Liquid Staking Tudnivalók

A legfontosabb tudnivalók

  • A likvid staking protokollok lehetővé teszik az ETH-tulajdonosok számára, hogy a hálózat biztonsága érdekében letétbe (stake) helyezzék a coinjaikat, miközben a fedezeti értéküket más DeFi alkalmazásokban használhatják fel.

  • A likvid staking a hálózati validátorok számára a jobb likviditás, a kevésbé korlátozó tőkekövetelmények és a minimális technikai szakértelem előnyeit kínálja. A figyelembe veendő kockázatok közé tartoznak a hígított stake díjak, az intelligens szerződések kockázata és a de-peg kockázat.

  • A likvid staking piacon a három legnagyobb szereplő a Lido Finance, a Coinbase és a Rocket Pool. A Lido a piacvezető, piaci részesedése 74%. A Coinbase LSD megoldása egyre népszerűbb, és gyorsan a második legnagyobb szereplővé vált a térben.

  • Az Ethereum staking aránya jelenleg 19%, ami jóval a többi PoS blokklánc hálózat átlaga alatt van. Ennek a mutatónak a növekedése jelentős tőkeáramlást eredményezne a likvid staking protokollokba.

  • Az LSDfi megjelenése, vagyis a liquid staking tokenek kompozibilis DeFi-be való beillesztésének lehetősége további keresletet fog teremteni az LST-k iránt, és jelentős potenciális felfelé ívelést jelent az LSD protokollok számára.

Bevezetés

Az Ethereum proof-of-work-ről proof-of-stake-re való áttérése lehetővé tette az ETH-tulajdonosok számára, hogy stakebe helyezzék a tokenjeiket, és segítsék a blokklánc hálózatának biztonságát. A hálózat biztosításáért cserébe a stakinget elhelyezők további ETH tokeneket kapnak jutalmul. Eleinte a stakereknek 32 ETH-t kellett befizetniük (ez a minimális összeg egy csomópont működtetéséhez szükséges), és a felhasználó ETH-tokenjei zárolva voltak a Shapella frissítés befejezéséig (ami márciusban sikeresen lezajlott).

A tőkekövetelmények és az ETH staking illikviditása miatt létrehoztak egy új pénzügyi funkciót, a Liquid Staking Derivative-ot (LSD). Az LSD-k (néha Liquid Staking Token vagy “LST” néven emlegetik) olyan protokollok, amelyek lehetővé teszik az ETH-tulajdonosok számára, hogy stakebe helyezzék a tokenjeiket, de továbbra is felhasználják a fedezeti értéküket más DeFi alkalmazásokban, és lehetővé teszik az ETH-tulajdonosok számára, hogy részt vegyenek a stake helyezésben anélkül, hogy teljes 32 ETH-t kellene biztosítaniuk vagy egy csomópontot üzemeltetniük. Az LSD-k lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy ETH-t helyezzenek el a protokollban, és megkapják a stakelt pozíciójuk tokenizált pénzügyi egyenértékét. Minden egyes token 1:1 arányban visszaváltható a mögöttes eszközre, így megőrzik értéküket. Ezek a származtatott tokenek beépültek a DeFi ökoszisztémába, további pénzügyi stratégiákat tesznek lehetővé az ETH-t feltőkésítők számára, miközben egyúttal szinte azonnali likviditást kínálnak számukra.

Két fő módja van annak, hogy a stakingért járó jutalmakat továbbadjuk a felhasználóknak:

  1. Rebase coinok- Az első jutalmazási módszer egyszerű. A felhasználók befizetik az ETH-jukat egy LSD protokollba, és 1:1 arányban kapnak egy rebase tokent (azaz stETH-t). Ahogy a felhasználó felhalmozza a staking jutalmakat, a stETH egyenlege növekedni fog. Amikor készen állnak a stake feloldására, a rebase tokent elégetik, és a felhasználó 1:1 arányban ETH-t kap.

