay legalább 60%-át rendkívüli szárazság sújtja. A kormány becslései szerint ez közel 1,2 milliárd dollár veszteséget okozott, amelynek nagy része a mezőgazdasági és állattenyésztési ágazatban keletkezett.

Az ENSZ vízügyi világjelentés szerint 2050-re akár 6 milliárd ember is szenvedhet majd a tiszta víz hiányától, és egyes kritikusok szerint ez az előrejelzés jelentősen alulbecsült. A vízválság nagy része egyszerű matematikai okokra vezethető vissza. A bolygón található víz kevesebb mint 2%-a használható édesvíz. A jelenlegi technológiákkal ez az arány nem valószínű, hogy növekedni fog.

A kereslet azonban igen. A világ népessége az elmúlt évszázadban folyamatosan nőtt, és bár az utóbbi években lassult, nem állt meg – sőt, 2022 novemberében átlépte a 8 milliárdos határt, mindössze 12 évvel azután, hogy átlépte a 7 milliárdos határt.

De ez önmagában még nem mondja el a teljes történetet. Az elmúlt évszázadban a globális vízfelhasználás a népességnövekedés kétszeresével nőtt, és bár a különbség csökken, a víz iránti kereslet várhatóan továbbra is meghaladja a népességnövekedést.

Ennek oka, hogy az életszínvonal javulásával a vízfelhasználás is növekszik. A gazdasági fejlődést hajtó iparágak vízigényesek. Egyetlen farmer előállításához például 2600 gallon vízre van szükség. Minden egyes autó előállításához körülbelül 40 000 gallon vízre van szükség, az alkatrészeket nem számítva. A félvezetőipar, amely a sok eszközünkbe kerülő chipeket gyártja, szintén szomjas: A Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, a világ vezető félvezető-öntödeje évente 18,5 milliárd gallon vizet használ fel. Átlagosan 275 gallon vízre van szükség egy-egy chip gyártásához.

Eközben az éghajlatváltozás olyan módon változtatta meg az időjárási mintákat, hogy számos régóta meglévő édesvízforrás jó úton halad a kiszáradás felé. Az egykor rendszeres és bőséges szezonális csapadék által feltöltött víztározók és felszíni édesvízforrások mostanra kimerülnek, mivel az aszályok gyakorisága és intenzitása egyaránt növekszik. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.

A-4-es vagy az alatti értéket extrém szárazságnak tekintik. A piros és lila színskálán lévő területek a közeljövőben szokatlanul intenzív aszály veszélyének vannak kitéve.

Minden kontinensen, mindenféle terepen, gazdag és szegény országokban egyaránt nehézségekbe ütközik a lakosság, a gazdaságok és a vállalkozások számára szükséges víz biztosítása vagy beszerzése. Ez a küzdelem csak fokozódni fog – még az Egyesült Államokban is.

A Texasban tapasztalható erőteljes népesség és gazdasági növekedés, valamint a tartós aszály miatt a texasi víztározók kapacitásának 67%-a lecsökkent. Szakértők becslése szerint fél évszázadon belül Texasnak évi 2,6 billió gallon vízzel kell szembenéznie.

Nevadában, Las Vegasban a város vízellátásának 90%-át biztosító Mead-tó vízszintjének folyamatos csökkenésére válaszul a hatóságok víztakarékossági és vízvisszanyerési rendszert vezettek be. (A Mead-tó, amely hét másik államban is több millió embert lát el vízzel, jelenleg 1937 óta a legalacsonyabb szinten van.)

Forrás: NASA Föld-megfigyelőközpont

Ha már Kaliforniánál tartunk, remélték, hogy a hatalmas viharok, amelyek 2023 elején áradásokat okoztak Kaliforniában, legalább enyhíteni fogják a kaliforniaiakat az elmúlt két évtized nagy részében sújtó szárazság állapotát. Az enyhülés azonban csak részleges volt. Bár számos vízhasználati korlátozást feloldottak a legutóbbi 12 vihar után (e cikk írásakor), a legtöbb tudós szerint még több hasonló szélsőséges csapadékos évszakra lesz szükség ahhoz, hogy helyreállítsák az állam kimerült víztartóit és felszín alatti vízkészleteit, miután 39,2 millió szomjas kaliforniai és egy olyan mezőgazdasági ágazat, amely az ország gyümölcs és diófélék 46%-át, az ország zöldségfélék 40%-át és az ország tejtermékek 20%-át adja, évekig kimerítette azokat.

A vízhiány nem korlátozódik az Egyesült Államok délnyugati részére. Még az ország azon részein is, ahol nincs szárazság, a közösségek azon kapják magukat, hogy a lakosságot nem tudják megbízhatóan tiszta vízzel ellátni. Az elöregedett vízkezelő rendszerek, amelyek már jóval túlhaladták tervezett élettartamukat, az ipari és mezőgazdasági szennyezés és más problémák vészhelyzetet okoztak a vízellátásban az ország különböző városaiban – Hawaiin és Marylandben, Texasban és New Yorkban, és talán a leghírhedtebb a michigani Flintben és a Mississippi állambeli Jacksonban.

“Összességében [az amerikai vízi infrastruktúra] minden egyes eleme elöregedett és meghibásodott, és a szolgáltatás megbízhatósága minden egyes komponens esetében kérdéses. Ezért kell elgondolkodni azon, hogyan lehet ezeket együttesen korszerűsíteni” – véli Prof. Upmanu Lall, a Columbia Egyetem mérnöke és hidroklimatológusa.

