Kockázati forradalom: ETF-ek

A legfontosabb tudnivalók

  • Megvitatjuk a Wall Street-en az elmúlt évtizedekben lezajlott kockázati forradalmakat.
  • Megvitatjuk az ETF-ek és a passzív befektetések térnyerését.
  • Megbeszéljük, hogy az aktív és passzív stratégiák kombinációi hogyan hozhatnak létre alfát, és adunk néhány példát arra, hogyan lehet ezt elérni.

“Ne keressük a tűt a szénakazalban. Csak vedd meg a szénakazalt!” – John Bogle

2020 óta , folyamatosan a Volatilitásról beszélünk. A zavart nem mindig csillogó dolgokkal lehet elérni, néha egyszerű algebra is megteszi. A Black-Scholes-modell forradalmasította a befektetést, és lehetővé tette, hogy “egy rossz szezon nem kell, hogy tönkretegye a gazdaságot”. A Black, Scholes és Merton által elindított kockázatkezelési forradalom a Wall Street történetének egyik legmélyebb forradalma volt. Az elmúlt évtizedekben a Wall Street egyetlen olyan szellemi forradalma, amely hasonló vagy nagyobb jelentőségű volt, a passzív eszközök felé való elmozdulás volt, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy elszigeteljék magukat az egyes részvények sajátos kockázataitól – a tőzsdén kereskedett alapok(ETF-ek) segítségével.

A részvényválasztás hihetetlenül nagy kihívást jelent és rendkívül időigényes. Lehet, hogy egy nagyszerű vállalatot választasz, és még az is lehet, hogy megveri a becsült nyereséget, ahogyan azt te gondoltad. Mégis, ha ez rosszkor történik a gyenge előrejelzések mellett, a vállalat részvényeinek árfolyama zuhanhat, függetlenül attól, hogy milyen kiváló kutatással azonosítottad a vállalat kilátásait. Másrészt a részvényválasztásod jó lehet, ha az árfolyammozgás nagy részéért sajátos tényezők felelősek. Rendellenesen nagy piaci stressz idején azonban a részvények közötti korrelációk az egy felé mozdulhatnak el. Olyan piaci körülmények között, amikor a makrotényezők irányítják az ármozgást, az, hogy mennyire jól teljesít a vállalat vagy milyen jól irányítják, minimális hatással lehet az ármozgásra.

Oké, mindenki tudja, hogy a részvényválasztás nehéz, és ha azt hiszed, hogy nem az, akkor valószínűleg hamarosan rájössz, hogy tévedsz. Sokan azt állítják, hogy a részvényválasztás bolondok dolga, és hogy minden siker, vagy annak illúziója, múló, és idővel normalizálódik. Burton Malkiel a leghíresebb, 1973-ban megjelent A Random Walk Down Wall Street című, kötelezően olvasandó könyvében fejtette ki ezt az elképzelést, miszerint a részvényárfolyamok véletlenszerű sétával működnek – azaz véletlenszerűen viselkednek.

Ha a részvények valóban véletlenszerűen mozognának, akkor mind a technikai, mind a fundamentális elemzés lényegében haszontalan lenne. Ennek megfelelően a befektetési tanácsadók és a kutatások alig vagy egyáltalán nem jelentenének hozzáadott értéket. Szélsőséges esetben ez azt jelentené, hogy a nyilvános vállalatok listájára véletlenszerűen nyilakat dobáló majmok ugyanolyan hatékonyan tudnának részvényeket választani, mint a legtapasztaltabb és legelismertebb szakértők.

Ez a Wall Street forradalmi koncepciója heves vitát váltott ki a passzív és az aktív menedzsmentet támogatók között. Ha jobban belegondolunk, a hatékony piac hipotézise (EMH) valójában ugyanazt jelenti. Az EMH erős változata azt állítja, hogy maguk a részvényárak jelentik a legjobb aktuális információforrást. Ha egy piac valóban hatékonyan működik, akkor az árnak tükröznie kell az összes nyilvános és magáninformációt. Tehát ahelyett, hogy az árfolyamra idegesítőnek vagy olyasvalaminek gondolnál, amit utálsz nézni, tekints rá úgy, mint az egyik legfontosabb információforrásra. Szeretjük azt mondani, hogy hallgassatok Price professzorra, és TILOS kioktatni őt .

