A Te Heti Útiterved

WSBKING ( JANI) Makro:

Továbbra is “buy the dip van”, mivel úgy gondolom, hogy a fő esemény a júniusi CPI-jelentés lesz.

Az ADP csütörtökön túlreakciót váltott ki a piacokon, mivel a pénteken közzétett júniusi foglalkoztatási jelentés összességében gyengébb képet fest a munkaerőpiacról. Számomra ez csökkentené a Fed-emelések jövőbeli útját.

A +209 ezer fő munkahelyi adat a +230 ezer fős konszenzussal és a múlt havi felülvizsgált +306 ezer fős értékkel szemben elmarad. A kormányzati szektoron kívüli magánfoglalkoztatottak száma pedig csak +149k volt, ami jelentős visszaesés a múlt havi +259k-hoz képest.

A foglalkoztatási szolgáltatások (munkaerő-kölcsönzés) vezették a foglalkoztatás csökkenését (-12k), és számomra ez a munkaerőpiac enyhülésének jele, mivel a munkaerő-kölcsönzés is csökken. A csökkenő munkahelyek egyéb területei közé tartozott az építőipar, futárok, raktárak stb. keveréke. Növekedés volt a vidámparkok, a családi szolgáltatások, a kórházak, a kormányzat és a mosoda területén. Nem is tudom, ez nekem nem igazán a szolgáltató szektor fellendülő gazdaságáról árulkodik.

Másrészt az átlagos órabér (AHE) egy kicsit erős volt, +0,4%, szemben a +0,3%-os utcai várakozásokkal és a múlt havi felülvizsgált +0,4%-kal. Ez azt jelenti, hogy a bérnövekedés erősebb volt, és az AHE 3M éves szinten most +4,56%, ami meghaladja a 4,35%-os éves %-os növekedést.

 • Ez az AHE emelkedés lesz az, ami idegessé teszi a befektetőket.
 • A bérek növekedése táplálja az inflációt
 • A munkahelyteremtés tehát gyenge volt, de a bérnövekedés némileg erősnek tűnik.

A bérek növekedése a feldolgozóiparból származott, míg a szolgáltatási ágazatokban lassuló bérnövekedés volt tapasztalható. Ez nagy dolog. Úgy gondoljuk, hogy az AHE növekedése valójában nem bérinfláció a Fed szemszögéből:

 • Gyártás (más néven árutermelés) június +0,50% május +0,39%
 • Szolgáltatások június +0,30% május +0,36%
 • A szolgáltatási bérek 3,6%-ra lassultak éves szinten

Látod a lényeget? A szolgáltatások bérnövekedése meredeken lassult. A Fed a szolgáltatások inflációjára és a szolgáltatások béreinek növekedésére összpontosított. Ez valóban lassul.

Jövő héten jó híreket várunk a júniusi fogyasztói árindexről. (CPI)

WSBKing (Jani) Technikai:

 • Az SPX még nem “tiszta”, de 4460 fölötti ármozgás 4500+ felé fog vezetni.
 • Az amerikai dollár csökkenése jelentősnek tűnik, és a DXY-nak vissza kell húzódnia a 100.8 dollárig, le kell törnie azt, majd jó esélye van 90-es régió aljáig esnie. = Jó a kockázatos piacoknak.
 • Az arany és az ezüst készen áll arra, hogy magasabbra forduljon, míg a kínai részvények a mélyponton vannak.
 • Bitcoin tartja a konszolidációját 30k tartományban. Jövőheti CPI adat minden valószínűséggel el fogja mozdítani. Két célom van. Pozitív CPI + FED szünet = 45k környéke. Negatív CPI és Fed emelés = 21k SM régió + CME RÉS + Havi és Heti összefolyás.

WSBKing (Jani) Politika:

 • Janet Yellen pénzügyminiszter Pekingbe látogat, ahol magas rangú kínai tisztviselőkkel és a Kínában működő amerikai vállalatok helyi vezetőivel is találkozik.
 • Áttörés nem várható, de ez a látogatás folytatja a Biden-kormányzat folyamatos erőfeszítéseit a párbeszéd fenntartására és az USA és Kína közötti viták enyhítésére.
 • A Kongresszus a függetlenség napi szünetet követően a jövő héten ismét munkába áll, és a szövetségi költségvetés várhatóan a prioritások között fog dominálni.

A legfontosabb tudnivalók

 • Az S&P 500 index a héten enyhén, 4.398,95 pontra, míg a Nasdaq 13.660,72 pontra esett. A Bitcoin körülbelül 1%-ot esett, nagyjából 30 200 dollárra.
 • Jani elmagyarázta, miért emelte év végi célárát 4.825-re az SPX-nél.
 • Mi áll Jani technikai kilátásai mögött július hátralévő részére.

