Oroszország új bizonytalanságot vetett a globális politikára

A legfontosabb tudnivalók

  • A hétvégi orosz puccskísérlet új fordulatot hoz a világpolitikába
  • Blinken Kínába, miközben Biden diktátornak bélyegzi XI-t
  • A Fed elnöke tanúskodik a kongresszus előtt
  • Közeledik az október 1-jei költségvetési határidő

Nyilvánvaló, hogy a washingtoni politikai elemzők a hétvégén az oroszországi kaotikus helyzetre összpontosítottak, és arra, hogy ez hogyan függ össze az ukrajnai háborúval. Nekem nincsenek belső információim, de azok az emberek, akikkel kapcsolatban állok, úgy vélik, hogy a Putyin elnökbe és az oroszországi uralmába vetett bizalom újfajta vizsgálatnak és kockázatnak van kitéve. A politikai elemzők számára egy meggyengült vezető olyan lehet, mint egy sebesült állat, és megpróbálhatja visszaszerezni az irányítást. A jelentett puccs gyors befejezése némi azonnali nyomást vett le az orosz vezetőről, de a Putyin vezetése elleni közvetlen támadás felhívta a piacok figyelmét arra, hogy az ukrajnai háborúban és az orosz geopolitikai helyzetben bekövetkező esetleges nagyobb változásokat gondosan figyelni kell.

Kína

A múlt héten jelentős huzavona zajlott a kormány Kínával kapcsolatos politikáját illetően. A hét azzal kezdődött, hogy Tony Blinken külügyminiszter viszonylag jól sikerült pekingi útja során a miniszter találkozott a kínai vezetőkkel, ami egy 30 perces találkozóban csúcsosodott ki Xi elnökkel. A remény az volt, hogy a zökkenőmentes találkozók növelik annak esélyét, hogy Biden és Xi novemberben találkozhasson, amikor mindkét vezető várhatóan részt vesz az Ázsiai Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kaliforniai ülésén.

A jó előrehaladást némileg enyhítette, hogy Biden elnök egy nem hivatalosnak szánt eseményen Xi elnököt diktátornak nevezte, és kijelentette, hogy XI. nem tudott a kémléggömbről. A kínai kormány határozott nyilatkozatokkal reagált, de úgy tűnik, hogy a fő téma, a több együttműködés, sínen van.

A vasárnapi talk show-kban Blinken miniszter úr azzal próbálta helyrehozni főnöke Xi-re vonatkozó kijelentéseit, hogy azt mondta: “De az egyik dolog, amit a kínai kollégáimnak mondtam ezen az utazáson, az volt, hogy továbbra is fogunk olyan dolgokat tenni és mondani, amelyek nem tetszenek önöknek, ahogyan önök is kétségtelenül továbbra is fognak olyan dolgokat tenni és mondani, amelyek nekünk nem tetszenek.”.

Fed

A múlt héten a Federal Reserve elnöke a Kongresszusnak tett féléves jelentését a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága és a szenátus bankbizottsága előtt. Az elnök ragaszkodott az előkészített nyilatkozatához, amelyben világossá tette, hogy a FOMC valószínűleg még nem fejezte be a kamatemeléseket. Csatolom az elnök előkészített vallomását, de itt a legfontosabb idézet:

“A bizottság megismételte, hogy várakozásai szerint a célsáv folyamatos emelése megfelelő lesz.”

A tanúvallomás linkje itt található.

A FOMC júniusi ülésének jegyzőkönyvét követően, július 6-án várhatóan további információkhoz jutunk.

Költségvetés

Kevés olyan Made in Washington válság van, amely kiszámíthatóbb, mint a kormányzati leállások, amelyeket az okoz, hogy a Kongresszus nem hagyja jóvá a kormányzati szervek költségvetését az új költségvetési év október 1-jei kezdete előtt. Az idei leállással kapcsolatos aggodalmak fokozódását a képviselőház republikánus képviselői okozzák, akik továbbra is a kiadásoknak a 2022-es pénzügyi évben megállapított szintre történő csökkentéséről beszélnek. Ezen alacsonyabb kiadási szintek elérése több mint 100 milliárd USD lefaragását jelentené a jelenlegi kiadási szintekhez képest, miközben a védelmi kiadásokat növelnék, ami számos szociális, egészségügyi és oktatási programra nehezedne.

A közelgő válság középpontjában McCarthy házelnök áll, aki megpróbál kötéltáncot járni a legkonzervatívabb tagjai és a mérsékeltek között, akik közül 18-an olyan körzeteket képviselnek, amelyeket 2020-ban Joe Biden vezetett. A konzervatív republikánusok új csatakiáltása az, hogy a Biden elnök és McCarthy házelnök által kialkudott adósság/költségvetési megállapodás felső határt szabott a kiadásoknak, de alsó határt nem, és a megszorításokat a megállapodás megsértése nélkül is meg lehet tenni. Jelenleg nem világos, hogy a republikánusok szűk, 5 fős többsége mellett milyen kiadási formula kaphat 218 szavazatot a Házban.

A Capitolium szenátusi oldalán mind a republikánusok, mind a demokraták elkötelezettnek tűnnek a Biden/McCarthy megállapodásban szereplő kiadási szintek fenntartása mellett, amely a 2023-as és nem a 2022-es pénzügyi év kiadási szintjéhez ragaszkodik. Emellett van egy erős kétpárti csoport, amely úgy véli, hogy a megállapodás túl alacsonyra tette a védelmi és határvédelmi kiadásokat.

Minden jel arra mutat, hogy a költségvetés megrekedt, és október 1-jén valószínűleg leáll a kormányzat. Mint oly sok minden más a washingtoni kormányzatban, de addig még sok idő van.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x