Ez a felismerés része volt annak a szellemi üzemanyagnak, amely az ETF-forradalomhoz vezetett. Az emberek sokféle tényezőnek, iparágnak vagy volatilitásnak kitettséget szerezhetnek olyan passzív eszközökkel, amelyek célja nem egy index teljesítményének felülmúlása, hanem inkább annak teljesítményének utánzása. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy utánozzák a piacokat, ahelyett, hogy belevágnának abba a sziszifuszi feladatba, hogy megpróbálják következetesen legyőzni azokat. Olyan világban élünk, amelyet egyre inkább az A csapat vs. B csapat gondolkodás határoz meg. Az ilyen irányú gondolkodásnak komoly korlátai vannak. Ahogyan túlzás azt állítani, hogy a demokraták kommunisták, a republikánusok pedig fasiszták (nem mintha ez megállítaná az embereket), úgy gondoljuk, hogy az aktív kontra passzív vita árnyaltabb, mint amilyennek látszik.

Nem akarjuk magunkat lebeszélni a munkáról, de van valami ebben az elméletben. Nyilvánvalóan hiszünk abban, hogy a kutatás és mind a fundamentális, mind a technikai elemzés hozzáadott értéket jelenthet, de látjuk a passzív eszközök bevezetésének előnyeit is a teljes befektetési stratégiában. Az aktív menedzsereknek mindössze 17%-a veri meg a piacot 10 év alatt. Húsz év alatt ez az arány mindössze 6%.

Az ETF-ek elterjedése pontos eszközöket ad a befektetőknek, amelyek korábban hiányoztak nekik

Az ETF-univerzum jelentősen kibővült. Közvetlen kitettséget szerezhetsz különböző részvénycsoportokban. Sokféleképpen felszeletelheted és felkockázhatod őket. Vásárolhatsz ETF-et a feltörekvő piacokra, a mezőgazdasági gabonafélékre, a ritkaföldfémekre és másokra. Olyan egyszerű dolgot is megtehetsz, mint egy egyenlő súlyozású indexet szerezni, szemben a piaci kapitalizáció szerint súlyozott indexszel. Ha minden más egyenlő, akkor ez jobb kitettséget biztosít a kis kapitalizációjú prémiumnak. Az egyik terület, amelyet sürgősen el kell kerülnöd, a tőkeáttételes ETF-ek vagy az olyan ETF-ek, amelyek megbízatásuk teljesítéséhez nagymértékben függnek a futures ügyletektől vagy határidős ügyletektől. Sok minden elromolhat, barátaim. Mindig figyeljünk arra, hogy milyen korreláció van az imitálni kívánt árfolyam és a tényleges árfolyam között. Minél távolabb van az egyiktől, annál rosszabbul teljesíti az ETF a célját.

A piacok az utóbbi időben különösen változékonyak voltak, mivel a legsúlyosabb inflációs küzdelemmel néznek szembe, amióta Ronald Reagan a Fehér Házban ült. Az inflációt tovább súlyosbította az Európa keleti szárnyán dühöngő és erőforrás-igényes szárazföldi háború egy olyan országban, amely kulcsfontosságú a globális élelmiszerellátás szempontjából. Csapatunk továbbra is következetesen értékelte a helyzetet ebben a nagy bizonytalanságban és megtalálta a piac túlteljesítőit. Tagjaink reméljük elégedettek 🙂

Úgy gondolom, hogy az idioszinkratikus kockázat növekszik, ami jobb részvényválasztási környezetet teremt. A hatékony részvényválasztáshoz azonban rengeteg időt és energiát kell befektetni, amivel Te nem biztos, hogy rendelkezel. Nem gondolom, hogy az aktív és a passzív menedzsment közötti különbség olyan egyértelmű, mint egyesek. A legtöbb aktív menedzser például díjak nélkül is jobban teljesítene, ami némiképp elárasztja a Malkiel-puristákat. A legjobb aktív menedzserek kiválasztásához szükséges időnek azonban ára is van. Gondoljunk csak az ARK-ra. Gyakran előfordul, hogy a tavalyi év legnagyobb nyertesei az idei év legnagyobb vesztesei között vannak.