Több mint 9000 lövést hibáztam el a pályafutásom során. Majdnem 300 meccset vesztettem el. 26 alkalommal bíztak meg a győztes dobással, de nem sikerült. Újra és újra és újra kudarcot vallottam életem során. És ezért vagyok sikeres.” ~Michael Jordan

Szép hétvégét!

Amikor Jani idén 25%-os részvényárfolyam-emelkedést jósolt, a Wall Street-en szinte senki sem hitt benne. A 2022-es vérengzés után nem. A recesszióval kapcsolatos aggodalmak közepette sem. Nem az olyan vélt ellenszéllel szemben, mint a Federal Reserve, az infláció és a gyengülő jövedelmi környezet. Kevesen hittek abban, hogy ilyen drasztikus fellendülést fogunk tapasztalni. De Jani felismerte, hogy a túltermeléshez kockázatot kell vállalni. Néha kontrariánusnak kell lenned. A hét legfontosabb kérdésére, miszerint úgy érzed-e, hogy merész előrejelzésekkel “kockáztatsz”, nem nagyon ingott meg.

Mindig ezt teszem. A legtöbb embernek könnyebb a pálya közepén maradni. Ezért van az, hogy a legtöbb előrejelzés szó szerint a konszenzus körül mozog.”

Jani az elmúlt években szép előnyre tett szert a kontrariánus felhívásokról, nevezetesen a 2020. márciusi “vételi” felhívásáról a történelem leggyorsabb medvepiacának alján. Tudjuk, hogy mi lett a vége. Kevesebb mint egy évvel később, a 2021-es év kiemelkedő hozamot hozott. Kutatási vezetőnk 2022 decemberében egy másik figyelemfelkeltő felhívást tett, amelyben 2023-ban a technológiát részesítette előnyben. A szektor azóta a főbb átlagokat feljebb vitte, és Jani nemrég megduplázta a területre vonatkozó véleményét, és az S&P 500 év végi árcélját 4.825-re emelte, ami nagyjából 9%-os emelkedést jelent a jelenlegi szintekhez képest.

“A közfelfogás sok mindenben téves volt” – mondta Jani. “Az az elképzelés, hogy recesszió kezdődik, ahol a bevételek elmaradnak. Sokan azt várták, hogy a Fed minden alkalommal, amikor a piac rallyzik, lendületesen lép fel, de idén a Fed kissé más megközelítést alkalmazott a pénzügyi feltételek enyhítésére.”

Jani szerint a gazdaság továbbra is több okot ad a Fednek arra, hogy enyhítsen a gázpedálon. Bár az átlagos órabér (AHE) pénteken kissé a konszenzus felett alakult, május óta nem változott. Ez látható a hét grafikonján:

Jani rámutatott, hogy az adatok mélyebb vizsgálata azt mutatja, hogy a bérek növekedése a feldolgozóiparból származik, míg a szolgáltatóiparban a bérek növekedése jelentősen, éves szinten 3,6%-ra lassult. Ez nagy dolog, mivel a Fed a szolgáltatási inflációra és a szolgáltatási szektor béreinek növekedésére összpontosított.

Ezen a héten Jani azt is megjegyezte, hogy az S&P 500 idei nagyjából 15%-os emelkedése összhangban van a korábbi bővülésekkel. Ez egy ciklus eleji lépés a részvények tavalyi 27%-os csökkenése után, amely 195 kereskedési napot vett igénybe. Jani szerint ez az a fajta visszaesés, amit recesszióban látunk.

“Azt hiszem, tavaly már be volt árazva egy recessziós típusú esemény” “Októberben pánik tört ki a mélyponton, és most már 176 napja emelkedünk. Július 26-ig 195 napot fogunk emelkedni. Soha nem volt még olyan medvepiaci rally, amely tovább tartott volna, mint a csökkenés. Július 26-ra tehát bebizonyosodik, hogy bikapiacon vagyunk.”

Technikai stratégia hónapok óta szemlélteti, hogy a grafikonok mélyén végzett munkánk hogyan illeszkedik a konstruktív nézeteinkhez “Állandóan azt halljuk, hogy ‘a bővülés rossz, a bővülés rossz’, de a bővülés valójában egy jó dolog. A részvények aránya a 20, 50 és 200-as [mozgóátlagok] felett nőtt. Mostanra 62%-ra emelkedett a részvények aránya a 200-as átlaguk felett.

