Blinken Kínába, a Ház költségvetési zűrzavara

A legfontosabb tudnivalók

  • Blinken külügyminiszter hónapokkal azután utazik Kínába, hogy a kémlégballon incidens megzavarta az úgynevezett Középső Királyságban tett látogatásának korábbi terveit.
  • A képviselőház megkezdi a következő, október 1-jén kezdődő pénzügyi évre vonatkozó szövetségi költségvetés megírásának zűrzavaros folyamatát, a konzervatívabb republikánusok pedig kiadáscsökkentést sürgetnek.
  • A konzervatív és mérsékelt republikánusok, valamint a demokraták közötti ellentétes prioritások a kormány október 1-jei leállásának kockázatát vetítik előre.

Antony Blinken külügyminiszter a hétvégén Kínába utazik, hogy megbeszéléseket folytasson a kínai vezetőkkel a két világhatalom közötti növekvő feszültségek enyhítése érdekében. Ezt az utazást már tavasszal tervezték, de elhalasztották, amikor az USA lelőtte azt a kémballont, amely az Egyesült Államok területének nagy részét átszelte. Bár a dolgok mindig balul sülhetnek el, a két kormány közötti vezetői megbeszélések pozitív fejleménynek tűnnek.

Washingtonban a képviselőház megkezdte az október 1-jén kezdődő új költségvetési év költségvetésének megírását. A képviselőház költségvetési bizottságának feladata a kormányzat finanszírozását szolgáló 12 kiadási törvényjavaslat megírása. A Biden elnök és McCarthy házelnök által elfogadott adósságplafonról szóló költségvetési megállapodás értelmében a szövetségi kiadások felső határát a folyó évi szinten állapították meg. A republikánusok egy része azonban a 2022-es pénzügyi év szintjére szerette volna visszavágni a kiadási szintet. A republikánusok arra hivatkoztak, hogy a Biden/McCarthy-féle törvényjavaslat a kormányzati kiadásokra vonatkozó felső határt állapított meg, nem pedig alsó határt, ezért lehetőségük van a megállapodásban foglalt kiadási célokon túli csökkentésre.

Ha a republikánusok el tudják érni, hogy a Képviselőház elfogadja a kiadási törvényjavaslatokat, amelyek tartalmazzák ezeket a jelentős csökkentéseket, akkor a törvényjavaslatnak még mindig nem lesz esélye arra, hogy a demokrata vezetésű szenátus vagy Biden elnök jóváhagyja.

Az Egyesült Államok éves készpénzes költségvetéssel működik, amelyhez a Kongresszusnak október 1-jéig jóvá kell hagynia a kormány minden egyes részlegének költségvetését. Ha a Kongresszus nem tud új költségvetést elfogadni, akkor hatalmukban áll egy olyan folyamatos határozatot (Continuing Resolution, CR) jóváhagyni, amely a folyó évi szinten folytatja a kiadásokat. Bár a CR-eket rendszeresen elfogadják, nem világos, hogy a képviselőház republikánusai ezt az utat fogják-e választani, mivel konzervatívabb képviselőik a 2022-es pénzügyi évben – nem a 2023-as pénzügyi évben – megállapított kiadási szintre való visszalépést szorgalmazzák.

Ezek a fejlemények rámutatnak a kormány október 1-jei leállásának kockázatára és a kormány leállásával járó negatív következményekre.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x