Hangulati Változás (Crypto alapstratégia újraegyensúlyozása)

A legfontosabb tudnivalók

  • A bitcoint mostanában a technológiai részvények “felzárkóztatásának” tekintik, amit a digitális eszközbefektetési termékekbe, elsősorban a Bitcoinba történő jelentős beáramlások is tükröznek.

  • Az ARK Invest a BlackRockéhoz hasonló felügyeleti megosztási megállapodással frissítette Bitcoin ETF-bejelentését, amelynek célja, hogy a piaci tevékenységre vonatkozó adatok megosztásával megakadályozza a piaci manipulációt.

  • Az ARK ETF-kérelméről várhatóan még a BlackRocké előtt, augusztus 13-ig születik döntés. Úgy gondoljuk, hogy a piac addigra több jóváhagyást is láthat egy spot alapú bitcoin ETF-re. Tekintettel erre az egyedülálló katalizátorra, a GBTC és az olyan kripto részvények, mint a COIN és a bányászok lehetőséget kínálnak a BTC-nek való tőkeáttételes kitettségre.

  • A korábbi adatok azt mutatják, hogy a július hónap a legkedvezőbb hónap volt a BTC számára, mivel júliusban a medián hozam magasabb volt, mint az összes többi hónapban.

A “felzárkózó” kereskedelem korai bizonyítéka

A múlt héten jelentős fejleménynek lehettünk tanúi, mivel a hagyományos piaci szereplők, leginkább a BlackRock, egy spot-alapú ETF-kérelemmel léptek be a kripto területére. Ez a lépés nem csak a piaci struktúrára gyakorolt hatást, hanem figyelemre méltó narratív változást is kiváltott. Annak ellenére, hogy a Bitcoin más kriptoeszközökhöz képest viszonylag ellenálló a szabályozási nyomással szemben, még mindig némi teljesítményhátránnyal szembesült. A BlackRock, a Citadel és más kiemelkedő szereplők piacra lépése azonban megváltoztatta az amerikai piaci szereplők szemléletét az eszközosztállyal kapcsolatban. Ez a fejlemény visszacsábította a magánszemélyeket a kriptopiacra.

Úgy gondoljuk, hogy a bitcoin jó helyzetben van ahhoz, hogy a befektetők által preferált “felzárkózási” kereskedésként szolgáljon a technológiai részvényekhez. A Nasdaq index idei rallyját szkeptikusan fogadták, ami sok befektetőt a pálya szélén hagyott. Most, hogy a legnagyobb vagyonkezelő belépett a Bitcoin-szférába, a narratívák által vezérelt lendület úgy tűnik, hogy az év második felében a Bitcoin javára válik.

A közvéleményben bekövetkezett hangulatváltás tükröződik az alapok áramlásában. A digitális eszközbefektetési termékek 2022 júliusa óta a legnagyobb heti beáramlást tapasztalták, összesen 199 millió dollárt. A Bitcoin volt az elsődleges kedvezményezett, 187 millió dollárral, ami az összes beáramlás lenyűgöző 94%-át tette ki. Ezzel szemben a short Bitcoin termékeknél a kilencedik egymást követő héten folytatódott a kiáramlás, ami 4,9 millió dollárt tett ki.

Hangulati Központ = Lemaradó kereskedés

Amint az a közelmúltban tartott streamekből is kiderül, jelenleg kevés okunk van arra, hogy a Bitcoinra nézve medvék legyünk. Ez a vélemény egy több streamen is elhangzott, ahol WSBKING technikai stratégánk egy fontos kérdést vetett fel. Óvatosságát fejezte ki a túlságosan bikás párbeszéddel kapcsolatban (mint például “kevés okunk van arra, hogy medvének legyünk”). Ez gyakran szélsőséges piaci pozícionálást jelez, ami jellemzően óvatosságra int, mivel a kereskedőket váratlanul érhetik a dolgok. Ettől függetlenül amíg nincs technikai sértés ez továbbra is igaz, de mindig számoljunk a csökkenő potenciállal is, ami a piac elé helyezz minket.

A mi szemszögünkből nézve azonban messze nem vagyunk még a közelében annak a piaci habzsolásnak, amelyet a legutóbbi, 2021-es bikafutás csúcsán tapasztaltunk. Ez nem egzakt tudomány, de a Google Trends általában megbízható mutatója a retail lelkesedésnek. Amint azt a lentebbi képen látható, a Bitcoin iránti jelenlegi érdeklődés a nagyközönség részéről viszonylag alacsony a történelmi szintekhez képest.

Továbbá, bár a futures termékek piaca kétségtelenül bika irányba tolódik, a futures piacon a tőkeáttételes long pozíciók megszerzéséért jelenleg fizetett árak szerények az előző bikapiac késői szakaszában fizetett árakhoz képest.

