A Te Heti utiterved – Zuhanó Infláció hajtja piacok magasabbra

Makro – USA

Ezen a héten az az elsöprő üzenet, hogy az infláció zuhan, mint egy kőszikla. Egy ideje, és különösen az év elején az volt a véleményem, hogy az inflációs nyomás gyorsabban csökken, mint ahogyan azt a Fed és a konszenzus várta, és úgy tűnik, hogy ez végre megjelenik az e heti adatok láncában:

 • Júniusi Core CPI alulmúlta a 0,18%-os értéket a 0,30%-os konszenzus értékkel szemben, és a legalacsonyabb 2021 februárja óta.
 • A júniusi PPI éves szinten +0,1%-ra esett, szó szerint DEFLÁCIÓ és a core PPI éves szinten a legalacsonyabb 2021 februárja óta.
 • A New York-i Fed alapinflációs mutatója csak 2,5%-ra csökkent, ami 2021 februárja óta a legalacsonyabb érték.

Észreveszel egy mintát? Az inflációs szintek visszatértek a 2021 elején látott szintre. Ami a béreket illeti, az Atlanta Fed bérkövetése szerint a “munkahelyváltók” bérvárakozásai 6,1%-ra csökkentek, ami 2021 óta a legalacsonyabb érték,

Mindezek miatt az infláció inkább átmenetinek tűnik, mintsem tartósnak. Számunkra ez egy gyorsan csökkenő infláció képét festi le.

Véleményem szerint a legtöbb befektető nincs felkészülve arra, hogy az infláció így zuhanjon. Ha így lenne, akkor nem lett volna ilyen erős pozitív piaci reakció a szerdai júniusi CPI-jelentésre.

Jövő héten kezdődik az eredményszezon, és arra számítok, hogy a vállalatok a vártnál jobb eredményeket fognak felmutatni. És ahogy már többször rámutattam, az energiaiparon kívül a 2023 Q2-es EPS-nek éves szinten növekednie kell.

Úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi feltételek tovább enyhülnek, és ez a ciklikus termékeknek kedvez.

Crypto Piac

 • A történelmi tendenciák alapján a Bitcoin-hálózat esetében a 4,0x-5,0x közötti multiplikátorhatást ésszerű feltételezni. Ez azt jelenti, hogy 1 dollárnyi kereslet 4 – 5 dolláros piaci tőkeemelkedést eredményezhet.
 • 75%-os valószínűséget adunk a spot ETF jóváhagyására rövid távon. Ha a BlackRock spot ETF-jét jóváhagyják, az várhatóan új befektetőket vonzana, és megnövekedett keresletet generálna a bitcoin iránt. Ez rövid távon akár 600 milliárd dolláros (a jelenlegi szint kétszeresét kitevő) piaci tőkeemelkedést is eredményezhet.

 • Egy hónappal azután, hogy a SEC vádakat fogalmazott meg a Binance ellen, nagyok a várakozások a DOJ hasonló vádjaira. A Binance kulcsfontosságú vezetőinek közelmúltbeli távozása közelgő jogi problémákra utal. A fenti fejlemények lehetséges rövid távú negatív hatásai ellenére az ebből eredő eladási hullámot vételi lehetőségnek tekintjük.
 • Alapstratégia – Úgy véljük, hogy a piac jelenleg egy “érzelmi szempontból kedvező ponton” van, ahol mind a narratíva által vezérelt tényezők (például a potenciális spot ETF és az amerikai befektetők visszatérése), mind a fundamentális tényezők (például a néhány negyedév múlva esedékes feleződés és a globális likviditás bővülése) bikaerősek. Bár a piaci hangulat változik, a kereskedés továbbra sem túlzsúfolt, és a kockázati aszimmetria felfelé tolódik.
 • A Ripple mérföldkőnek számító győzelmet aratott a bíróságon a SEC ellen, ami véleményünk szerint a szabályozási kockázatok további átárazódásához vezethet a crypto eszközöknél és crypto részvények piacán.

Politika

 • A nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvényt elfogadta a képviselőház, de az éves jogszabály általában erős kétpárti támogatottsága némileg gyengült.
 • Az Egyesült Államok jelenlegi politikája, amely a NATO-val együttműködve támogatja Ukrajnát, továbbra is erős támogatást élvez.
 • A költségvetési tárgyalások továbbra is úgy tűnik, hogy patthelyzetbe kerülnek, és október 1-jén leáll a kormányzat.

Heti Összefoglaló:

A legfontosabb tudnivalók

 • Az S&P 500 a 2022. április óta legmagasabb szintjét érte el, 2,3%-kal és több mint 100 ponttal emelkedett, és 4.514,46 ponton zárta a hetet. A Nasdaq 3,32%-os emelkedéssel 14.166,66 ponton zárta a hetet. A Bitcoin többnyire stagnált, és 6%-kal 30.086,20 körüli szintre esett.
 • Az erős hetet a vártnál gyengébb inflációs számok hajtották, és Jani szerint ez a gyengülés megismételhető.
 • Jani, a technikai stratégia vezetője szintén bikás marad, bár ő 2023 második félévében hullámzásra számít.