  2. Rebase token wrapperek – A második jutalmazási mechanizmus egy token wrapper segítségével történik. Sok DeFi protokoll nem kompatibilis a rebase tokenekkel, ezért a probléma megoldására az LSD-k egy másik token típust implementáltak, amely a felhasználó teljes részesedését képviseli a stakelt ETH-ból. Ahogy a jutalmak felhalmozódnak, a wrappelt token ára felértékelődik az egyenleg növekedése helyett. A wrappelt, stakere felhelyezett tokenekre példa a rETH (RocketPool) és a cbETH (Coinbase). A wrappelt (Csomagolt) tokeneket ki lehet csomagolni ugyanannyi stakelt ETH-ra, és ETH-ra lehet cserélni. A rebase tokenek és a wrappelt tokenek pénzügyileg egyenértékűek, de a wrappelt változatok nagyobb rugalmasságot kínálnak a felhasználó igényeitől függően.

A liquid staking előnyei

Likviditás

Amint arra a bevezetőben utaltam, az LSD-k egyik legnagyobb előnye a felhasználók számára a közel azonnali likviditáshoz való hozzáférés. Ha például egy befektető 10 ETH-t tart a tárcájában, és szeretne további hozamot szerezni a vagyonán, akkor elmehet egy LSD protokollhoz, például a Lido Finance-hoz, és azonnal befizetheti az ETH-ját stETH-ért (stakelt ETH) cserébe. Ha néhány nap vagy hét múlva úgy döntenek, hogy már nem érdekli őket az ETH-juk stakebe helyezése, akkor benyújthatnak egy kifizetési kérelmet, és 1-5 napon belül visszakaphatják az ETH-jukat.

Nagyobb részvétel a stakeingben

Egy Ethereum-csomópont önálló futtatásához 32 ETH-ra van szükség. A jelenlegi árakon 32 ETH több mint 57 000 dollárnak felel meg, ami ahhoz vezet, hogy sok kisebb befektetőnek nem lesz lehetősége csomópont-üzemeltetőnek lenni. A likvid stakeing derivatívákkal a felhasználók már 0,01 ETH-t is “stakelhetnek”. Az alacsonyabb tőkekövetelmények lehetővé teszik a kisebb befektetők számára, hogy növeljék az ETH-juk hozamát, miközben ezzel egyidejűleg növelik a hálózat biztonságát, mivel az LSD protokollok az összes ETH betétet összesítik a csomópontok működtetéséhez.

Összeállíthatóság

A likvid staking derivatívák népszerűsége oda vezetett, hogy az ETH staking változatai a DeFi egyik alapelemévé váltak, és az úgynevezett LSDfi (liquid staking derivative finance) nevet váltotta ki. A felhasználók mostantól foghatják a stakelt ETH-származékokat, és részt vehetnek a hagyományos DeFi műveletekben, cserélhetnek, kölcsönözhetnek és kölcsönadhatnak az LST-k ellenében. Az LST-k összetehetősége az ETH-tulajdonosok számára a potenciális hozam egy újabb rétegét adja. A staked-ETH-t a stake díjak és más kamatozó stratégiák kombinációja az egyik legtermékenyebb eszközzé teszi a kriptotérben.

Piaci tájkép

Az ETH staking piac az elmúlt két évben folyamatosan nőtt, és a Shapella Upgrade-et követően, amely lehetővé tette az ETH stake nélküli kereskedését, még erőteljesebb növekedésnek indult. A stakelt ETH teljes mennyisége meghaladta a 22 milliót, több mint 600 ezer validátorral.

A stakelt ETH mennyiségének és a validátorok számának folyamatos növekedése ellenére az Ethereum stake aránya jóval más blokklánchálózatok alatt marad. Az Ethereum stake aránya jelenleg alig 19% alatt van, míg a hasonló csoport átlaga 57%.