Úgy Vélem, hogy a piac jelenleg egy “hangulati édes helyen”-en van, ahol mind a narratívák által vezérelt (például a potenciális ETF-ek és az amerikai befektetők visszatérése a játékba), mind a fundamentális tényezők (például a néhány negyedév múlva bekövetkező felezési esemény és a bővülő globális likviditás) és a technikai adatok is bikásak. Bár a piaci hangulat változik, a piac még mindig messze nem túlzsúfolt.

ARK Beszáll a játékba

Az ETF-ekkel kapcsolatos figyelemre méltó fejlemény, hogy a héten az ARK frissítette meglévő spot ETF-bejelentését. Az ARK Invest a Bitcoin ETF iránti kérelmét felügyeleti megosztási megállapodással egészítette ki, amely stratégia a BlackRock stratégiáját tükrözi. A Cboe BZX Exchange és egy amerikai Bitcoin kereskedési platform között létrejött megállapodás célja, hogy a piaci tevékenységre vonatkozó adatok megosztásával megakadályozza a piaci manipulációt.

Itt hozzá kell tenni egy figyelmeztetést, hogy még nem találtak megfelelő tőzsdét, amellyel ezt az SSA-t meg tudnák kötni. Nem valószínű, hogy a Coinbase partnere mellett döntenek, mivel a Coinbase a BlackRock választott partnere, és valószínű, hogy az üzletben valamilyen exkluzivitási elemet kötöttek.

Mivel az ARK technikailag a BlackRock előtt nyújtotta be kérelmét, a BlackRock előtt kaphat döntést (amely magában foglalhatja a végső döntés elhalasztását is). Ez a döntés várhatóan augusztus 13-án születik meg, vagyis alig néhány hét múlva, és valószínűleg egybeesik a Grayscale döntésével.

Bár a lehetséges kimeneteleket tekintve továbbra is széles a skála, a bemutatott információk alapján lehetséges, hogy augusztus közepéig a piac jóváhagyást kap egy (vagy több) spot-alapú bitcoin ETF-re.

Amint azt a múlt héten már említettem, a GBTC továbbra is 29%-os diszkonttal kereskedik a nettó eszközértékéhez (NAV) képest, ami az előző heti 35%-os diszkontról javult. Tekintettel egy spot-alapú ETF lehetséges jóváhagyására vagy a Grayscale győzelmére a bíróságon (vagy mindkettőre), a GBTC valószínűleg még mindig jó kockázattal korrigált lehetőséget kínál a BTC-nek való kvázi tőkeáttételes kitettségre.

Továbbá, míg a mögöttes kriptoeszközökkel való kereskedés hosszú távon a legjobb kockázattal korrigált lehetőségeket kínálja, a kripto részvények jelenleg egy másik utat kínálnak a BTC-nek való tőkeáttételes kitettség megszerzésére rövid távon, tekintettel az uralkodó ETF-alapú hátszélre. Néhány általunk kedvelt részvény közé tartozik a COIN, a MARA, a RIOT és más bányászok, amelyek a WGMI-n keresztül diverzifikált kitettséget kínálnak.

Az utolsó adatpont, amelyet ezen a héten újra meg akarunk vizsgálni, a közelgő szezonálisan bikjás időszak. A múlt hónapban megvitattuk azt az általánosan elterjedt tévhitet, hogy a nyár az érdeklődés hiánya miatt szezonálisan medvés időszak. A történelmi adatok azonban azt mutatják, hogy a júniusi és júliusi hónapok valójában kedvezőek az eszközosztály számára.

A lentebbi képen megfigyelhetjük, hogy a július folyamatosan magasabb medián hozamot hozott a többi hónaphoz képest, még az októbert is felülmúlva, amelyet széles körben a bitcoin szempontjából az év legfelkapottabb időszakának tartanak.

A várakozásoknak megfelelően a bitcoin nyerési aránya lenyűgöző volt, júliusban a harmadik legnagyobb nyerési arányt könyvelhették el a befektetők 2011 óta. Fontos megjegyezni, hogy ez az adat nem tartalmazza a 2023. júniusi havi eredményeket.

👉 Crypto Alapstratégia: Sajnos a pontos alapstratégiánkat a Market Maker tagság keretein belül olvashatod el. 2021 óta Magyarország legjobb szolgáltatását nyújtjuk és világszinten egyedi, eddig csak intézményiek által elérhető kutatási és makro stratégiát nyújtunk. Mi voltunk az egyetlenek az egész országban és a világon, akik a deutsche bank mellett helyesen tudtuk megítélni a piacot és következetesen tájékoztatni az ügyfeleinket a trendekről. Egész részvénypiac aljának elkapása, Most ATH-n lévő tech részvények azonosítása a legalján, crypto azonosítása a legalján…

👉 Csatlakozás:https://whop.com/smart-money-hungary

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x