Cryptovaluták és az ETF-ek

Az ETF-ek hatékonyabbá és hozzáférhetőbbé teszik a piacokat. Lehetővé teszik a befektetők számára. Néhány évtizeddel ezelőtt az aranyvásárlás nehézkes, kockázatos és csalókkal teli volt. Ma már csak annyit kell tenned, hogy beírod a GLD-t a számládon, és máris kitettséget szerezhetsz. Az ETF-ek olyan különböző profilú befektetésekhez biztosítanak hozzáférést, amelyek korábban nem voltak elérhetőek. Mi a legjobb ETF a kriptovalutáknak való kitettség megszerzésére? a BITO (amíg a SEC végre nem hagyja jóvá a spot ETF-et.)

A Bitcoin (BTC) és egyéb kriptovaluták jelentősége a pénzügyi piacokon az elmúlt években jelentősen megnövekedett, ami azokat a befektetőket is magával ragadta, akik hagyományosabb eszközökben, például részvényekben vagy kötvényekben fektettek be. Ennek ellenére, sok befektető továbbra is ódzkodik a közvetlen kriptovalutába való befektetéstől, mert számukra bonyolultnak tűnik, vagy nem érzik magukat biztonságban a digitális eszközökkel.

Ezen problémák megoldására léteznek a kriptovaluta-alapú ETF-ek, vagyis az “Exchange Traded Funds” (Tőzsdén Kereskedett Alapok), amelyek egyfajta befektetési alapok, melyek részvényekhez hasonlóan a tőzsdén kereskednek.

Az amerikai kriptovaluta-alapú ETF-ek fontosságát több tényező adja:

  1. Hozzáférhetőség: Az ETF-eket a hagyományos brókercégekön és kereskedési platformokon keresztül lehet vásárolni és eladni. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy ugyanúgy kezeljék a kriptovaluta-alapú ETF befektetéseiket, mint bármely más tőzsdei eszközt.
  2. Diverzifikáció: A kriptovaluta-alapú ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy kriptovalutákba fektessenek be anélkül, hogy közvetlenül vásárolnának a volatilis piacon, ami csökkenti a kockázatot.
  3. Szabályozás: Az ETF-ek az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) által szabályozottak. Ez biztonságot ad a befektetőknek, mert a szabályozott eszközök általában megbízhatóbbak és átláthatóbbak.
  4. Professzionális menedzsment: Az ETF-eket professzionális alapkezelők menedzselik, akik a befektetők érdekeit szem előtt tartva döntést hoznak az alapokba való befektetésekről.

Most, a spot BTC ETF elfogadása jelentős előrelépés lenne, mert ezek az alapok közvetlenül a “spot”, azaz az aktuális piaci áron vásárolnának Bitcoinokat, ellentétben a jelenleg engedélyezett “futures” alapokkal, amelyek a Bitcoin jövőbeli árának szerződéses lekötésén alapulnak. A spot ETF-ek lehetővé tennék a befektetők számára, hogy közvetlenebb hozzáférést kapjanak a Bitcoin piacához, anélkül, hogy be kellene merülniük a kriptovaluta vásárlásának és tárolásának komplexitásába.

A BlackRock és a Fidelity Investments, mint két nagy globális befektetési alapkezelőnél, 99%-os esélyt látok a Bitcoin-alapú ETF-ek bevezetéseinek engedélyezésére. Ha ők nem kapják meg, akkor ki fogja? Ennek jelentősége óriási lenne, hiszen ezek a cégek rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával, hírnévvel és tapasztalattal ahhoz, hogy sikeresen működtessenek egy ilyen alapot. A Bitcoin-alapú spot ETF-ek piacra lépése hatalmas ösztönző lenne a kriptovaluta-elfogadás számára, és megbízható és szabályozott eszközként nyújtana hozzáférést a nagyközönség számára.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x