Crypto Alapstratégia

A legfontosabb tudnivalók

  • 1. A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője, mérföldkőnek számító lépést tett a kriptok terén azzal, hogy bejelentette a Spot Bitcoin ETF-et, ami hasonló lépéseket váltott ki más nagy pénzintézetekből. Ezzel párhuzamosan elindult egy új kriptotőzsde, az EDX Markets, amely mögött kiemelkedő hagyományos pénzügyi szereplők állnak.

  • 2. Júliusban az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága két olyan digitális eszközökre vonatkozó jogszabályról fog szavazni, amelyek célja a digitális eszközök osztályozásának pontosítása és a stablecoinok átfogó szabályozási keretének létrehozása.

  • 3. A Bitcoin árfolyama az amerikai piaci órák alatt a szabályozási kockázatok csökkenésére reagálva megugrott. Úgy gondoljuk, hogy ez egy közelgő “felzárkózás” lehetőségét sugallja, ahol a kriptó behozza a közelmúltbeli alulteljesítményét a részvényekhez képest.

  • 4. A befolyásoló makrogazdasági tényezők, köztük az RRP-eszközből történő tőkekiáramlás és a csökkenő amerikai dollárindex továbbra is támogatják a kockázati eszközöket, mivel az inflációs nyomás csökken, és a rövid távú kamatlábak versenyeznek az egynapos kamatlábbal.

  • 😎 Alapstratégia – MarketMaker Tagságban találod 🙂 (https://whop.com/smart-money-hungary/)

Egy fordulatos fejleményekkel teli hét

ETF nyár

Az elmúlt öt évben számos felhívás érkezett a hagyományos pénzintézetek számára, hogy lépjenek be a kriptoiparba. Miután a kriptopiac teljes piaci tőkeértéke először lépte át az 1 billió dolláros határt, az iparág befektetői, fejlesztői és követői elkezdtek arról beszélni, hogy a kripto hogyan változott át befektethető eszközosztállyá, és az intézményi befektetők jelentős beáramlását vetítette előre.

Egészen a közelmúltig számos jel utalt arra, hogy az intézmények érdeklődést mutatnak, és bizonyos mérések szerint azt lehet mondani, hogy már megkezdődött az ágazatba való behatolásuk. A nagyobb bankok mostanában kezdik lefedni a kriptoügyleteket, és kínálnak e területhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat. A múlt héten azonban szemtanúi lehettünk egy nagy hagyományos pénzügyi szereplő legjelentősebb előretörésének a kriptóba az iparág kezdete óta.

Június 15-én a BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője beadta az értékpapír és tőzsdefelügyelethez (SEC) a Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) létrehozását. A BlackRock ezen lépése mélyreható hatással volt a piaci hangulatra, és más intézményeket is cselekvésre késztetett. A BlackRock bejelentését követően a WisdomTree, az Invesco, a Valkyrie és a Bitwise is követte a példáját. E kérelmezők mindegyike tett már korábbi sikertelen kísérleteket egy-egy BTC ETF jóváhagyására.

Ez több okból is jelentős esemény volt:

  1. Nem ez az első Rodeójuk – A BlackRock nem csak “a falhoz vágja a dolgokat, és reméli, hogy valami megragad”. A világ legnagyobb vagyonkezelőjeként bizonyítottak az alapalkalmazások terén. Sőt, a BlackRock története során 575 – 1 az ETF-ek jóváhagyásának aránya, és az egyetlen veszteség egy “átláthatatlan” ETF iránti kérelem volt.
  2. Politika – A bejelentés legrosszabb értelmezése az, hogy ez egy politikai indíttatású gesztus a SEC felé. Bár nem titok, hogy a kripton belüliek elégedetlenek a SEC megközelítésével, sokan a kriptonkívül is úgy látják, hogy a SEC túlságosan ambiciózus a szabályozási törekvéseiben. Lehetséges, hogy ez a cselekedet azt jelzi a politikai hatalom számára, hogy a gazdasági nehézsúlyúak azt szeretnék, ha a SEC megváltoztatná a kriptoval kapcsolatos álláspontját, és esetleg a piacokat összességében.
  3. Grayscale döntés küszöbön – Ez a pont nem teljesen független a fent felsoroltaktól, de nem szabad elfelejteni, hogy még mindig várjuk a bírósági döntést a Grayscale perében, amelyet a SEC ellen indított a spot ETF jóváhagyása miatt. Bár nem biztos, hogy a Grayscale nyer, az előzetes szóbeli érvelések úgy tűnik, hogy a Grayscale javára döntöttek. Ha az ügy kimenetele aláássa a SEC jelenlegi érvelését a spot-alapú Bitcoin ETF ellen, akkor ez megnyitja az utat a BlackRock és mások előtt, hogy zöld utat kapjanak.