“Egy dologból tízezer dolgot ismerj meg.” ~Miyamoto Musashi

Szép hétvégét!

Az e heti rallyval az S&P 500 a teljes medvepiaci visszaesés 77%-át már visszaépítette a 4.819 pontról (2022. január 4.) 3.491 pontra (2022. október 13.) történő visszaesés során. Emellett 2022 áprilisa óta a legmagasabb záróértéket érte el.

Ez nem volt meglepetés a számunkra.

Vasárnap Jani ritka taktikai felhívást tett az S&P 500-ra, és azt valószínűsítette, hogy az index ezen a héten 100 pontot vagy még többet is emelkedhet. A felhívás nagy része azon a várakozásán alapult, hogy a júniusi Core CPI a konszenzusnál gyengébbnek bizonyul – és így is lett, +0,16%, szemben a konszenzus +0,30%-os várakozásával. “Ez egy nagy lefelé törés volt, és a legalacsonyabb érték 2021 februárja óta” – írta Jani.

Jani már hónapok óta rámutat arra, hogy a fogyasztói árindex egyes összetevői, különösen a lakhatás és a használt autók, elmaradnak a valós idejű adatoktól. Azzal érvelt, hogy amikor – és nem ha – ezek az összetevők végül felzárkóznak, a CPI elkezdene csökkenni. “És a lakhatás és a használt autókon kívül szinte nincs is infláció” – jegyezte meg Jani

Ez kezd megtörténni, amint azt a Hét grafikonja is mutatja:

Jani számára azonban az e heti gyenge CPI és PPI számok nemcsak önmagukban fontosak, hanem azért is, mert megismételhetők. Jani állítása szerint még több is van hátra. “A használt autók nagyon kevéssé járultak hozzá az e havi csökkenéshez – az összetevő majdnem stagnált, pedig nagyobb mértékben kellene csökkennie” – írta. “És a CPI lakhatás komponens még mindig gyorsulást mutat, annak ellenére, hogy [az S&P/Case-Shiller U.S. National Home Price Index] szerint egy sor negatív havi adat volt.”

Emellett “a medvék ügyének nagy része azon alapult, hogy a bérek tartósak, magasak maradnak, és magasan tartják az árnyomást. De ha megnézzük a munkahelyváltók bérkövetését, az teljesen lezuhant, 2021 óta a legalacsonyabb”.

Röviden, az infláció zuhan, mint a kőszikla, és a kiváló júniusi CPI adat valószínűleg júliusban és augusztusban is 0,20%-os Core CPI-adatokat eredményez. És ez tovább kérdőjelezi meg, hogy a Fed számára van-e értelme a “hosszabb ideig magasabban tartani a kamatlábakat”.

Jani úgy látja, hogy az e heti rally egy hónapokkal ezelőtt kezdődött trend folytatása: “Ez egy nagyszerű gyorsulási időszak volt, amely éppen ilyenkor, május közepén kezdődött. Ekkor értük el a 4.200-as szintet, és ekkor kezdtek el igazán kiszélesedni a piacok. Most itt vagyunk fent, egészen közel a 4.500-as szinthez, ami az év végi cél volt, amit eredetileg januárban a 2023-as kilátásaimban határoztam meg. Nemrég emeltem az év végi célt 4.700-ra.

Bár tisztán technikai szemszögből közelítem meg a nézeteimet. Ez egy jó piac, de nem kockázatmentes. Nem hiszem, hogy egyenes vonalban haladhatunk tovább a végtelenségig. Augusztusban megvan a konszolidáció lehetősége. Szerintem a második félév hullámzóbb lesz.

A dolgok jelenlegi állását tekintve: Tetszik, hogy a Tech egy kicsit háttérbe szorult, és látjuk, hogy más szektorok kezdenek előtérbe kerülni – a pénzügyi szektor, az anyagipar, valóban nagyon szépen kiszélesedik, ami nagyon jó jel. Továbbá: “Az energia visszatért a bosszú erejével. Az elmúlt héten az energia volt az első számú befutó, most törtük meg a csökkenő trendet, ami nagyon-nagyon jó a szektor számára. A diszkrecionális és az alapanyagok is nagyon-nagyon jól teljesítettek.

egyéb gondolatok:

Az érzelmekről:“A hangulat mostanában kezd bikássá válni, de még mindig sok a medve. Nem látunk olyan alacsony medvés százalékos arányokat, mint amennyit látnunk kellene ahhoz, hogy aggódjunk, hogy egy hatalmas korrekcióra kerül sor”.”

Az amerikai részvényeken kívüli eszközökre: “A dollár lezuhant. Tavaly tavasz óta a legalacsonyabb szinten vagyunk. Ez jót tesz a feltörekvő piacoknak, jót tesz a fémeknek, jót tesz a nyersanyagoknak és jót tesz a cryptonak.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x