Az sem árt, hogy a választások előtti évek általában véve bikaerősek, különösen egy erős első félév után. Továbbra is a kockázatos szektorokat részesítem előnyben, nevezetesen a technológiai ágazatot, amely az idei év legjobb választása. Más szektorokban is látok lehetőségeket. “Ha az összes nagy súlyozást kivesszük, és az ágazatokat egyenlő súlyozással nézzük, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt hónap a diszkrecionális termékekről, az ipari vállalatokról, az ingatlanokról és a kommunikációról szólt. Ez volt az a négy szektor, amelyik megverte az egyenlő súlyozású S&P-t. Távolabbra nézve munkám alapján úgy vélem, hogy az energia és az egészségügy “valószínűleg 2023 második felében visszatérhet.

Ha a teljes piacot nézzük heti szinten, akkor egy nagyon egyértelmű bikás emelkedő tendenciát látunk, nincs eltérés, nem igazán túlvásárolt. Nem mindig kell eladni csak azért, mert mások azt mondják, hogy minden részvény túlvásárolt. Továbbra is arra számítok, hogy magasabbra fogunk mozogni a 4500-as szint felé. Lehet, hogy a következő másfél hónapban lesz egy kis kisebb eladás, de úgy gondolom, hogy ez még mindig egy lehetőség lesz a vásárlásra, és még mindig emelkedéssel fogjuk zárni az évet. A gazdaság továbbra is meglehetősen rugalmas. De a júliusi hónap kulcsfontosságú lesz ebben a nézetben.

Más tanulságok janitól:

 • A hozamgörbe inverziójának hatásairól: Az idei év kezdetén az emberek szélsőséges nézeteket vallottak, mivel a görbe invertálódott, és a Fed olyan gyorsan emelt. A vezérigazgatók óvatosak voltak. A PMI-k összeomlottak. Az volt a várakozás, hogy mostanra recesszióba kerülünk… Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy ennek a nézetnek lejárt a határideje, mert most már tudjuk, hogy a fordított görbe azt a tényt tükrözheti, hogy a semleges kamatláb ismeretlen, az infláció pedig csökken, így a görbének fordítottnak kell lennie.

 • A bevételről: A vállalatok tavaly sokat csökkentettek, így mostanra már tényleg megdöntötték, és a becslések is emelkednek. Ez a recesszió ellentéte.

 • A jövő heti júniusi CPI-jelentésről: A júniusi CPI megjelenése után szerintem (a Fednek) könnyebb lesz a CPI-sztori, mivel a CPI 3%-ra csökken. Most az emberek elkezdhetik azt hinni, hogy valódi előrelépést értünk el, mert 9%-ról 3%-ra csökkent az infláció, és aztán azzal érvelhetnek, hogy az 500 bázispontos emelés nagy része még mindig hatni fog. És szerintem a piac végre elismeri majd, hogy valójában elég sokat elértek.

 • A nagy Tech-hez való ragaszkodásról: Szerintem a befektetőknek ragaszkodniuk kell a FAANG-hoz és a Tech-hez, mert ezek igazi fundamentális meglepetések, és az enyhülő pénzügyi feltételek azt jelentik, hogy még mindig jól teljesíthetnek. De úgy gondolom, hogy a ciklikus részvényeknek is sok értelme van, az ipari részvények vagy légitársaságok. Úgy gondolom, hogy a fogyasztói diszkrecionális termékek az élet jelei. Szerintem ez az, amit hagyományosan akkor teszünk, ha úgy gondoljuk, hogy a ciklus a mélyponton van.

 • A medvebarátságról: Megértem, hogy a befektetők miért szkeptikusak. Egy gazdasági ciklusban vagyunk, és a görbe invertálódott. De a mi véleményünk az, hogy ez egy inflációs háború volt, tehát a Fed nem próbálja megölni a gazdaságot. Hanem az inflációt próbálja megölni, és szerintem nyerésre állnak.

 • Az előttünk álló útról: Kemény csata lesz. Az első félidő a centik játéka volt. Minden héten egyszerűen erős hullámzásokat láthattunk az adatokban is. Mostanra ezek rendeződtek. A júniusi CPI és a július 26-ikai FED döntés lesz a kulcsfontosságú az év hátralévő részére. Úgy gondolom, hogy egy “buy-the-dip” rendszerben vagyunk, szóval szerintem ez még mindig egy utcai harc (konszenzus is megértse a késő adatokkal és a Fed változó kommunikációjával).

👉 Szeretnél ilyet minden nap olvasni? Csatlakozz most hozzánk!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x