Egy ideje már úgy tekintettünk a GBTC és az ETHE hosszú távú befektetésére, mint a nyugdíjas számlák számára fenntartott hosszú távú játékra, mivel ez az a hely, ahol az ember határozatlanabb időhorizontú befektetéseket eszközöl. Tekintettel azonban a közeljövőben várható ETF-hírek lehetőségére (akár a Grayscale, akár a BlackRock frontjáról), úgy gondoljuk, hogy ez egy jó kockázattal korrigált hely arra, hogy kihasználjuk a GBTC és az ETHE grayscale trustok NAV-hoz viszonyított tartós diszkontját. A szerdai (2023..06.21) piaczáráskor a GBTC és az ETHE 34,95%-os, illetve 47,86%-os árengedménnyel kereskedtek a NAV-hoz képest.

A TradFi beszáll a központosított infrastruktúra biztosításába

Az FTX-botrányt követően a mi magas szintű véleményünk az esemény következményeiről az volt, hogy az kétségtelenül felgyorsítja a szabályozási egyértelműség iránti igényt. Úgy véltük azonban, hogy ez nem fogja jelentősen befolyásolni a kripto mögött álló alapvető tézist, mivel a fő probléma a mindennapos csalás körül forog. Úgy is láttuk, hogy ez egy lehetőség a hagyományos pénzintézetek számára, hogy részt vegyenek a kriptopiac kiszolgálásában.

Gyorsan előre a keddi naphoz és az EDX Markets, egy újszerű kriptotőzsde elindításához, amely mögött olyan nagy pénzügyi intézmények állnak, mint a Citadel Securities, a Fidelity Investments és a Charles Schwab. A platform célja, hogy a hagyományos pénzügyek legjobb gyakorlatainak átvételével az iparág vezetőit csábítsa, és olyan előnyöket biztosítson, mint a likviditás, a versenyképes árfolyamok és az eszközök védelme.

Jelenleg az EDX támogatja a BTC, ETH, LTC és BCH kereskedését. Az elkövetkező hónapokban tervezi, hogy elindít egy elszámolóközpontot a kereskedések elszámolásához, amely fokozott árversenyt és működési hatékonyságot kínál. Az EDX nemrég zárta le a finanszírozási kört, hogy továbbfejlessze platformját és megszilárdítsa piaci pozícióját.

Természetesen azok a coinok, amelyek Ken Griffin áldását kapták a listára kerülésre, meglehetősen jól teljesítettek az elmúlt héten.

A Capitol Hill kulcsfontosságú kezdeményezések előmozdítása

Az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága júliusban szavaz a digitális eszközökkel kapcsolatos két kulcsfontosságú jogszabályról. A javasolt törvényjavaslatok célja (1) a digitális eszközök értékpapírból árucikké válásának egyértelműbb átmenetét, valamint (2) a stablecoinok átfogó szabályozási keretének megteremtése.

A bizottság elnöke, Patrick McHenry, Glenn “GT” Thompson képviselővel együtt kezdeményezte e törvények kidolgozását, amelyek célja a jelentéstételi és szabályozási követelmények csökkentése azáltal, hogy a digitális eszközöket nem értékpapírként, hanem áruként különböztetik meg. Ahhoz azonban, hogy ezek a törvényjavaslatok törvényerőre emelkedjenek, szükség van a szenátusi demokraták támogatására és Joe Biden elnök jóváhagyására.

