SEC VS BINANCE + CZ

A SEC hétfőn benyújtott 13 vádiratában azzal vádolja a Binance-t, hogy rosszul kezelte az ügyfelek pénzeszközeit, valamint hazudott a szabályozó hatóságoknak és a befektetőknek a működésével kapcsolatban.

A vádak közé tartozik a nem bejegyzett tőzsdék, bróker-kereskedők és elszámoló ügynökségek működtetése; a Binance.US platformon a kereskedési ellenőrzések és felügyelet hamis bemutatása, valamint az értékpapírok be nem jegyzett kínálása és értékesítése.

👉 Ha a Binanceon van tartásod, akkor érdemes kiutalni külső tárcába.
👉 Ha ez történik a Binance-nél, akkor valószínűleg fogadhatsz, hogy a te tőzsdéddel is ez fog történni, bárhol is kereskedsz/tartasz pénzt + cryptot. (Amerika alapvető kripto hozzállása miatt)

Az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet ma vádat emelt a Binance Holdings Ltd. (“Binance”), amely a világ legnagyobb kriptoeszköz kereskedési platformját, a Binance.com-ot üzemelteti, az amerikai székhelyű leányvállalatot, a BAM Trading Services Inc. (“BAM Trading”), amely a Binance-el együtt a Binance.US kriptoeszköz kereskedési platformot üzemelteti; ,valamint alapítójukat, Changpeng Zhao-t, számos értékpapírjogi jogsértéssel.

A SEC többek között azt állítja, hogy miközben Zhao és a Binance nyilvánosan azt állította, hogy az amerikai ügyfelek számára korlátozták a Binance.com-on történő tranzakciókat, Zhao és a Binance a valóságban felforgatta saját ellenőrzéseit, hogy titokban lehetővé tegye a nagy értékű amerikai ügyfeleknek, hogy továbbra is a Binance.com platformon kereskedjenek. Továbbá a SEC azt állítja, hogy miközben Zhao és a Binance nyilvánosan azt állította, hogy a Binance.US-t külön, független kereskedési platformként hozták létre az amerikai befektetők számára, Zhao és a Binance titokban a színfalak mögött irányította a Binance.US platform működését.

A SEC azt is állítja, hogy Zhao és a Binance ellenőrzést gyakorol a platformok ügyfeleinek eszközei felett, lehetővé téve számukra, hogy tetszésük szerint keverjék össze az ügyfelek eszközeit, vagy átirányítsák az ügyfelek eszközeit, beleértve a Zhao tulajdonában lévő és általa ellenőrzött Sigma Chain nevű szervezetet. A SEC panasza továbbá azt állítja, hogy a BAM Trading és a BAM Management US Holdings, Inc. (“BAM Management”) félrevezette a befektetőket a Binance.US platform nem létező kereskedési ellenőrzéséről, míg a Sigma Chain manipulatív kereskedést folytatott, amely mesterségesen felduzzasztotta a platform kereskedési volumenét. A kereset továbbá azt állítja, hogy az alperesek eltitkolták azt a tényt, hogy több milliárd dollárnyi befektetői vagyont kevertek össze és küldtek egy harmadik félnek, a Merit Peak Limitednek, amely szintén Zhao tulajdonában van.

A kereset a szövetségi értékpapírtörvények regisztrációval kapcsolatos kritikus rendelkezéseinek megsértésével is vádol:

  • Binanceot és a BAM Tradinget nem bejegyzett nemzeti értéktőzsdék, bróker-kereskedők és elszámoló ügynökségek működtetésével;
  • a Binance és a BAM Trading a Binance saját kripto eszközeinek nem regisztrált felajánlásával és értékesítésével, beleértve egy úgynevezett csere tokent, a BNB-t, egy úgynevezett stabilcoin-t, a Binance USD-t (BUSD), bizonyos kriptohitel termékeket és egy staking szolgáltatás programot, és
  • Zhao, mint a Binance és a BAM Trading nem bejegyzett nemzeti értéktőzsdék, bróker-kereskedők és elszámoló ügynökségek működtetésének ellenőrző személye.

“Tizenhárom vádpontban azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance szervezetek a megtévesztés, az összeférhetetlenség, a közzététel hiánya és a törvények kiszámított kijátszása kiterjedt hálózatában vettek részt” – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke. “Az állítások szerint a Zhao és a Binance félrevezette a befektetőket a kockázatkezeléssel és a korrupt kereskedési volumenekkel kapcsolatban, miközben aktívan eltitkolta, hogy ki működtette a platformot, a kapcsolt market maker manipulatív kereskedését, sőt azt is, hogy a befektetői pénzeszközöket és kriptoeszközöket hol és kinél őrizték. Megpróbálták kijátszani az amerikai értékpapír-törvényeket azzal, hogy a színfalak mögött figyelmen kívül hagyott látszatellenőrzéseket jelentettek be, hogy a nagy értékű amerikai ügyfeleket a platformjukon tarthassák. A nyilvánosságnak óvakodnia kell attól, hogy nehezen megkeresett vagyonát ezeken a törvénytelen platformokon vagy azokon fektesse be”.

“Azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance szervezetek nem csak ismerték a szabályokat, hanem tudatosan úgy döntöttek, hogy megkerülik azokat, és veszélynek teszik ki ügyfeleiket és befektetőiket – mindezt a saját nyereségük maximalizálása érdekében” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója. “Azáltal, hogy többszörös be nem jegyzett ajánlattételben vettek részt, és elmulasztották a regisztrációt is, miközben a tőzsdék, brókerek, kereskedők és elszámoló ügynökségek funkcióit kombinálták, a Zhao irányítása alatt álló Binance platformok túlméretezett kockázatokat és érdekellentéteket róttak a befektetőkre. Ezeket a kockázatokat és konfliktusokat csak fokozta a Binance platformok átláthatóságának hiánya, a kapcsolt felek közötti tranzakciókra való támaszkodás, valamint a manipulatív kereskedés megakadályozását célzó ellenőrzésekről szóló hazugságok. Annak ellenére, hogy évek óta arra törekedtek, hogy ne “vonják őket felelősségre”, a mai panasz elindítja ennek folyamatát”.

NEM BEJEGYZETT TŐZSDE, BRÓKER

A SEC panasza, amelyet az Egyesült Államok District Court for the District of Columbia bíróságán nyújtottak be, azt állítja, hogy legalább 2017 júliusa óta a Binance.com és a Binance.US, miközben Zhao irányította, tőzsdeként, brókerként, kereskedőként és elszámoló ügynökségként működött, és legalább 11,6 milliárd dollár bevételt szerzett, többek között az amerikai ügyfelektől származó tranzakciós díjakból. A SEC panasza azt állítja, hogy (1) a Binance.com tekintetében a Binance-nek tőzsdeként, bróker-kereskedőként és elszámoló ügynökségként kellett volna bejegyeztetnie magát; (2) a Binance.US tekintetében a Binance-nek és a BAM Tradingnek tőzsdeként és elszámoló ügynökségként kellett volna bejegyeztetnie magát; és (3) a BAM Tradingnek bróker-kereskedőként kellett volna bejegyeztetnie magát. A SEC azt is állítja, hogy Zhao irányító személyként felelős a Binance és a BAM Trading vonatkozó regisztrációs jogsértéseiért.

KRIPTOESZKÖZÖK BE NEM JEGYZETT FELAJÁNLÁSA ÉS ÉRTÉKESÍTÉSE

A SEC vádat emelt a Binance ellen a BNB, a BUSD és a “Simple Earn” és a “BNB Vault” nevű kriptohiteltermékek be nem jegyzett ajánlata és értékesítése miatt. Továbbá a SEC a BAM Tradinget vádolta meg a Binance.US “staking-as-a-service” programjának be nem jegyzett felajánlásával és értékesítésével. A panasz azt is megjegyzi, hogy a Binance titokban ellenőrzi az amerikai ügyfelek által a BAM stake gyűjtési programjában stakelt eszközöket.

AZ AMERIKAI BEFEKTETŐK BINANCE.COM-HOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉSÉNEK KORLÁTOZÁSÁNAK ELMULASZTÁSA

A SEC panasza azt állítja, hogy Zhao és a Binance 2019 szeptemberében létrehozta a BAM Management és a BAM Trading cégeket egy olyan bonyolult rendszer részeként, amelynek célja az amerikai szövetségi értékpapír-törvények kijátszása volt, azt állítva, hogy a BAM Trading a Binance.US platformot önállóan működteti, és hogy az amerikai ügyfelek nem használhatják a Binance.com platformot. A panasz azt állítja, hogy a valóságban Zhao és a Binance továbbra is jelentős mértékben részt vett és ellenőrizte az amerikai egységet, és hogy a színfalak mögött Zhao irányította a Binance-t, hogy lehetővé tegye és elrejtse számos nagy értékű amerikai ügyfél folyamatos hozzáférését a Binance.com-hoz. Az egyik esetben a Binance megfelelőségi vezetője azt üzente egy kollégájának, hogy “[w]e are operating as a fking unlicensed securities exchange in the USA bro.”.

A BEFEKTETŐK MEGTÉVESZTÉSE

A SEC panasza szerint a BAM Trading és a BAM Management félrevezette a Binance.US ügyfeleit és a részvénybefektetőket a Binance.US platform kriptoeszközök kereskedési volumenének manipulatív kereskedését felderítő és megakadályozó piaci felügyelet és ellenőrzések meglétével és megfelelőségével kapcsolatban. A panasz továbbá azt állítja, hogy a Binance.US platform elsődleges, nem nyilvános “market making” kereskedő cége, a Sigma Chain, amely szintén Zhao tulajdonában van, által nagyrészt elkövetett stratégiai és célzott mosott kereskedés bizonyítja a BAM Trading által a piacfelügyeletről és ellenőrzésekről tett kijelentések valótlanságát.

A Binance.US platformmal kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatos SEC-vizsgálatot Kathleen Hitchins, Ann Rosenfield és Colby Steele vezette, Ainsley Kerr, John Marino és Donald Battle közreműködésével és Paul Kim felügyelete mellett. A Binance.com platformmal kapcsolatos jogsértések vizsgálatát Michael Baker, Donna K. Norman és Martin Zerwitz végezte Sachin Verma és Alexander Lefferts közreműködésével, valamint Deborah A. Tarasevich felügyelete mellett. Mindkét ügyet Jorge G. Tenreiro és David Hirsch felügyelte a SEC kriptoeszközökkel és kibernetikai eszközökkel foglalkozó részlegétől. A peres ügyeket Matthew Scarlato, Jennifer Farer és J. Emmett Murphy vezeti, Hope Hall Augustini közreműködésével, David Nasse, Olivia Choe és Tenreiro úr felügyelete mellett.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x