Az ETH 19%-ából az LSD-k a piac 43%-át teszik ki, ami körülbelül 9,6 millió, LSD-kben elhelyezett ETH-nak felel meg. Az LSD-piacot nagyrészt egyetlen szereplő, a Lido Finance (LDO) uralja.

A Lido sikere az első lépcsőfok előnyének és annak köszönhető, hogy a Lido képes a DeFi protokollokba integrálni a stakes tokenjeit. Bár még mindig az LSD-piac közel háromnegyedét képviselik, az elmúlt évben a versenytársak belépésével piaci részesedést adtak le.

A Lido piaci részesedésének nagymértékű visszaesése akkor figyelhető meg, amikor a Coinbase elindította likvid stake megoldását, amely a központosított tőzsdei felhasználók könnyű hozzáférése miatt gyorsan népszerűvé vált.

Az Ethereum staking és LSD piacának összefoglalása érdekében a lentebbi táblázatban a legfontosabb mérőszámok kerültek felsorolásra.

Ezeket a számokat tovább vizsgálva látható, hogy mekkora növekedési potenciál rejlik a likvid stake gyűjtő szolgáltatókban. Az Ethereum stake aránya körülbelül egyharmada a versenytársak átlagának, miközben a Shapella frissítése jelentősen csökkentette a befektetők kockázatait. Az átlag alatti stake arány és a kisebb kivonási kockázat kombinációja tökéletes képletet teremt az LSD növekedéséhez.

Az ETH-mennyiség növekedésének előrejelzése alapesetként szolgálhat, és az LSD-k esetében jelentős TVL-növekedést eredményezhet. A stakeing piaci részesedést változatlanul tartva és az Ethereum stake arányának 35%-ra való óvatos becsléssel történő növekedése további 15,24 milliárd dollár befizetését eredményezné az LSD protokollokba, ami a jelenlegi szinthez képest 86%-os TVL-növekedést jelentene

Tekintettel a likvid staking korábban vázolt előnyeire, ésszerű azt előre jelezni, hogy az LSD-kbe befizetett ETH százalékos arányának növekednie kell a jövőben, különösen figyelembe véve az “LSDfi” vagy a DeFi piacokra integrált likvid stakes tokenek fejlődését. A lentebbi ábra a liquid staking tokeneket használó új protokollok robbanásszerű növekedését és népszerűségét szemlélteti.

Az LST-ket használó újabb protokollok mellett a blue chip (hosszútávú potenciál) DeFi alkalmazások is integrálódtak a staked-eth-ba, és több mint 5 milliárd dollárnyi TVL-t tesznek ki.

Ezért ez egy bikásabb forgatókönyvnek tekinthető, amelyben az Ethereum stake aránya a versenytársak 57%-os átlagához emelkedik, míg az LSDfi protokollok további előnyei az LSD piaci részesedését 65%-ra növelik. Ebben a forgatókönyvben az LSD protokollok TVL-je akár 50 milliárd dollár fölé is emelkedhetne, megháromszorozva a jelenlegi szintet. Egy ekkora TVL-növekedésnek jelentős hatással kellene lennie az LSD-k natív tokenjeire. A jelenlegi piaci részesedés és az Ár/TVL arányok alapján, valamint az ETH betétek növekedésével korrigálva mind a Lido(LDO), mind a Rocket Pool(RPL) jelentős felfelé ívelő potenciállal rendelkezik bármely olyan forgatókönyvben, amelyben az Ethereum stake aránya növekszik.

A likvid stake protokollok érdekes befektetést kínálnak, ha valaki hisz az Ethereumban és a hálózat növekedésében. Az LSD protokollok és a belőlük származó tokenek gyorsan a DeFi egyik alapvető részévé válnak, és valószínűleg tovább fog nőni a népszerűségük, ahogy az ETH-tulajdonosok igyekeznek munkára fogni a vagyonukat.