Mindazonáltal eljön az idő, amikor a tisztviselők már nem tudják tovább tolni a problémákat. Lall professzor kollégája a Columbián, Shannon Marquez kifejtette: “Sajnos csak akkor hallunk [a vízellátási problémákról] a hírekben, amikor ilyen szélsőséges események vannak, amikor a városokban vízforralási tilalmat rendelnek el. De a régi vízrendszerek helyreállítására szolgáló finanszírozás hiánya azt jelenti, hogy a rendszereket évekig elhanyagolták”.” Prof. Marquez, a Columbia globális elkötelezettségért felelős dékánja és a víz, higiénia és szennyvízkezelés professzora becslése szerint “Amerika ivóvíz-infrastruktúrájának helyreállítása közel 480 milliárd dollárba fog kerülni a következő 20 évben”.

Amikor ezek a költségek elkerülhetetlenné válnak, azok a vállalatok, amelyek segíteni tudnak a közösségeknek, gazdaságoknak és vállalkozásoknak a vízigény kielégítésében, előnyös helyzetbe kerülnek, és részvényeseik is profitálni fognak belőle. Különösen azok a vállalatok, amelyek innovatív és hatékony megoldásokkal tudják megkülönböztetni magukat, hogy segítsenek az ügyfeleknek növelni a felhasználható vízkészletüket, akár visszanyerés, hatékonyságnövelés vagy más módon, valószínűleg jelentős nyereséget fognak elérni.

Az itt bemutatott nevek mindegyikét, mint minden, ebben a kiadványban említett vállalatot, nem részvényajánlásnak kell tekinteni, hanem olyan ötleteknek, amelyeket érdemes tovább vizsgálni, mert egyediségük miatt kínálnak valamit. Továbbá, mivel a vízválság várhatóan a világ minden táján ki fog bontakozni, az itt említett vállalatok olyan potenciállal rendelkeznek, amelynek kibontakozása valószínűleg évekbe telik majd.

Xylem Inc. (XYL -0,15%)

A Xylem a víz és szennyvízkezelési megoldások vezető szolgáltatója, beleértve a vízkezelést, a szállítást, a víztelenítést, a víz újrafelhasználását és a csővezeték-analitikát. Világszerte ismert a mezőgazdasági öntözési megoldások terén szerzett szakértelméről. A vállalat termékei és szolgáltatásai közé tartozik a biológiai tisztítási technológia, a membránszűrő rendszerek és a sótalanítási megoldások. A Xylem nemrégiben bővítette portfólióját az Evoqua, az ipari szennyvízkezelési megoldások vezető szolgáltatójának 7,5 milliárd dolláros felvásárlásával. Az Evoqua a PFAS-szennyezés helyreállítására szolgáló megoldásai miatt figyelemre méltó, amely egyre nagyobb tudományos, közvéleményi és médiaérdeklődés forrása, mivel úgy tűnik, hogy a PFAS szinte mindenütt jelen van az ivóvizünkben. A Xylem globális jelenlétének köszönhetően jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a gazdag országokban és a feltörekvő piacokon rejlő lehetőségeket.

The Dow Chemical Company (DOW -0,05%)

Talán meglepő lehet, hogy egy olyan vállalatot, mint a Dow, itt megemlítenek, mivel a vegyipar az egyik legnagyobb vízfogyasztó, ami vitathatatlanul a probléma része. A Dow vízfeldolgozó csoportja azonban a megoldás része lehet. A Dow világelső a víztisztításhoz használt ioncserélők és membránok terén. Számos szűrőberendezést gyárt a baktériumok, lebegő szilárd anyagok és egyéb részecskék eltávolítására. Ezek az eszközök olyan innovatív technológiákat tartalmaznak, mint az ioncserélő gyanták és adszorbensek, valamint a szennyeződéseket eltávolító katalizátorok.

Tetra Tech (TTEK -0,75%)

A Tetra egy globális mérnöki, tanácsadó és építésszervező vállalat. A vállalat One Water megoldása multidiszciplináris megközelítést alkalmaz az összetett vízügyi kihívások olyan módon történő kezeléséhez, amely figyelembe veszi a különböző kérdéseket, többek között a népesedési nyomást, az éghajlatváltozást, a mezőgazdasági és ipari szennyezést, a kiberbiztonságot és még sok mást.

Veolia Environnement SA (VEOEY)

Ez a francia konglomerátum globális vezető szerepet tölt be a víz újrafelhasználására, visszanyerésére és a szennyvízkezelésre vonatkozó megoldások terén. Kiterjedt ügyfélköréhez önkormányzatok és iparágak tartoznak, és több száz saját fejlesztésű technológiát tartalmazó portfólióval büszkélkedhet, amelyek célja a vízhiány különböző okainak kezelése.

Roper Technologies (ROP -0,53%)

A növekvő vízválságra ígéretes és kialakulóban lévő megoldás az intelligens vízmérők bevezetése. Kevés szereplő van ezen a téren, de az ilyen eszközök meglepően hatékonynak bizonyultak abban, hogy a közműszolgáltatók és intézmények valós időben, gyorsan azonosítják a szivárgásokat és a vízpazarlás forrásait, és ha széles körben elterjednek, sokak szerint megdöbbentően jelentős kumulatív hatásuk lehet, mind az erőforrások szempontjából, mind pénzügyi értelemben. A Roper az ilyen eszközök egyik vezető gyártója, bár diverzifikált gyártóként számos hiánypótló területen is erőteljes jelenléttel rendelkezik, például a tudományos műszerek, a képalkotó szoftverek, az olajfúró berendezések, az orvosi eszközök és a strapabíró elektronika területén.

A visszajelzéseket szívesen fogadjuk és értékeljük.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x