Ezenkívül egy külön törvényjavaslatot is megvitatnak, amely a stablecoinok szabályozására összpontosít, és amelynek fő szerzői McHenry és French Hill képviselő. A júliusi ülésszak lehetőséget biztosít a bizottság tagjainak arra, hogy módosításokat javasoljanak a törvényjavaslat szövegéhez. A jogszabály végleges változatát szavazásra bocsátják, amely eldönti, hogy a bizottságból továbbjut-e a teljes képviselőházba további szavazás céljából.

Jelenlegi véleményünk szerint annak valószínűsége, hogy bármelyik piacszerkezeti törvényjavaslat átjut a Kongresszuson, meglehetősen alacsony, tekintettel annak pártos jellegére, de anekdotikusan úgy tűnik, hogy a stablecoin törvényjavaslatnak van némi alapja, tekintettel arra a logikus vágyra, hogy az amerikai kormány szabályozza az amerikai dollár terjesztését.

Az amerikaiak licitálnak

Az USA-ból érkező pozitív fejlemények áradata miatt nem lehet titok, hogy a bitcoin megfordította a közelmúltbeli trendjét, és az amerikai piaci órák alatt megugrott.

Úgy gondoljuk, hogy ez több dolgot is jelenthet:

  1. Az Egyesült Államokból érkező pozitív szalagcímek sokat enyhítettek a szabályozási kockázatokon. Ennek eredményeképpen arra számíthatunk, hogy a kripto a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve egy kicsit “felzárkózik” a részvényekhez. A kripto és az amerikai likviditási feltételek közötti, történelmileg erős kapcsolatnak újra helyre kell állnia.
  2. Az intézmények ajánlatokat tesznek. Korábbi elemzéseinkben már kitértünk erre az elméletre, de azt javasoljuk, hogy az amerikai piaci órák alatt az erős Bitcoin-árfolyam teljesítménye gyakran jelzi, hogy milyen típusú szereplők lépnek be a piacra. Azok az alapok, amelyek az amerikai piaci órákban a legjobb likviditást keresve tevékenykednek, általában ezekben az órákban vásárolnak. Ha az árteljesítmény világszerte egyenletesebben oszlik el, az olyan időszakokra utalhat, amikor a lakossági befektetők aktívabbak, és az amerikai részvénypiac zárása után kötnek ügyleteket.

Felzárkózó kereskedés?

Amint arról a múlt héten már beszéltünk, a tőke a fordított visszavásárlási megállapodás (RRP) lecsapolásán keresztül visszaáramlott a bankrendszerbe, ami kedvező feltételeket teremtett az eszközárak számára.

Az lentebbi grafikonon az amerikai nettó likviditás (Fed eszközök – TGA egyenleg – RRP egyenleg) és az SPX összehasonlítása látható.

Az elmúlt hónap nagy részében a Bitcoin a szabályozási aggályok miatt nem profitált ezekből a feltételekből. A közelmúltban megjelent szalagcímek azonban azt sugallják, hogy ez a tendencia megváltozik.

Úgy véljük, hogy a Bitcoin “felzárkózó kereskedést” folytat, és oda igazodik, ahol a szabályozási nyomás nélkül lenne. Úgy véljük, lehetséges, hogy a második negyedévben az AI-kereskedés nagy részét kihagyó, félreállított tőke a BTC-t választja, hogy bepótolja az elvesztegetett időt.

A lentebbi grafikon az USA nettó likviditása (Fed eszközök – TGA egyenleg – RRP egyenleg) vs BTC

Tartós makro hátszél

A közelmúltban több olyan fontos makrogazdasági témát is megvitattunk, amelyek támogatják a kockázatos eszközöket (a kripto kivételével): (1) az RRP-ből történő tőkemozgás, ahogyan azt fentebb említettük, (2) a PBOC és a BOJ várhatóan folytatódó ösztönző monetáris politikája, és (3) az amerikai dollárindex csökkenése.

Az amerikai dollárindex közelmúltbeli csökkenése ezen a héten is folytatódott, ami újabb okot szolgáltat arra, hogy pozitívan tekintsünk az olyan likviditásérzékeny eszközökre, mint a Bitcoin. Tagjaink jól ismerik a Bitcoin és a DXY közötti hosszú távú inverz kapcsolatot, amely várhatóan a belátható jövőben is folytatódni fog.