A Liquid staking lehetséges kompromisszumai

Intelligens szerződés / platform kockázat

A legnagyobb kockázat a likvid stakingben az, hogy egy harmadik félre bízod az eszközöket. A befektetők kiteszik magukat az intelligens szerződések kockázatának, valamint az esetleges hackeléseknek vagy kihasználásoknak. Ráadásul a liquid staking szolgáltató rendelkezik az összes ETH betét felett, ami természeténél fogva értékesebb, mint egy származtatott token abban az esetben, ha valami baj történik egy LSD protokollal. Fontos megemlíteni, hogy az összes nagy liquid staking protokoll többszörös alapos kódauditokon ment keresztül, és az eredmények mind nyilvánosak. A felhasználó viszonylag biztos lehet eszközeinek biztonságában, de a kockázat elismerése fontos.

De-peg kockázat

Ahogy az előző bekezdésben említettem, az LSD protokoll teljes mértékben ellenőrzi az összes alapul szolgáló ETH-t, míg a stakerek egy szintetikus származékkal rendelkeznek, amelynek pénzügyileg egyenértékűnek kell lennie. Van rá esély, hogy egy derivatív token elveszíti a peg értékét, így kevésbé értékes, mint az alapul szolgáló ETH. A stakereknek tisztában kell lenniük ezzel a kockázattal, amikor LSD protokollokba helyeznek ETH-t, vagy fedezetként használják hitelfelvételhez.

Slashing

A proof-of-stake hálózatokban a csomópont-üzemeltetők a protokollszabályok be nem tartása esetén a csomópontok üzemeltetőit csekély büntetéssel sújtják. Az LSD protokollok az ETH-jukat különböző jó hírű validátorok között osztják szét, hogy csökkentsék a jelentős slashing büntetések esélyét, de a tőke elvesztése még mindig egy kis kockázatot jelent. Emellett az LSD protokollok, mint például a Rocket Pool, az összes staker között elosztják a slashing büntetéseket, hogy minimalizálják az egyes felhasználókra gyakorolt hatást.

Jutalom hígítás

A likvid stake szolgáltató használata a befektetők számára a likviditás, az alacsonyabb tőkekövetelmények és a kompozitivitás előnyeit biztosítja, de cserébe a stakeért járó jutalmak felhígulnak, mivel az LSD protokollok a stake díjak egy százalékát veszik fel. A Lido például a jutalmak 90%-át a stake kezelőknek adja, 10% pedig a Lido DAO-hoz kerül. A befektetők magasabb hozamot érhetnek el, ha saját maguk működtetnének egy csomópontot, de mint említettem, ez magasabb tőkeszükségletet és nagyobb technikai szakértelmet igényel. Az LSD protokollok a stake bevétel egy részének elvételével kapcsolatos fenntartás az, hogy egyes LSD protokollok a platformjukon a staket a protokoll natív tokenjével történő inflációs jutalmakkal ösztönzik, ami ellensúlyozza a felhasználók számára a stake juttatások enyhe csökkenését.

Következtetés

Az Ethereum proof-of-workről proof-of-stake-re való áttérése bevezette a befektetők számára a lehetőséget, hogy stakeljék ETH tokenjeiket, és segítsék a hálózat biztonságát. Ez az eltolódás azonban tőkekövetelményeket és illikviditást vezetett be a stake elhelyezők számára. E kihívások kezelésére találták ki az LSD-ket. Az LSD-k számos előnyt biztosítanak az ETH stakelőknek, többek között a közel azonnali likviditást, a kevésbé korlátozó tőkekövetelményeket és a DeFi ökoszisztémában való összetehetőséget, ami az LSD-ket az egyik legjelentősebb ágazattá teszi a kriptóban. Bár az LSD-k növekedése eddig lenyűgöző volt, továbbra is jelentős potenciál van a további fejlődésre, mivel az Ethereum stake aránya továbbra is 20% alatt van, jóval a hasonló hálózatok alatt. Továbbá az LSDfi megjelenése továbbra is új felhasználási eseteket hozhat létre az LST-k számára, ami jelentős felfelé ívelő potenciált jelent az LSD protokollok számára.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x