Ráadásul az RRP-eszköz kiürülése folytatódott, és több mint egy év óta először csökkent 2 billió dollár alá az egyenlege. Bár az RRP-egyenlegben a negyedév végére várható egy kisebb fellendülés, ahogy a források leépítik a hitelállományt, úgy tűnik, hogy a megfigyelt leépülés eredményeként a júniusi átlagos RRP-egyenleg jelentősen alacsonyabb lesz, mint a korábbi hónapokban. Várakozásaink szerint ez a tendencia folytatódni fog, mivel a rövid lejáratú kamatlábak versenyeznek az egynapos kamatlábbal, és az inflációs nyomás tovább csökken.

Kötélhúzás? Ki lesz a győztes?

Múlt heti elemzésünk… címe…. “a kötelek ellen” volt. A felületes szemlélő a címet olvasva talán egy bokszolóra gondoltál, aki a ring sarkához szorított háttal áll, és elnyeli ellenfele ütéseit, miközben teste megduzzad, és vér ömlik a szájából. A tömeg feláll, és várja, hogy a bíró a kezével integetve a támadó javára fújja le a küzdelmet.

A kifejezés szándékolt használata azonban valójában egy másik allegóriából ered. Muhammad Ali, “A legnagyobb”, a tartás és az erő példaképe volt, olimpiai aranyérmes, aki háromszor lett nehézsúlyú ökölvívó világbajnok. Erős volt, de ami megkülönböztette a többiektől, az vitathatatlanul atletikussága és taktikai zsenialitása volt.

Ali híres volt arról, hogy erősebb ellenfelei ellen a “Rope-a-Dope” stratégiát alkalmazta, amelynek során a kötelekhez támaszkodott és fedezékbe húzódott, hagyva, hogy ellenfele számos ütést mérjen rá. Néhány ütést hagyott becsapódni, de a pozícióját és a védekezését kihasználva enyhítette az ütések okozta károk nagy részét. Ez a megközelítés lehetővé tette Ali számára, hogy energiát takarítson meg, miközben az ellenfele kimerítette magát. Aztán, amikor az ellenfele elfáradt, Ali ellentámadásokat robbantott ki, hogy megszerezze a győzelmet.

Véleményünk szerint ez egy megfelelő hasonlat arra, amit a kriptoiparban az elmúlt 18 hónapban láttunk. Csalások, politikai huzavona, szabályozási fenyegetések és gyakran egyenesen félretájékoztatás sújtotta az iparágat és annak régi támogatóit. Mégis, a kriptót nem a ring sarkában lévő véres áldozatként, hanem egy Ali-féle, törésálló technológiaként érzékeljük. Az alapoktól kezdve épül fel, és minden kísérlet a lebontására csak megerősíti az erejét, és kedvezőbb pozícióba helyezi, mint a pénz, az internet és a pénzügyek következő rétegét. Ha egyszer kilép a sarokból, megfáradt ellenfeleinek már nem marad semmi tartalékuk, ami elkerülhetetlenül kapitulációhoz vezet.

Bár az út a csúcsra nem lesz egyenes vonalú, a legsúlyosabb csapások már mögöttünk vannak, ellenfeleink fáradtak, és a következő forduló egészen másképp fog kinézni, mint az előző.

👉 Crypto Alapstratégia: Sajnos a pontos alapstratégiánkat a Market Maker tagság keretein belül olvashatod el. 2021 óta Magyarország legjobb szolgáltatását nyújtjuk és világszinten egyedi, eddig csak intézményiek által elérhető kutatási és makro stratégiát nyújtunk. Mi voltunk az egyetlenek az egész országban és a világon, akik a deutsche bank mellett helyesen tudtuk megítélni a piacot és következetesen tájékoztatni az ügyfeleinket a trendekről. Egész részvénypiac aljának elkapása, Most ATH-n lévő tech részvények azonosítása a legalján, crypto azonosítása a legalján…

👉 Csatlakozás:https://whop.com/smart-money-hungary

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x